Kirjoverkkoperhonen laskeutuu Tuusulan Rykmentinpuistoon

16.06.2022

Vesa-Pekka Rannikon moniosainen taideteos asennetaan juhannusviikolla

Vesa-Pekka Rannikon 40-osainen taideteos Kirjoverkkoperhonen asennetaan Tuusulaan, entiselle varuskunta-alueelle. Perhoset levittäytyvät katupylväisiin ja rakenteisiin ilahduttamaan kevyenliikenteenväylillä kulkijoita Rykmentinpuiston ruokalan ja Puustellinmetsän välisellä alueella. Taideteoksen julkistamisjuhla pidetään keskiviikkona 22.6. Rykmentinpuiston ruokalan pihalla.

Vesapekka Rannikon Kirjoverkkoperhosia tyohuoneella

Kirjoverkkoperhosia lähdössä taiteilijan työhuoneelta Rykmentinpuistoon

Kirjoverkkoperhosia tullaan näkemään kevyenliikenteenväylän lisäksi myös Pataljoonantien varressa, Rykmentin puistotieltä ja ajaessa Puistometsäntietä. Perhoset muistuttavat asuinaluetta edeltäneestä varuskunta-ajasta, sillä varuskunnan toiminnan aikaiset maasto-olosuhteet suosivat tuolloin kirjoverkkoperhosen elinoloja. Nykyisin perhosen voi tavata vain taiteen muodossa. Puistoalueelle istutetaan perhosia houkuttelevia kukkivia kasveja ja kenties niiden avulla saadaan itse kirjoverkkoperhonenkin alueelle uudelleen.

Taiteessa perhosen symboliikka on vanhaa perua, useissa kulttuureissa eri aikoina se on kuvastanut sielua. Haurautensa vuoksi se on toiminut toivon, elämän ja katoavaisuuden merkkinä. Kristillisessä perinteessä se sai vahvan aseman muistuttaa sielun ylösnousemuksesta. Perhosen kehitysvaiheet toukasta perhoseksi ovat puolestaan toimineet ihmiselämänkin kiertokulun vertauskuvana. Perhoskeräily on myös monelle tuttua, sekä kouluajoilta että esteettisistä syistä. Harvinaisia lajeja on aina arvostettu, ja tänä päivänä lajien suojelu on osa ilmastomyönteistä työtä.

Vesa-Pekka Rannikon (s. 1968) taiteilijan työssä on usein läheinen yhteys luonnonhistoriaan sekä paikkoihin, jonne taidetta on sijoitettu. Rannikko haluaa lempeästi osoittaa alueen käyttäjille mahdollisuuksia katsoa omaa ympäristöään uusin silmin. Hänestä taide on oiva väline paikkojen kokemiseen, näkemiseen toisin ja ajattelun herättelyyn myös muuttuneiden luonnoneliöiden kautta. Tutut reitit saavat nyt Tuusulassa ripauksen uutta lentoa, taideperhosen siivin. 

 Vesa-Pekka Rannikko

Vesa-Pekka Rannikko

Taideteos on osa Rykmentinpuiston taideohjelman tuotantoa. Rykmentinpuiston taideohjelmassa tonttimyynnistä perityillä varoilla tilataan tai ostetaan julkisia taideteoksia alueelle. Vesa-Pekka Rannikko voitti kevyenliikenteen väylän metsäisimmälle alueelle suunnatun taidekilpailun, joka järjestettiin 2019. Alueen rakentaminen on yhä kesken, ja ajan mittaan osa taideperhosistakin vaihtaa paikkaa rakentamisen edistyessä. Kartta perhosten sijainnista päivitetään Tuusulan kunnan julkisen taiteen internetsivuille.

Tervetuloa Kirjoverkkoperhosen julkistamisjuhlaan keskiviikkona 22.6. klo 17

Juhlatilaisuudessa Rykmentinpuiston ruokalan pihalla (Rykmentintie, rak. 48) avajaispuheen pitää apulaispormestari Tuija Reinikainen. Taideohjelman terveiset tuo kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnasta Pirjo Lehtonen. Lisäksi kuullaan taiteilija Vesa-Pekka Rannikon haastattelu. Musiikkia tilaisuudessa esittää Pambikallio -duo. Lisäksi nähdään sirkusartisti Haidi Ilonan ilma-akrobatia -esitys.

Tilaisuus huipentuu perhosten bongaukseen taidekävelyllä!

Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja
Minna Tuominen, intendentti, Tuusulan taidemuseo, Tuusulan taideohjelmien ohjausryhmän puheenjohtaja p. 040 314 3459, minna.tuominen@tuusula.fi
Laura Lehtinen, koordinaattori, Frei Zimmer Oy, p. 050 379 3555, Laura.lehtinen@freizimmer.fi
Vesa-Pekka Rannikko, vesapekkarannikko.com

Takaisin