Miniasuntomessujen päiväkoti-ikäiset lapset Tuusulan Asuntomessuilla

24.08.2020

Tuusulan kunnan Kievarin päiväkodin osallistavan miniasuntomessut-projektin keväällä 2020 toteuttaneet kielisuihkuryhmän lapset pääsivät tutustumaan varsinaiseen asuntomessualueeseen tiistaina 11.8. 2020. Vierailukäynti oli täynnä jännittäviä ja mieleenpainuvia hetkiä. Tuusulassa lasten ja nuorten osallisuuteen kiinnitetään vahvasti huomiota.  

Tulevaisuuden kyläkaupunki lasten silmin  

Tuusulassa lasten ja nuorten osallisuus on vahvasti läsnä eri palveluissa ja toiminnoissa. Kievarin päiväkodin kielisuihkuryhmän lapset pääsivät osallistumaan Tuusulan asuntomessuvuoteen luomalla omat miniasuntomessut keväällä 2020. Lapset saivat itse pohtia, millainen on tulevaisuuden kyläkaupunki ja millaisissa taloissa siellä asutaan. Monipuoliseksi teemaksi osoittautunut miniasuntomessut-projekti muodostui lopulta koko päiväkodin yhteiseksi elämykseksi. Näin kaikki päiväkodin lapset pääsivät osaksi Tuusulalle tärkeää asuntomessuvuotta.  

Lapset toteuttivat miniasuntomessujen talonsa pääasiassa kierrätystarvikkeista, ottaen näin kantaa myös vastuullisuuteen. Vastuullisuus on yksi Tuusulan Asuntomessujen teemoista.  
 
Lasten toteuttamat minitalot sisustuksineen syntyivät lasten oman mielikuvituksen tuotteina ja vetivät vertoja Tuusulan Asuntomessujen kohteisiin persoonallisine huonekaluineen ja sisustuksineen. 
 
Lue lisää Kievarin päiväkodin miniasuntomessut-projektista. 

Asuntomessuvierailu täynnä jännittäviä hetkiä 

Tiistaina 11.8.2020 toteutuneeseen ja odotettuun asuntomessuvierailuun osallistui yhdeksän Kievarin päiväkodin lasta ja kaksi aikuista. Ryhmä saapui paikalle taksikyydillä ja heidät vastaanotettiin virallisesti muiden ryhmien tapaan messujen pääportilla. Muille messuvieraille kuulutettiin arvovaltaisan ryhmän saapumisesta messualueelle ja kerrottiin ryhmän toteuttaneen varjoasuntomessut-projektin. Lapset saivat näin arvoisensa huomion. 
 
Ryhmän vierailu keskittyi Puustellinmetsän puistoalueeseen ja lähellä laiduntaviin lampaisiin tutustumiseenPuustellinmetsän leikkipuisto sai lapsilta osakseen ihastusta. Puisto tarjosi lapsille monia uusia telineitä ja jännittäviä leikkihetkiä. Puistossa puuhastelun jälkeen nautittiin jäätelöt ja lähdettiin kotimatkalle tutustuen messualueella vielä matkan varrella yrttitarhaan ja hyönteishotelliin. Maisteltiinpa yrttitarhassa jopa sitruunamelissaakin.  
 
Lapset nauttivat messuvierailustaan ja muistelivat sen jälkeen kokemuksiaan: 
Oli kivaa, kiipeilypaikka ja puisto oli kivoin. Ja se kun löytyi vadelmia!” 
Det bästa var att vara i parken och äta jäde. Och hyönteishotelli!” 
 tykkäsin pehmeästä liukumäestä.  menin siitä kierimällä.  kiipesin verkosta liukumäkeen ja siitä sitten laskin.” 
Se tosi iso leikkipuisto ja se musta liukumäki oli kivointa. Ja oli hauskaa kun syötiin ne pehmikset. Ja ne keinut ja iso kiipeilyteline oli hauskoja. Metsävadelmat oli hyviä. Ja lampaat oli hauskoja. Oli jännää olla taksissa. Oli tosi hauska päivä. 

Lasten ja nuorten osallisuus Tuusulan kehittämishankkeissa 

Lasten ja nuorten osallisuus on keskeinen toimintatapa Tuusulassa. Myös uuden palveluverkon kehittämishankkeissa lapset ja nuoret ovat mukana monin eri tavoin. Koko kunnan oppimisympäristöjä ohjaavan Iloisen oppimisen Tuusula -käsikirjan tekemiseen lapset ja nuoret osallistuivat muun muassa miettimällä, millaisissa paikoissa on hyvä oppia ja kuvaamalla videoita erilaisista kiinnostavista oppimisen paikoista.   

Päiväkoti Martta Wendelinin suunnittelussa esiopetusikäiset lapset miettivät ja suunnittelivat Unelmien päiväkotia. Kirkonkylän kampuksen osalta lapset ja nuoret pääsevät puolestaan pian toteuttamaan pienoismallityöskentelyn avulla ja kuvaamaan, mikä olisi tulevalla kampuksella heille mieluista niin tilojen kuin toimintamahdollisuuksienkin näkökulmasta. 

Tutustu:
Tuusulan palveluverkkosuunnitelma
Iloisen oppimisen Tuusula -käsikirja

 

Lisätiedot: 
Lasten messuvierailu: Maria Valtonen, varhaiskasvatuksen opettaja, Kievarin päiväkoti, p. 040 314 4859, maria.valtonen@tuusula.fi  
Lasten ja nuorten osallisuus Tuusulassa: Tiina Simons, sivistyksen toimialueen kehittämispäällikkö, p. 040 314 3403, tiina.simons@tuusula.fi  

Takaisin