Luonnossa liikkuminen motivoi tuusulalaisia liikkumaan myös korona-aikana

08.12.2021

Tuusulan kunnan aikuisväestön liikuntatottumuskysely toteutettiin verkkokyselynä 10.8.–3.9.2021. Kyselyssä selvitettiin Tuusulan kunnan aikuisväestön liikuntatottumuksia ja korona-ajan vaikutuksia niihin. Tarkoituksena oli myös selvittää kunnan asukkaiden näkemyksiä liikuntapalveluiden nykytilanteesta sekä kehittämistarpeista. Kyselyn tuottamia tietoja hyödynnetään Tuusulan kunnan liikunta- ja hyvinvointipalveluiden kehittämisessä.

Verkkokyselyyn vastasi yhteensä 364 henkilöä määräaikaan mennessä. Valtaosa kyselyyn vastanneista henkilöistä oli naisia (81 %). Suurimmat vastausmäärät tulivat ikäryhmiltä 35–49-vuotiaat (45 % vastaajista) ja 50–64-vuotiaat (34 % vastaajista).

Tuusulalaisten liikkumisaktiivisuudessa korostuu arki-liikkuminen

Kuntoliikuntaa sekä arkiliikkumista harrastettiin vastausten perusteella säännöllisesti. 75,4 % vastasi liikkuvansa arjessaan säännöllisesti esimerkiksi liikkumalla välimatka kävellen tai pyörällä. Kuntoliikuntaa kuten ohjattuja jumppia, kuntosalia tai pallopelejä harrasti vastaajista säännöllisesti 58,8 %. Kuitenkin reilu kymmenesosa vastaajista ei harrastanut kuntoliikuntaa ollenkaan (13,4 %). Luontoliikuntaa harrasti säännöllisesti 38,9% ja satunnaisesti yli puolet vastaajista (52,5 %). Valtaosa aikuisista ei harrastanut kilpaurheilua ollenkaan (78 %), vaan liikkuminen oli vapaamuotoista harrastamista tai arki-liikuntaa.

Reilu kolmasosa vastaajista (36,3 %) arvioi liikkuvansa UKK-instituutin liikkumisen suosituksen mukaisesti, mikä vastaa keskimäärin valtakunnallista arviota väestön liikkumissuosituksen toteutumisesta. Kestävyysliikunnan osalta suositukset toteutuivat paremmin kuin lihaskuntoliikunnan osalta; Vastaajista 41,6 % arvioi toteuttavan liikkumisen suosituksia kestävyysliikunnan osalta, mikä vastaa 2,5h tuntia reipasta liikkumista tai 1 tunti 15 minuuttia rasittavaa liikkumista viikossa. Kestävyysliikuntaa koskevan suosituksen suomalaisista täyttää noin puolet eli Tuusulassa lihaskuntoliikuntaa harrastetaan valtakunnallisesti vertailtuna tämän kyselyn mukaan vähemmän. Lihaskuntoliikunnan osalta suosituksen (2 tuntia viikossa lihaskuntoa tai liikehallintaa) arvioi toteuttavansa vain 6,4 % vastaajista. Reilu kymmenesosa (11,6 %) vastaajista arvioi, ettei liikkumisen suositukset toteudu heidän kohdallaan miltään osin.

Liikkumisen esteenä ajan ja motivaation puute

Ajan puute koettiin suurimmaksi syyksi siihen, että liikkumisen suositukset eivät toteutuneet täysin (39,9 %). Muita syitä olivat oman motivaation puute (32,2 %), sopivien liikuntapaikkojen puute (27,4 %), sopivien liikuntapalveluiden puute (20,7 %) ja terveydelliset syyt (18,8 %). Jokin muu asia oli vähäiselle liikkumiselle syynä viidenneksellä (21,2 %) vastaajista ja heistä puolet kokivat koronapandemian ja sen rajoitustoimet syyksi siihen, että liikkumisen suositukset eivät toteutuneet. Koronan vaikutukset näkyivät siis edelleen kuntalaisten liikkumisessa kuluneen syksyn aikana, vaikkakin liikuntapaikat olivat jo syksyllä auki.

Liikunnan edistämiseen liittyvien palveluiden nykytilaan ollaan Tuusulassa melko tyytyväisiä

Kyselyn perusteella kuntalaiset ovat melko tyytyväisiä kunnan tuottamiin omatoimiseen liikkumiseen liittyviin olosuhteisiin ja palveluihin, sekä koko kunnan että oman asuinalueen osalta. Tyytyväisiä kuntalaiset olivat kyselyn perusteella erityisesti uimahalliin, hiihtolatuihin, kävely- ja juoksuolosuhteisiin, pyöräilyolosuhteisiin sekä luontoliikunnan olosuhteisiin. Kunnallisten kuntosalien ja kunnan tuottamien ohjauspalveluiden osalta suurin osa vastaajista ei osannut arvioida palvelun nykytilaa, mikä voi kertoa siitä, että vastaajat eivät ole käyttäneet juuri kyseisiä palveluita. Selkeä enemmistö (83,2 %) koki, että kunnan tuottamien maksullisten palveluiden hintataso on kohtuullinen, eikä maksut näin ollen olleet este liikunnan harrastamiselle.

Korona-aika vähensi liikkumista valtaosalla

Korona-aikana liikunta-aktiivisuus on pysynyt samalla tasolla 28,7 prosentilla vastaajista.

Liikunta-aktiivisuus oli kuitenkin vähentynyt valtaosalla (41,7%) vastaajista. Näistä 26,2 % liikunta-aktiivisuus oli vähentynyt, mutta he olivat kuitenkin lisänneet arkiliikuntaa korona-aikana. Liki 30 % vastaajista liikunta-aktiivisuus oli jopa lisääntynyt korona-aikana.

Suurimmat liikunta-aktiivisuuden vähentymiseen vaikuttaneet syyt olivat liikuntapaikkojen sulkeminen tai rajoitukset (68,8 % vastaajista) ja ryhmäliikunnan rajoitukset (51,9 % vastaajista). Tämä kertoo siitä, että liikuntapaikoilla ja ohjatulla liikunnalla on iso merkitys kuntalaisten liikkumisessa. Motivaation puutteen ilmoitti 28,6 prosenttia vastaajista syyksi liikunta-aktiivisuuden vähentymiseen korona-aikana.  

Mikä sitten lisäsi liikunta-aktiivisuutta korona-aikana? Vastaajista 64 % ilmoitti luontoliikunta-alueiden lisänneen heidän liikunta-aktiivisuuttansa korona-aikana. Muita merkittäviä liikunta-aktiivisuutta lisänneitä tekijöitä oli etätyöskentely (39,7 % vastaajista) ja kaiketi työmatkojen tekemisestä vapautunut aika liikkumiseen sekä hiihtoladut (36,8 % vastaajista) ja pyöräreitit (33,8 % vastaajista) osaltaan kannustivat liikkumaan.

Liikuntapalveluita toivotaan kehitettävän etenkin ulkona liikkumisen lisäämiseksi

Avoimella kysymyksellä selvitettiin kunnan asukkaiden toiveitaan Tuusulan kunnan liikuntapalveluiden kehittämiseksi. Vastauksista nousi toiveet etenkin ulkoliikuntapaikkojen ja olosuhteiden kehittämisestä. Vastaajista 17,6 prosenttia toivoi uusien ulkoilureittien tekemistä Tuusulan kunnan alueelle. Toiveissa oli erityisesti metsiin sijoittuvia ja pehmeä pintaisia ulkoilureittejä. Toinen esiin noussut toive oli lähiliikuntapaikkojen lisääminen; erityisesti toivottiin monipuolisia ulkokuntoilulaitteita (11,9 % vastaajista). Tuusulan metsien säilyttämistä ulkoiluun ja luontoliikuntaan toivoi 11,3 % vastaajista. Neljäs selkeästi esiin noussut toive oli panostaminen pyöräteiden ja kevyen liikenteen väylien kuntoon sekä ylläpitoon Tuusulan alueella (11,3 % vastaajista). Muita esiin nousseita kehittämistoiveita oli ohjattu ulkoliikunta (5,7 %), monipuolinen isompi ulkokuntosali (5,7 %), etäohjauksia ja etäliikuntatunteja (3,8 %), sekä uimahalli Pohjois-Tuusulaan (3,8 %).

 

Lisätiedot: 
terveysliikunnan koordinaattori Mari Hietapakka, p. 040 314 2223, mari.hietapakka@tuusula.fi
vapaa-aikapalveluiden päällikkö Risto Kanerva p. 040 314 2220, risto.kanerva@tuusula.fi

Takaisin