Kievarin päiväkodin miniasuntomessut – lasten näkemyksiä uusista asumisen muodoista tulevaisuuden kyläkaupungissa

27.05.2020

Tuusulan kunnan Kievarin päiväkodissa on pidetty varsinaisten elokuisten asuntomessujen esimessut keväällä 2020. Päiväkodin kielisuihkuryhmän lapset toteuttivat yhdessä ryhmän aikuisten kanssa miniasuntomessut-projektin, samalla oppien ruotsin kielen sanoja. 

Miniasuntomessut-projekti osa kielisuihkua

Kievarin päiväkodin miniasuntomessut-projektin takana ovat varhaiskasvatuksen opettajat Maria Valtonen ja Hannele Silvennoinen. Projekti sai alkunsa heidän kielikylpykurssille osallistumisestaan, jossa osallistujien tehtävänä oli toteuttaa lasten ruotsin kielen taitoa kehittävä projekti. Tämän tuotoksena syntyi nukkekotipedagogiikka ja miniasuntomessut osuvasti ajatellen Tuusulan asuntomessuvuotta.

Kievarin päiväkodissa tarjotaan kielisuihkua 2-5-vuotiaille lapsille, joiden kotikieli on suomi. Miniasuntomessujen toteutuksen lomassa lapset ovat opetelleet arkikäyttöön sopivia asumiseen liittyviä ruotsin kielen sanoja.

Lasten luomukset syntyivät ympäristöön tutustuen ja kierrätysmateriaaleja hyödyntäen

Kun miniasuntomessujen aihe löytyi, lähti kielisuihkuryhmän lapset ja aikuiset tutustumaan päiväkodin lähiympäristöön ja sen asutukseen.

Lapset tutkivat millaisia talot voivat olla, ja omaksuivat samalla eri huoneiden nimiä ruotsin kielellä. Tutustumiskäynnin jälkeen lapset luonnostelivat omat talonsa paperille ja pian päästiinkin jo itse toteutukseen muun muassa pajatyöskentelyn merkeissä.

Talojen seinät ja katot syntyivät erilaisista askartelutarvikkeista, kuten myös talojen persoonalliset huonekalut ja sisustuselementit. Lasten toteuttamissa minitaloissa on hyödynnetty runsaasti kierrätysmateriaaleja kestävän kehityksen edistämiseksi.

Miniasuntomessujen näyttely tuotti iloa lapsille ja aikuisille

Kun lasten talot olivat valmistuneet, koottiin päiväkodin tiloihin näyttely, jossa talot sijoitettiin kortteleihin oikeiden asuntomessujen tapaan. Talojen pihatkin täyttyivät mielenkiintoisista puutarhaideoista.

Teemana miniasuntomessut oli niin monipuolinen ja erilaisia toteutusmahdollisuuksia sisältävä, että aiheen toteutukseen liittyivät  mukaan myös ruotsinkielinen ryhmä sekä alle 3-vuotiaiden ryhmä. Näin miniasuntomessuista muodostui yhteisöllinen elämys.

Kunniavieraiksi näyttelyn avajaisiin kutsuttiin lasten isovanhemmat. Lasten vanhemmat ja isovanhemmat pääsivät tutustumaan minimessutaloihin ystävänpäivän tienoilla. Näyttelyn jälkeen talot ovat matkanneet lasten koteihin, joissa niiden käyttö on jatkunut monina nukkekotileikkihetkinä.

Kievarin päiväkodin miniasuntomessut keväällä 2020


Lisätiedot:
varhaiskasvatuksen opettaja Maria Valtonen p. 040 314 4859

 

Takaisin