Nykypäivän taiteilijaelämää Tuusulassa - videosarja

12.05.2021

Millaista kulttuuria ja taidetta syntyy tämän päivän Tuusulassa? Millaista on taiteellinen työ? Useita kirjoja kirjoitetaan, kappaleita sävelletään tai taideteoksia maalataan parhaillaankin omassa kotikunnassamme. Kulttuurituottaja haastatteli kuutta kunnan kulttuuri- ja taideavustusta saanutta taiteen tekijää. Näistä tapaamisista syntyi videosarja, jonka osat julkaistaan kerran viikossa torstaista 13.5. alkaen.

Taiteilijaelämää Tuusulassa -videoissa kuullaan, millaista taidetta on parhaillaan työn alla Tuusulassa ja saadaan kasvot muutamille eri taiteenlajien harjoittajille. Videosarjan aloittaa valo- ja videokuvaaja Sami Laitinen, jonka Jokela kuvina -projekti tulee näyttämään Jokelan ja jokelalaiset uudessa valossa. Kuvista koottu näyttely tulee esille Jokelan kirjastoon keväällä 2022. Kuvat koostetaan myös valokuvakirjaksi.

– Haastatteluissa nousi esiin taiteilijoidemme sitkeys ja periksiantamattomuus. Taiteellinen työ vaatii harjaannusta ja uskallusta yrittää uudelleen. Urheilutermein sitä kutsuttaisiin kai treenaamiseksi, kulttuurituottaja Jaana Hopeakoski kertoo.

Videoiden tekemisen aikana selvisi, että tuusulalaisilla taiteilijoilla on jalat maassa. Haastatellut taiteilijat käyttävät paljon aikaa taiteelliseen työskentelyynsä ja saavat aikaan valmista.

– Monia taiteilijoitamme yhdistää myös se, että he tekevät kahta työtä. Luovan työn lisäksi monilla on päivätyö, joka takaa toimeentulon. Tähän asiaan avustukset tuovat vain pientä helpotusta, muttei ratkaisua.

Sarjan toisessa osassa esitellään Rosa Rantila, joka julkaisee sarjakuvia ja kuvituksia taiteilijanimellä Rosakaz. Työn alla olevan Bear Bewitched -sarjakuvaromaanin pääteemoja ovat luottamus ja hyväksyntä. Rantila on itsenäisesti työskentelevä sarjakuvataiteilija, joka asuu Kellokoskella. Hänen ensimmäinen oma sarjakuvaromaaninsa Cafe Mode ilmestyi viime vuonna.

Avustuksista 66 prosenttia ohjattiin kulttuuri- ja taideyhdistyksille. Kulttuuriyhdistyksistä videolla esiintyy Prijuutti ry, joka kunnostaa Hyrylässä vuonna 1855 rakennettua historiallista hirsirakennusta. Rakennukseen tulee yhteisöllisiä työtiloja ja muuta toimintaa. Prijuutti ry järjestää kesällä taidenäyttelyn ja pihapiirissä vietetään 18.7. yhteisötaidetapahtumaa. Hyrylän toivot -näyttelystä videolla kertoo kuvataiteilija Raisa Helin. Prijuutin toimintaa videolla valottaa yhdistyksen puheenjohtaja Jouni Gustafsson.

Sarjan muissa jaksoissa tavataan karjalankielistä folk-musiikkia soittavan Loimolan Voima -yhtyeen säveltäjä Mika Saatsi, Turussa sirkustaiteilijaksi opiskeleva Tea Taipale sekä kuvataiteilija Maritta Meckelborg. Haastattelujen lisäksi videoilla nähdään taiteilijoita työssään kuvaamassa, soittamassa, esiintymässä regastrapetsilla ja piirtämässä eri tavoin. Videoiden teknisestä toteutuksesta vastaa kulttuuripalveluiden media-assistentti Lassi Kivikangas.

Katso Taiteilijaelämää Tuusulassa -videosarja Tuusulan kulttuuripalveluiden Youtube-kanavalta! Videosarjan soittolista Youtubessa (avautuu uudessa välilehdessä).

Jaksot:
13.5. Sami Laitinen, valo- ja videokuvaaja
20.5. Rosa ”Rosakaz” Rantila, sarjakuvataiteilija
27.5. Jouni Gustafsson ja Raisa Helin, Prijuutti ry
3.6. Mika Saatsi, muusikko
10.6. Tea Taipale, sirkustaiteilja
17.6. Maritta Meckelborg, kuvataiteilija

Tuusulan kunta tukee kulttuuri- ja taideavustuksilla Tuusulassa työskenteleviä taiteilijoita, harrastajia ja kulttuuriyhdistyksiä. Kulttuuri- ja taidetoimintaan suunnatulla tuella tärkeä merkitys paikallisessa kulttuuritoiminnassa. Avustusten kautta lisätään yhteisöllisyyttä sekä laajennetaan ja monipuolistetaan paikallista tapahtuma- ja kulttuuritarjontaa.

 

 

Takaisin