Tuusulan varhaiskasvatuksen asiakaskyselyn keskeiset tulokset julkaistu - kokonaisarvosana 8,7 kertoo tyytyväisyydestä

29.08.2018

Asiakaskyselyn toteutus

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kyselyt toteutettiin samanaikaisesti sähköisenä maaliskuussa 2018 viikkojen 9-10 aikana. Vastaajamäärät olivat varhaiskasvatuksen kyselyssä 317 ja esiopetuksen kyselyssä 134. Vastausprosentti oli noin 22 % kunnallisessa varhaiskasvatuksessa olevista.

Keskeiset tulokset

Alla keskeisten tulosten koosteessa käsitellään tarkemmin varhaiskasvatuksen kyselyn tuloksia:

Varhaiskasvatuksen arvosanaksi tuli kyselyn perusteella 8,7. Se noudattaa aiempien kyselyiden linjaa.

Kyselyssä kysyttiin uuden varhaiskasvatussuunnitelman (vasu) keskeisiä asioita toiminnan kannalta. Tuusulan paikalliseen varhaiskasvatussuunnitelmaan oli vastanneista huoltajista tutustunut miltei 70%. Kysely oli jaoteltu seitsemän otsakkeen alle: asiakaspalvelu, lasten toimintaympäristö, vuorovaikutus ja kohtaaminen, pedagogisen toiminnan suunnittelu ja toteutus, varhaiskasvatussuunnitelma, varhaiskasvatuspalveluiden tiedottaminen, lisäksi avoimia kysymyksiä ja kysymys kokonaisarvosanasta.

Asiakaspalvelu:

Vastaajat olivat tyytyväisiä saamaansa asiakaspalveluun varhaiskasvatukseen haettaessa. Vastaajat toivoivat enemmän tietoa varhaiskasvatuksen eri vaihtoehdoista hakiessaan varhaiskasvatukseen. Lapsen aloittaessa varhaiskasvatuksessa huoltajat kokivat, että lasta ja perhettä tulisi huomioida vielä entistä paremmin.

Vastaajilla oli positiivinen kokemus siitä, että he ovat tervetulleita yksikköön, ja että varhaiskasvatuksen ilmapiiri on hyväksyvä, luottamuksellinen ja huoltajien näkemyksiä kunnioittava. Huoltajat kokivat, että haasteellistenkin asioiden käsittely sujuu varhaiskasvatuksessa rakentavasti yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajien toivovat voivansa osallistua varhaiskasvatuksen toimintaan ja suunnitteluun enemmän. Huoltajien osallisuus varhaiskasvatuksessa on yksi vasun keskeisistä tavoitteista.

Uusi varhaiskasvatussuunnitelma velvoittaa tekemään jokaiselle lapselle oman suunnitelman, vasun. Sen yhteydessä käydään keskustelu lapsen oman vastuukasvattajan kanssa. Vastaajien mukaan vasu-keskustelut on käyty pääsääntöisesti ja niistä on saatu tietoa oman lapsen kehitysvaiheista sekä ryhmässä toimimisesta. Huoltajat kokivat myös, että vasu-keskusteluissa sovitut asiat olivat toteutuneet kauden aikana. Lasten osallistuminen vasu-keskusteluihin on yksi uuden vasun mukaisista tavoitteista. Lasten tulee osallistua keskusteluun ikätasonsa mukaisesti. Lapsi ei välttämättä ole aina paikalla fyysisesti vaan lapselta on voitu kysyä esimerkiksi toimintaan ja kaverisuhteisiin liittyviä asioita ja videoida tilanne. Tämä video on voitu näyttää huoltajille vasu-keskustelussa. Videon kautta lapsen osallistuminen keskusteluun toteutuu.

Lisää liikuntaa päivään:

Vastaajista yli puolet piti varhaiskasvatuksessa liikkumisen määrää täysin riittävän, mutta miltei puolet toivoi, että liikkumista lisätään päivän aikana. Ryhmien toiminnan suunnitelmallisuudessa ja tavoitteellisuudessa nähtiin vastaajien mielestä kehitettävää. Kaverisuhteiden ja vuorovaikutustaitojen tukeminen tulisi olla huoltajien näkemyksen mukaan vielä keskeisemmässä roolissa varhaiskasvatuksessa ja tukea lasten taitoja paremmin.


Tuusulan varhaiskasvatuspalvelut kiittää kaikkia vastanneita palautteesta, jonka kautta voimme kehittää toimintaamme yhä paremmaksi ja tarjota laadukasta varhaiskasvatusta myös jatkossa!


Lisätietoja:
Hannamari Halinen, varhaiskasvatuspäällikkö
p. 040 314 3328
Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@tuusula.fi

Takaisin