Tuusulassa iloitaan kulttuurikasvatussuunnitelmasta

11.10.2017

Tuusulan perusopetuksessa on pyörähtänyt käyntiin 1.-9.-luokkien kulttuurikasvatussuunnitelman toinen vuosi.  Ja nyt suunnitelma on saanut paitsi hienon graafisen ilmeen myös lyhyemmän nimen; Kultsu. Kulttuurikasvatussuunnitelmassa jokaiselle luokka-asteelle tarjotaan vuosittain kulttuurisisältöjä, joista ihan joka ikinen Tuusulan koulu pääsee osalliseksi.

Tuusulan ihka ensimmäinen kulttuurikasvatussuunnitelma paketointiin suurilta osin jo olemassa olevista sisällöistä, mutta niin että sisällöt laajennettiin koskemaan koko ikäluokkaa. Tanssityöpajaan tai museovierailulle pääsee koulutiensä aikana tasapuolisesti jokainen Tuusulassa opiskeleva peruskoululainen. Suunnitelman sisältöjä tuottavat yhteistyössä museo, kirjasto ja kunnan yleinen kulttuuritoimi. Ja tietenkin sekä sisältöjä että toimintamalleja kehitetään jatkuvasti Kultsu-vierailuilla käyvien opettajien ja oppilaiden sekä opetustoimen kanssa. Suomen lastenkulttuuriliiton tilastojen mukaan kulttuurikasvatussuunnitelma on käytössä noin viidessäkymmenessä Suomen kunnassa. Tuusulassa kulttuurikasvatussuunnitelma on opetussuunnitelman liite.

Kultsu-vierailuilla tutustutaan kotiseutuun, seikkaillaan kirjastossa ja tanssitaan 

Kultsu-toiminta käynnistyy heti lukuvuoden alussa. Tänäkin syksynä heti syyskuussa ysiluokkalaiset saivat K9-kulttuurikortin käyttöönsä ja kaikille Tuusulan 4. luokkalaisille tarjottiin iso kotiseutupaketti. Pakettiin kuuluu oppitunti, jonka aikana tutustutaan Tuusulan tunnusesineisiin kuten tinasotilaaseen ja pesukarttuun ja koko päivän bussiretki. Rantatien klassikoiden ja Hyrylän tykkihetken jälkeen retkeilijöiden polut erkanivat; etelätuusulalaiset löysivät itsensä historialliselta Kellokoskelta, pohjoistuusulalaiset Klemetskogin ruotsinkielisestä kyläkoulusta. Ykkösten ja kutosten taidemuseokäynnit toteutetaan keväällä.

Kirjaston Kultsu-tarjontaa järjestetään läpi lukuvuoden. Ykkösten Takun ja Jekun kirjastoseikkailut ja kolmosten vinkkaukset ovat pyörähtäneet vilkkaasti käyntiin syksyllä ja niitä jatketaan keväällä. Seiskaluokkalaisten Tietoa ja taitoa kirjastosta -käynti painottuu kevätlukukauteen.

Marraskuussa kulttuuri toteuttaa yhteistyössä Keski-Uudenmaan Tanssiopisto Keton kanssa 2.luokkalaisten tanssipajan Luvut liikkeelle, jossa kaikkien koulujen kakkoset pääsevät ratkomaan matemaattisia pulmia liikettä ja omaa kehoa apuna käyttäen. Ja kolmoset juhlivat yhdessä itsenäisyyspäivää.

Kaikki Kultsun sisällöt 1.-9-luokille: www.tuusula.fi/kulttuurikasvatussuunnitelma

Kultsun 1-vuotissynttäreitä juhlitaan näyttelyllä Tuusulan kunnantalon Aulagalleriassa (Hyryläntie 16) 31.10.-10.11.2017. Avoinna ma ja pe klo 8-16, ti-to klo 8-19. Vapaa pääsy.

Kysy lisää, kommentoi ja ihmettele!
kulttuurituottaja taiju.kiesila(at)tuusula.fi, p. 040 314 3435.

Kultsu 2 2017

 

Takaisin