Ylikunnallisia liikuntaolosuhteita halutaan kehittää Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa

15.11.2019

Järvenpää-talolle kokoontui 7.11. liikuntaseurojen edustajia Järvenpäästä, Keravalta ja Tuusulasta pohtimaan ylikunnallisten liikuntaolosuhteiden tarpeellisuutta. Pohdinnalle on tarvetta, sillä kaikki kolme kuntaa ovat kasvavia ja elinvoimaisia, joissa on 118 000 asukasta ja 485 liikuntapaikkaa. Urheiluseuroja näissä kunnissa on yhteensä noin 140–150. Jokaisella kunnalla on aito halu tarjota kuntalaisille hyvät liikunnan ja urheilun olosuhteet. Yksi keino tämän tavoitteen edistämiseksi on tehdä yhteistyötä ylikunnallisesti.

Moni asia puhuu ylikunnallisen yhteistyön puolesta. Väestönkasvu, lyhyet etäisyydet, taloushaasteet, rakentamattoman maan vähentyminen, mutta myös lajien ja liikuntamuotojen kasvu, laatuvaatimusten nousu sekä tapahtumien määrän lisääntyminen edellyttävät kolmen kunnan yhteistyön vahvistamista.

Järvenpään, Keravan ja Tuusulan liikuntaseurat suhtautuvat myönteisesti ylikunnallisten liikuntaratkaisujen kehittämiseen. Tämä tuli ilmi niin 7.11. pidetyssä työpajassa kuin lokakuussa seuroille toteutetussa kyselyssäkin, vaikka nykyisiinkin olosuhteisiin oltiin yleisesti tyytyväisiä. Yhteistyötä eri kuntien välillä toivottiin erityisesti kaavallisten erikoislajien (mm. ammunta ja moottoriurheilu) osalta.

Liikuntaolosuhteita kehitetään jatkossakin jokaisessa kunnassa erikseen, mutta nyt kunnat haluavat kartoittaa tarvetta ja mahdollisuuksia kehittää liikuntaolosuhteita myös ylikunnallisina yhteisponnisteluina. Tilaisuudessa arvioitiin liikunta- ja urheiluolosuhteiden nykytilannetta, kehitystarpeita ja kehitysmahdollisuuksia ja käytiin läpi seurojen olosuhteisiin liittyvän ennakkokyselyn tuloksia.

Kyselyiden ja työpajojen antia työstetään seuraavaksi maankäytön ja kaavoituksen näkökulmista ja syvennetään haastatteluin. Alustavia tuloksia esitellään kuntapäättäjille joulukuun alussa ja konsulttityönä tehtävä selvitys valmistuu tammikuun lopussa.

Takaisin