Kivikautinen uhriesine luokkahuoneessa

Tuusulassa on otettu käyttöön perusopetuksen 1.-9.-luokkalaisten kulttuurikasvatussuunnitelma. Uusi kulttuurikasvatussuunnitelma tarjoilee Tuusulan historian ja kulttuuripalvelut kaikkien kunnan peruskoululaisten sivistyspääomaksi. Tämän syksyn aikana Tuusulan 4.-luokkalaiset ovat jo ehtineet kotiseuturetkille, ykköset omaan lähikirjastoon ja ysiluokkalaiset ovat saaneet K9-kulttuurikortit käyttöönsä.

Tuusulan syyslukukausi 2016 pyörähti käyntiin neljäsluokkalaisten "juurihoidolla". Museoväki jalkautui oppitunneille mukanaan viisi silkkipaperiin käärittyä tunnusesinettä. Mitä Tuusulan paikkoja edustavat tiiliskivi, tinasotilas, pesukarttu tai prinsessan kuvakirjoneule? Entä arvaatko mitä tarkoittavat kalansuuksi suikistuvan ruutisarven kuiskimat sanat "tuusia" tai "tusunmaa"? Oppitunnin jälkeen tiedät ja myös muistat.

Nämä tiedolliset eväät repussa on ollut hyvä startata kotiseuturetkille. Rantatien klassikoiden jälkeen polut ovat haarautuneet: etelätuusulalaiset ovat löytäneet itsensä Kellokosken ruukilta ja pohjoistuusulalaiset Klemetskogin ruotsinkielisestä kyläkoulusta. Sammonmäkeä hipovat lentokoneet ovat pistäneet porukan pähkinöiksi ja äkseerausparodia vapauttanut hirmuisen ryhmäkarjahduksen. Kotiseutu on saanut pisteitä ja identiteetti rakennusaineita.

Lapsemme kasvavat kulttuurikunnassa

Kulttuurikasvatussuunnitelma on suunnitelma siitä, miten kulttuuri-, taide- ja kulttuuriperintökasvatusta toteutetaan kunnassa osana opetusta. Yhteinen suunnitelma takaa kaikille kunnan lapsille ja nuorille tasavertaisen mahdollisuuden tutustua monipuolisesti paikalliseen kulttuuriin. Tuusulan ensimmäinen kulttuurikasvatussuunnitelma muodostuu pitkälti kunnan museon, kirjaston ja yleisen kulttuurin jo vuosia kouluille tarjoamista sisällöistä. Nyt sisältöjä on uudistettu ja ennen kaikkea laajennettu niin, että jokainen tietyn luokka-asteen luokka pääsee niistä osalliseksi. Kulttuurikasvatussuunnitelma on koulujen uuden opetussuunnitelman liite. Luokka-asteittain etenevien kulttuurisisältöjen lisäksi suunnitelmasta löytyy myös suuri määrä paikallisia kulttuuritoimijoita yhteistyökumppaneiksi kouluille.

Tuusulan kulttuurikasvatussuunnitelman sisällöt pähkinänkuoressa:
1. lk Oma kirjasto tutuksi - tutustuminen lähikirjastoon
Vanhanajan maalaistalon elämää - Kotiseutumuseo Klaavola
2. lk Tanssi- / teatterityöpaja osana lastenkulttuuriviikko Syysskidiä
Kirjavinkkaus
3. lk Itsenäisyyspäivän juhla
4. lk Tuusula tutuksi, historia haltuun -kotiseuturetki
5. lk Tiedonhaun perusteet kirjastossa
6. lk Taidenäyttelykäynti (Halosenniemi, Erkkola tai Taidekeskus Kasarmi)
7. lk Tiedonhaun syventävä opastus kirjastossa
8. lk Kirjavinkkaus
9. lk K9-kulttuurikortti ja vierailuesitys


Koko suunnitelma on luettavissa osoitteessa www.tuusula.fi/kulttuurikasvatussuunnitelma

kivitaltta_5000_vuoden_takaa

Tänä syksynä löytösijoilleen Tuusulaan palasi pyramidejakin vanhempi kivitaltta. Onko kyseessä puutyökalu vai nahkojen puhdistamiseen liittyvä kaavin? Hienostunut ulkomuoto ja käyttöjälkien puuttuminen voisi viitata myös uhriesinefunktioon. Niin tai näin, koululaiset saavat terveiset 5000 vuoden takaisesta Tuusulasta.

25.10.2016

Takaisin