Tuusula hakee yhteistyökumppaneita toteuttamaan harrastustoimintaa koulupäivien yhteyteen

10.02.2021

Tuusulan kunta järjestää yhteistyössä paikallisten seurojen, järjestöjen ja yhdistysten kanssa lapsille ja nuorille harrastustoimintaa koulupäivien yhteydessä. Tuusula jatkaa panostustaan aktiivisen ja monipuolisen kerhotoiminnan toteuttamiseksi, ja hakee uusia yhteistyökumppaneita toteuttamaan lasten ja nuorten toiveiden mukaista toimintaa.  

Tuusula mukana pilotoimassa Suomen harrastamisen mallia

Harrastustoiminnan järjestämiseksi Tuusulan kunta on saanut vuodenvaihteessa opetus- ja kulttuuriministeriön uuden Suomen harrastamisen mallin valtionavustuksen yhtenä 121 pilottikunnasta.

Tuusulalla on ollut jo aikaisemminkin Suomen harrastamisen mallin mukaista aktiivista ja monipuolista kerhotoimintaa kouluilla. Toimintaa on järjestetty sekä kunnan omalla rahoituksella että Opetushallituksen myöntämällä koulujen kerhotoiminnan valtionavustuksella. 

Mitä Suomen harrastamisen mallilla tavoitellaan?

Suomen harrastamisen malli on yksi opetus- ja kulttuuriministeriön kärkihankkeista. Suomen mallissa päätavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen. Tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Suomen mallissa yhdistyvät lasten ja nuorten kuuleminen harrastustoiveista, olemassa olevien hyvien käytäntöjen ja toimintatapojen koordinoiminen sekä koulun ja harrastustoimijoiden yhteistyö.

Pilottivaiheessa on tarkoitus löytää lisää sellaisia toimijoita, jotka pystyvät järjestämään nimenomaan lasten ja nuorten toivomia harrastuksia. Kevään 2021 aikana ei vielä päästä siihen, että kaikille lapsille olisi harrastus koulupäivän yhteydessä.

Tuusulan monipuolinen kerhotoiminta toteutetaan yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa

Tuusulassa koulupäivän yhteydessä tapahtuva koulujen kerhotoiminta on runsasta. Hyvin suuri osa kerhoista järjestetään yhteistyökumppaneiden, kuten paikallisten seurojen, järjestöjen ja yhdistysten kanssa. Mukana on lähes 20 yhteistyökumppania, ja uusia kiinnostuneita on ilmoittautunut mukaan nyt vuodenvaihteessakin.

Eniten koulujen kerhotoimintana tarjotaan liikuntaa. Salibandy, jalkapallo, yleisliikunnalliset harrastuskerhot, suunnistus ja tanssi ovat kuuluneet tarjontaan jo vuosia. Uusimpia liikuntaharrastuksia ovat laserammunta, taitoluistelun alkeet ja parkour/akrobatia, yleisurheilu ja golf. Vielä näitä tarjotaan vasta yksittäisillä kouluilla tai koulujen läheisyydestä. Robotiikkaa ja kuvataiteita tai askartelua on tarjolla muutamilla kouluilla.

Korona-ajan vaikutukset toimintaan

Viimeisen vuoden aikana kerhotoiminnassa on ollut koronasta johtuvia keskeytyksiä ja rajoitteita, jotka ovat vaikuttaneet siihen, että kerhoja tarjotaan yhden koulun oppilaille, ja koulun sisällä vielä rajatuille ikäryhmille. Normaalitilanteessa on pyritty avaamaan koulupäivän yhteydessä pidettäviä kerhoja mahdollisimman laajasti eri ikäisille ja myös lähikoulujen oppilaille.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän (Keusote) alueella avattiin helmikuun alusta lähtien lasten ja nuorten harrastustoiminta kahden kuukauden mittaisten korona-keskeytysten jälkeen. Koulujen kerhotoiminnan ryhmissä on ollut käynnissä uusi ilmoittautuminen 10 hengen ryhmäkoolla/kerhonohjaaja, ja moni koulun kerhoryhmä on päässyt ja pääsee vielä kevään aikana käynnistämään toimintaansa uudelleen. Uusia kerhojakin on alkamassa. Kerhoista tiedotetaan suoraan niillä kouluilla ja niiden ikäluokkien huoltajille, joille harrastus pystytään avaamaan.

Tavoitteena on koordinoida kevään 2021 aikana myös seuraavan lukuvuoden kerhotoimintaa.

Uusia yhteistyökumppaneita haetaan harrastustoiminnan järjestämiseksi

Tuusulan kunta hakee jo kevääksi 2021 ja jatkossa koko lukuvuodeksi 2021–2022 lasten ja nuorten toiveiden mukaisia yhteistyökumppaneita harrastustarjonnan järjestämiseksi.

Eniten toivottuja harrastuksia Tuusulassa ovat parkour, ruuanvalmistus, kuvataide, pelisuunnittelu ja kädentaidot. Keväällä 2021 korona-aikana kokkausta ei pystytä järjestämään turvallisesti, mutta sen toteuttamismahdollisuuksia suunnitellaan jo syksylle 2021.

Uudet koulupäivän yhteydessä harrastustoimintaa tarjoavat kumppanit ovat tervetulleita mukaan toimintaan! Liikuntasaleja on vapaana pienemmillä kouluilla paremmin kuin isoissa kouluissa, joissa vuorot ovat jo täynnä. Toimijoita kaivataan erityisesti muihin kuin liikuntaharrastuksiin.

Kiinnostuksestaan toimia yhteistyökumppanina Tuusulan koulupäivien yhteydessä tapahtuvassa kerhotoiminnassa voi ilmoittaa toimintaa koordinoivalle:
Katja Elo, katja.elo@tuusula.fi, p. 040 314 4028

 

Takaisin