Lottamuseo liittyy osaksi Tuusulan kulttuurikasvatussuunnitelmia

01.02.2023

Lottamuseosta tulee vakituinen vierailukohde Tuusulassa varhaiskasvatuksessa ja peruskoulussa oleville lapsille, kun Lottamuseo liittyy Tuusulan kulttuurikasvatussuunnitelmien eli varhaiskasvatuksen Taika Kultsun ja perusopetuksen Kultsun sisällöntuottajaksi. Yhteistyö on mahdollista myös suunnitteilla olevan toisen asteen kulttuurikasvatussuunnitelman tiimoilta.

Tuusulan kunta ja Lottamuseo ovat solmineet kumppanuussopimuksen tuusulalaislasten toiminnallisista vierailuista Lottamuseoon.

– Olemme iloisia, että Lottamuseo alkaa tuottamaan sisältöjä kulttuurikasvatussuunnitelmiin, koska se laajentaa näkemystä Tuusulan historiasta ja siihen osallistuneista tahoista, Tuusulan kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Ulla Kinnunen sanoo. 

Tuusulassa varhaiskasvatuksessa oleville 5–6-vuotiaille Lottamuseo tarjoaa hauskan, pedagogisen museokäynnin. Vierailu Lottamuseossa on ryhmille vapaaehtoista. Lottamuseon iltamat -työpajassa tutustutaan Lottamuseon näyttelyihin ja järjestetään iltamat. Työpajassa askarrellaan erilaisia tuotteita iltamiin, valmistetaan lahja tuntemattomalle ystävälle ja harjoitellaan esityksiä pienryhmissä. Työpajan aikana pohditaan talkootyön, yhdessä tekemisen, hyväntekeväisyyden ja välittämisen teemoja. Työpajan kesto on noin 1,5 h. Ryhmät ilmoittautuvat suoraan Lottamuseoon.

Perusopetuksessa Lottamuseo-vierailu tulee olemaan osana 8.-luokkalaisten Kultsu-ohjelmaa ensi vuodesta lähtien. Vierailut toteutetaan koordinoidusti vuosittain tammi-helmikuussa viikoilla 2–7. Lottamuseon työpajan aikana oppilaat tutustuvat Lotta Svärd -järjestön ja suomalaisten naisen historiaan vuosittain vaihtuvan teeman kautta. Oppilaat suunnittelevat pienryhmissä sosiaaliseen median julkaisun, jossa he käsittelevät läpikäytyä teemaa haluamastaan näkökulmasta. Työpajan lopuksi tehtäviä tarkastellaan mediakasvatuksen näkökulmasta.

Lottamuseon Kultsu-työpaja soveltuu osaksi historian, yhteiskuntaopin ja äidinkielen opintoja. Sen tarkoituksena on kehittää oppilaiden monilukutaitoa, lähdekriittisyyttä sekä digitaalista ja visuaalista lukutaitoa. Työpajassa käsitellään erilaisia vaikuttamisen keinoja. Työpajan kesto on noin 45 min.

– On hienoa päästä mukaan kulttuurikasvatusohjelmaan. Yhteistyö kunnan kulttuuripalvelun kanssa on aina ollut molempia toimintaa eteenpäin vievää. Lotta Svärd Säätiö ja Lottamuseo ovat uudistaneet strategiaa, jonka yhtenä painopistealueena ovat lapset ja nuoret. Tässä mukana oleminen palvelee erinomaisesti meidän tavoitteita, museonjohtaja Saija Ylitalo kertoo. 

Lotta Svärd Säätiö tarjoaa vieraileville ryhmille lounaan Lottakanttiinissa sekä tukee Kultsua myös kuljetuskustannuksissa.

Lottamuseo II Studio Kylänpää, Kari Kylänpää

Lottamuseo on museoammatillisesti hoidettu erikoismuseo, joka tallentaa lottien historiaa ja tutkii naisten vapaaehtoista työtä osana maamme historiaa. Lottamuseon päänäyttely Lotta Svärd – 100 vuotta yhteiskuntavastuuta kertoo lottien ja suomalaisten naisten historiasta aina vuodesta 1921 nykypäiviin saakka. Vaihtuvat erikoisnäyttelyt tukevat päänäyttelyn teemoja ja tarkastelevat lottaliikkeen historiaa eri näkökulmista. Museota ylläpitää Lotta Svärd Säätiö.

Tuusulan kulttuurikasvatussuunnitelmat takaavat tuusulalaisille lapsille tasa-arvoisen mahdollisuuden kokea monipuolisesti paikallista kulttuuria. Kulttuurikasvatussuunnitelma on suunnitelma siitä, miten kulttuuri-, taide- ja kulttuuriperintökasvatusta toteutetaan kunnassa osana varhaiskasvatusta sekä opetusta, ja tuodaan osaksi jokaisen lapsen elämää. Vuonna 2016 alkanut Kultsu on opetussuunnitelman liite. Varhaiskasvatuksen Taika Kultsu on ollut käytössä vuodesta 2020 lähtien. Kulttuurikasvatuksen sisällöt toteuttavat yhteistyössä Tuusulan kulttuuripalvelut, museo, kirjasto ja kuvataidekoulu – sekä nyt uutena Lottamuseo.

 

Taika KULTSUKULTSU

www.tuusulankulttuurikasvatus.fi

 

Lisätietoa:
- Tuusulan kunta, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Ulla Kinnunen, 040 314 3456, ulla.kinnunen@tuusula.fi
- Lottamuseo, museonjohtaja Saija Ylitalo, 050 556 8212, saija.ylitalo@lottamuseo.fi

Opettajien kysymykset:
- Tuusulan kunta, kulttuurituottaja Jaana Hopeakoski, 040 314 3436, jaana.hopeakoski@tuusula.fi
- Lottamuseo, museolehtori Elina Tarvainen, 044 705 4755, elina.tarvainen@lottamuseo.fi

Kuva: Studio Kylänpää, Kari Kylänpää

Takaisin