Tuusulaan kymmeniä uusia sähköautojen latauspisteitä

28.04.2020

Tuusulan kunta laajentaa sähköautojen julkista latausverkkoa alueellaan. Tänä vuonna Tuusulaan asennetaan 20 uutta latauspistettä julkisten kiinteistöjen yhteyteen.

Tuusulan kunta on sitoutunut kestävän kehityksen edistämiseen kaikessa toiminnassaan. Sähköisen liikenteen edistäminen on tässä työssä yksi merkittävimmistä keinoista, sillä Tuusulan kokonaispäästöistä tieliikenteen päästöjen osuus on peräti 49 prosenttia.

Taustalla vaikuttaa myös Suomen hallituksen esitys eduskunnalle laiksi, jossa esitetään niin uudisrakennusten kuin peruskorjattavien ja olemassa olevien rakennusten varustamista sähköautojen latauspisteillä. Tuusulan kunta on halunnut valmistautua lakimuutoksen tuomiin vaatimuksiin jo ennalta. Esimerkiksi uudis- ja peruskorjauskohteiden suunnittelussa tehdään jo nyt sähköautojen latauspisteiden varauksia pysäköintialueille.

Latauspisteitä kaikkien saataville

Tuusulan kunta on kartoittanut omistamiensa muiden kuin asuinrakennusten pysäköintipaikkojen lukumäärän ja tehnyt sen perusteella suunnitelman sähköautojen latauspisteiden hankinnalle tulevina vuosina. Latauspisteet tulevat olemaan julkisia. Toisin sanoen ne ovat kaikkien vapaassa käytössä − niin kuntalaisten, kunnan työntekijöiden kuin kunnan vierailijoidenkin.

Latausasemat tullaan asentamaan suurimmille pysäköintipaikoille koulujen, päiväkotien ja terveyskeskusten yhteyteen. 

− Tarkoituksena on panostaa myös sellaisiin rakennuksiin, joissa asioi paljon kuntalaisia, kuten esimerkiksi Hyrylän urheilukeskuksessa. Lisäksi latauspisteet pyritään sijoittamaan mahdollisimman monipuolisesti koko Tuusulan alueelle, kertoo kunnan projektipäällikkö Katerina Zaitseva.

Yhteishankinnalla kustannussäästöä

Tuusulan kunta on liittynyt KL-Kuntahankinnat Oy:n kilpailuttamaan sähköautojen latausasemien yhteishankintaan. Yhteishankinnan sopimustoimittajana on Virta (Liikennevirta Oy), joka toimittaa kunnalle sähköautojen latausasemat ja hoitaa myös latausasemien huollon ja operoinnin. Kunnan omistamat latausasemat kytketään osaksi koko Euroopan laajuista latauspisteverkostoa.

− Virta on sähköautojen latauspalveluiden markkinajohtaja Suomessa maan laajimmalla julkisella latausverkostolla. Olemme Euroopan nopeimmin kasvava alan toimija ja latausverkostoon kuuluu jo 16 300 latauspistettä 28 maassa, toteaa Virran myyntijohtaja Janne Koski.

Lähimpänä oleva latauspiste löytyy helposti Virran mobiilisovelluksella. Mobiilisovelluksella voi tarkastella paitsi latauspisteiden sijainteja, myös saatavuutta ja hintoja reaaliajassa.

Vihreää sähköä reiluun hintaan

Asennettavat latauspisteet ovat peruslatauspisteitä, joiden teho on 22kW ja niissä on Type 2 latausliittimet. Tuusulan kunnan lataushinta on 0,20 €/kWh.

− Lataushinnan haluttiin olevan reilu kaikkia sähköautoilijoita kohtaan, riippumatta auton latausnopeudesta. Eli asiakas maksaa ladatusta sähköstä, ei pysäköintiajasta, selvittää Zaitseva.

Lisäksi ladattaessa sähköautoa Tuusulan kunnan latauspisteessä auto latautuu vihreällä sähköllä, sillä kunta ostaa 100 % uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä.

Latausverkosto rakentuu lähivuosina

Ensimmäiset neljä kunnan omistamaa latauspistettä on jo asennettu kunnantalolle osoitteeseen Kotorannankuja 10, jonne kunnan hallinto on muuttanut väistöön tässä kuussa. Kevään 2020 aikana tullaan asentamaan 16 latauspistettä lisää Jokelan koulukeskukseen (4 latauspistettä), Kellokosken kouluun (4 latauspistettä) sekä Hyrylän urheilukeskukseen (4-8 latauspistettä).

Seuraavina vuosina jatketaan latauspisteiden asentamista julkisten rakennusten yhteyteen eri puolille Tuusulaa.

− Tällä työllä kunta haluaa edistää sähköisen liikenteen yleistymistä alueellaan ja samalla vähentää tieliikenteen päästöjä. Latausverkoston kehityksellä kunta tukee myös kuntalaisten vapautta valita sähköauto perinteisen polttomoottoriauton sijaan, tiivistää Katerina Zaitseva.

 

Lisätiedot:
projektipäällikkö Katerina Zaitseva, p. 040 314 2244, katerina.zaitseva@tuusula.fi

Takaisin