Tuusulalainen varhaiskasvatuksen opettaja Maria Valtonen palkittu työstään ruotsin kielen ja ruotsinkielisen kulttuurin edistäjänä

29.10.2020

Tuusulan kunnan Kievarin päiväkodin varhaiskasvatuksen opettaja Maria Valtonen on huomioitu 28.10. OKKA-Svenska kulturfonden -palkinnolla tunnuksena työstään ruotsin kielen ja ruotsinkielisen kulttuurin edistäjänä. Valtonen toimii Kievarin päiväkodin kielisuihkuryhmän varhaiskasvatuksen opettajana ja edistänyt työssään aktiivisesti Tuusulan varhaiskasvatuksen kielisuihkutoimintaa.

Aktiivinen kielisuihkutoiminnan kehittäjä

Maria Valtonen on työssään edistänyt monin tavoin Tuusulan varhaiskasvatuksen kielisuihkutoimintaa.

- Maria on innostanut lapsia ja heidän vanhempiaan tutustumaan uuteen kieleen. Ruotsinkieliset laulut, lorut ja fraasit ovat tulleet tutuiksi lapsille. Toiminnasta tiedotetaan perheille kuukausikirjeellä, johon liitetään päiväkodissa opittuja asioita, kuten lauluja ja loruja. Kuukausikirje on sekä ruotsin että suomen kielellä, kertoo Kievarin varhaiskasvatusyksikön johtaja Anne Toivio.

Kievarin päiväkodissa ruotsin kieltä omaksutaan arjessa

Kievarin päiväkodissa tarjotaan kielisuihkua ruotsin kielellä 2-5-vuotiaille lapsille, joiden kotikieli on suomi. Kielisuihku on kielikylvyn kevyempi muoto. Varhaisessa kielisuihkussa toiseen kotimaiseen kieleen tutustutaan sekä sitä omaksutaan huo­maamattomasti arjessa, kuin itsestään.

Oivallinen esimerkki ruotsin kielen omaksumisesta arjessa on Maria Valtosen ja hänen kollegansa Hannele Silvennoisen luotsaaman kielisuihkuryhmän viimekeväinen miniasuntomessut-projekti. Nukkekotipedagogiikalla toteutettu koko kielisuihkuryhmän, ja lopulta koko päiväkodin yhteinen projekti sai innostuneen vastaanoton niin lapsissa kuin heidän vanhemmissaankin. Miniasuntomessujen toteutuksen lomassa lapset opettelivat arkikäyttöön sopivia asumiseen liittyviä ruotsin kielen sanoja. Tutustu Kievarin päiväkodin miniasuntomessuihin.

Tutustu Tuusulan kunnan kielisuihkutoimintaan: 
Kielisuihkua ruotsi kielellä – portti toiminnalliseen kielitaitoon

Lisätiedot:
Kievarin päiväkodin varhaiskasvatusyksikön johtaja Anne Toivio, p. 040 314 4824, anne.toivio@tuusula.fi

Takaisin