Taiteilija Pirkko Ropponen 90 vuotta -näyttelyt Jokelassa

27.07.2020

Pirkko Ropponen, Tulitikkutehdas 1979, TuusulantaidemuseoMonipuolinen taiteilija Pirkko Ropponen on pitkän uransa aikana tehnyt maalauksia, grafiikkaa ja tekstiilitaidetta. Lisäksi hän on suunnitellut painokankaita Tampellalle, pakkauksia SOK:lle, opettanut ja toiminut kriitikkona ja taide-elämän puolesta puhujana ja vaikuttajana. Ropponen on asunut Tuusulan Jokelassa vuodesta 1974 ja hän on toiminut tarmokkaasti myös uuden kotiseutunsa tallentajana niin taiteilijana kuin kotiseututyöhön paneutuen. Heinäkuista merkkipäivää ja pitkää uraa juhlitaan kahden tiiviin näyttelyn voimin Jokelan tiilitehtaalla ja Jokelan kirjastossa.

Pirkko Ropponen aloitti uransa tekstiilisuunnittelijana. Hän oli Tampellan ensimmäisiä painokankaiden suunnittelijoita jo 1950-luvulla. Vuosina 1960–68 Ropponen oli SOK:n mainososastolla töissä suunnitellen pakkauksia, mutta teki edelleen myös painokankaita eri yrityksille. Samaan aikaan hän opiskeli taidegrafiikkaa professori Aukusti Tuhkan oppilaana.

Pirkko Ropponen on uransa aikana osallistunut kymmeniin näyttelyihin. Tekstiilisuunnittelun tuloksia oli eri näyttelyissä jo vuodesta 1959 alkaen. Ensimmäisen 16 vedoksen grafiikkanäyttelyn hän piti hotelli Tornissa vuonna 1963. Hänen teoksiaan on monen museon, pankin ja kunnan kokoelmissa, myös ulkomailla. Lisäksi niitä on mm. presidentti Urho Kekkosen kokoelmissa.

Pirkko Ropponen opiskeli useissa taidekouluissa Suomessa ja jatkoi opintojaan Pariisissa, Cite des Arts –taidekoulussa sekä Leningradin ja Unkarin taideakatemioissa 1970-luvun alussa. Vapaana taiteilijanakin Ropponen on tehnyt grafiikan ja maalausten rinnalla kuvakudoksia.

Tuusulassa Pirkko Ropponen on toiminut tarmokkaasti taiteen ja kotiseututyön parissa. Hän on ollut perustamassa Tuusulan Taideseuraa ja toimi sen ensimmäisenä puheenjohtajana. Hän on toiminut Jokela Seuran sihteerinä ja puheenjohtajana sekä hoitanut Jokelan museota ja Wiklundin Taidegalleriaa. Lisäksi Pirkko Ropponen on toiminut kuvataidekriitikkona muun muassa Kauppalehdessä ja Hyvinkään Sanomissa.

Pirkko Ropposelle myönnettiin valtion taiteilijaeläke vuonna 1992. Taiteilijaeläke myönnetään tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta luovana tai esittävänä taiteilijana. Pirkko Ropposen monipuoliseen toimintaan kuuluu myös opetustyötä Jokelan kansalaispistossa. Hän toimi kuvataideohjaajana ja nukketeatterin opettajana. Lisäksi hän on tehnyt pienoismalleja eri materiaaleista sekä erilaisia nukkeja.

Paikallisesti merkittäviä ovat Pirkko Ropposen työt, jotka hän on tehnyt Jokelasta. Maalauksiin ja grafiikkaan on talletettu nyt jo mennyttä Jokelaa. Kesällä 2018 Lions Club Jokela järjesti Pirkko Ropposen töistä laajan näyttelyn. Pirkko Ropposen merkkipäivää vietetään kahden tiiviin näyttelyn voimin, joiden työt taiteilija on itse valinnut.

Pirkko Ropponen 90 vuotta -näyttelyt

  • Jokelan Tiilitehtaan ruokalassa Tuu museoon -viikoilla
    28.7.–9.8.2020 (ti–su klo 11–17)
  • Jokelan kirjaston taideseinällä
    3.8.–31.8.2020.

Takaisin