Martta Wendelin päiväkoti luovutettu Tuusulan kunnalle – valmistelut elokuussa käynnistyvään toimintaan ovat käynnissä

06.06.2022

Martta Wendelin päiväkodin toiminta käynnistyy suunnitellusti 1.8.2022. Päiväkotirakennuksen rakennusurakat ovat valmistuneet sopimuksen mukaisessa aikataulussaan toukokuussa, ja kohteen kalustaminen ja varustelu on käynnistynyt.

Elokuussa 2022 aukeava Martta Wendelin päiväkoti tarjoaa parhaat mahdolliset puitteet: rakennus on alusta asti suunniteltu päiväkodiksi ja tavoitteena on lasten hyvinvointia ja oppimista edistävä kokonaisuus.

– Päiväkodin pedagogiikassa tullaan painottamaan käsillä tekemistä. Leikki ja liikunta luovat perustan toiminnalle. Sitä täydennetään pihan kasvatuslaatikoilla, mahdollisuudella leipoa, retkeillä ja tietysti taiteilla. Taiteilijan nimeä kantavassa päiväkodissa on kaksi ateljeeta yhteiskäyttöä varten, kertoo päiväkodin johtaja Piia Malkki.

Pian aukeava päiväkoti on 10-ryhmäinen, ja se tarjoaa varhaiskasvatuspaikkoja noin 200 lapselle.

– Olen iloinen, että Tuusulassa on tällä hetkellä varhaiskasvatuspaikoille kysyntää. Toiminnan alkaessa saamme Martta Wendelin päiväkodin täyteen lapsia, iloitsee Malkki.

Viimeistelytyöt jatkuvat kesän ajan

Martta Wendelin päiväkodin rakennuksen valmistuttua, jatkuvat edelleen työt. Myöhäisestä keväästä johtuen pihaa viimeistellään ja itse rakennus varustetaan sekä kalustetaan päiväkodiksi. Piha-alueet ovat vielä hetken turvallisuussyistä suljettuina. Ne avataan iltakäytölle samaan aikaan päiväkodin kanssa elokuun alussa.

Päiväkodin piha-alue on suunniteltu viherpiha-periaatteella. Piha muodostuu kokonaisuudeksi – rakennuksen lähellä sijaitsevasta rakennetusta pihasta aina reuna-alueille asti jatkuvaksi luonnonmukaiseksi osaksi. Tutkimusten mukaan viherpiha lisää lasten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja monipuolistavat lasten mikrobistoa. Viherpihat monipuolistavat myös leikkiä ja liikkumista.

Kaikki rakennuksen tilat on suunniteltu monikäyttöisiksi ja muuntojoustaviksi, joten niistä on iloa paitsi päiväkodin henkilökunnalle ja lapsille, niin myös muille kuntalaisille. Tarkkaan harkittujen tilaratkaisujen ansiosta lapset voivat toimia heille tärkeissä omissa pienryhmissä. 

Rakentaminen toteutettu Joutsenmerkin kriteerein

Martta Wendelin päiväkoti on rakennettu Joutsenmerkin kriteerien pohjalta. Kriteerien pohjalta valituilla rakennusmenetelmillä ja -materiaaleilla tavoitellaan päiväkodille energiatehokkuutta, ekologisuutta ja hyvää sisäilmanlaatua. Tavoitteena on terveellinen ja turvallinen rakennus oleskella ja työskennellä.

Martta Wendelin päiväkoti vastaanottaa Joutsenmerkin sertifikaatin 30.8.2022. Sertifikaatista tulee kertomaan kohteeseen kiinnitettävä sertifikaattikilpi. Kilpi symboloi kohteen positiivista vaikutusta ihmisten terveyteen ja ympäristöön.

Lue lisää yleistietoa Joutsenmerkistä: https://joutsenmerkki.fi/joutsenmerkitty-rakentaminen-kasvussa-laatua-vahahiilisyytta-ja-hyvaa-sisailmaa-arvostetaan/

Taide vahvasti vaikuttamassa päiväkodin sisustukseen ja nimiin

Päiväkodissa käytetään kuvataiteilija Martta Wendelinin taidetta näkyvästi osana sisustusta. Päiväkodin neljä siipeä, nimeltään Tarulinna, Satumetsä, Taikaniitty ja Ihmemaa, ovat saaneet innoituksensa taiteilijan teoksista, joista nähdään otteita päiväkodin seinillä.

Siipiin sijoittuvien ryhmien nimiehdotuksia kerättiin syksyllä 2021 muun muassa avointen ovien tutustumispäivässä ja verkkokyselyllä. Ryhmien lopullisten nimien valinta toteutettiin yhdessä päiväkodin tulevan henkilöstön kanssa äänestämällä. Valitut nimet ovat luontoteemaisia.

Lisätiedot:
projektipäällikkö Katerina Zaitseva, 040 314 2244, katerina.zaitseva@tuusula.fi
päiväkodin johtaja Piia Malkki, 040 314 3351, piia.malkki@tuusula.fi
suunnitteluarkkitehti Riitta Laurilta, 040 314 3025, riitta.laurila@tuusula.fi

Takaisin