Tuusulanjärven eteläosan toimenpidesuunnitelma on valmistunut

01.11.2016

Tuoreessa toimenpidesuunnitelmassa esitetään esteetöntä reittiä Koskenmäen sillalta lintutornille sekä kulkureittiä Tuusulanjärven eteläosasta kohti Anttilanrantaa. Järvinäkymiä voidaan selvityksen mukaan avata Koskenmäen venerannasta, kevyen liikenteen sillan vierestä sekä venevalkaman länsireunalta. Myös rantasoiden ja -luhtien puustoa esitetään raivattavan.

Tuusulanjärven eteläosan toimenpidesuunnitelma 14112016

(Maanomistuskartta päivitetty 14.11.2016)

Työ on jatkumoa Tuusulan viheraluestrategia- ja yleiskaavatyön yhteydessä saadulle palautteelle, jossa toivottiin Tuusulanjärven alueelle lisää kulkureittejä sekä alueen siistimistä. Toimenpidesuunnitelma on laadittava silloin, kun halutaan tehdä toimenpiteitä Natura-alueella.

Toimenpidesuunnitelmassa tarkastellaan alueen nykytilaa, kunnostustarvetta ja kunnostuskeinoja, maisemallisia kysymyksiä sekä alueen virkistyskäyttöön liittyviä tarpeita. Suunnitelma ei sisällä yksityiskohtaisia suunnitelmapiirroksia tai tarkkoja kustannuslaskelmia, vaan se pyrkii osoittamaan hoidettavia alueita ja niille sopivia menetelmiä sekä ohjaamaan ja kehittämään alueen käyttöä niin, että luonnonarvot ja virkistyskäyttömahdollisuudet tulevat huomioiduiksi. Reittien toteuttaminen vaatii erillisen päätöksen ja reittilinjauksista on sovittava maanomistajien kanssa.

Suunnitelma on toistaiseksi voimassa oleva, eikä sitä ole sidottu mihinkään tiettyyn ajanjaksoon, esimerkiksi seuraavaksi kymmenvuotiskaudeksi. Suunnitelmassa ei tarkastella järven pohjoispäätä, jota hoidetaan edelleen vuonna 2003 valmistuneen hoito- ja käyttösuunnitelman mukaisesti. Suunnitelman toteuttaminen on osa Tuusulanjärven eteläpään virkistyskäytön kehittämistä. Toteuttamiseen ei liity lainsäädännön tuomia velvoitteita. Kunnan omistaminen maiden ulkopuolella toimenpiteitä toteutetaan maanomistajan kanssa tehtävien sopimusten jälkeen.

Toimenpidesuunnitelmaa esiteltiin yleisötilaisuudessa 15.9.2016. Toimenpidesuunnitelmaluonnos oli nähtävillä 22.9.-5.10.2016. Toimenpidesuunnitelmaluonnoksesta saatu palaute on huomioitu suunnitelmassa niiltä osin kuin se on luontoarvojen säilymisen kannalta mahdollista.

Lisätiedot: Katja Gräsbeck kaavasuunnittelija puh. 040 314 3064 katja.grasbeck(at)tuusula.fi

Takaisin