Tuusulassa juhlitaan lapsen oikeuksia – perheitä ja yhteisöjä kutsutaan järjestämään leikkitreffejä 17.11.

11.11.2022

Valtakunnallista Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 14.–20.11. Tuusulassa juhlaviikkoa vietetään nostamalla esiin lapsen oikeuksia kunnan eri palveluissa, kouluissa ja päiväkodeissa. Lisäksi viikkoa juhlistetaan leikkitreffeillä 17.11., Pop up -nuorisotilalla 18.11. ja Lasten lauantai -tapahtumassa 19.11. Viikon teemana on turvallisuus ja viikko huipentuu liputukseen sunnuntaina 20.11.

Kolmasluokkalaiset käsittelevät lapsen oikeuksia kouluissa 

Lukuvuoden aikana 3.-luokkalaiset käsittelevät lapsen oikeuksia ja oikeuksiin liittyviä yksilön velvollisuuksia osana Agenda 2030 -aihetta "Minulla on oikeuksia". Oppilaat miettivät, miten ja kenen oikeudet toteutuvat sekä harjoittelevat toimenpiteitä, joilla jokainen voi lasten oikeuksia edistää. UNICEFin ja Planin kouluttajat vierailevat kaikissa 3. luokissa. 

– Lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia. Kaikki aikuiset voivat edistää lasten ja nuorten turvallisuutta, joka muodostuu heidän ympäristöstään, ihmissuhteistaan ja omasta turvallisuuden tunteestaan, muistuttaa osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori Sara Tallsten

Lapsilla on oikeus leikkiin – tule mukaan järjestämään Leikkitreffejä 17.11. 

Perheitä ja yhteisöjä kutsutaan mukaan järjestämään leikkitreffejä torstaina 17.11. osana Lapsen oikeuksien viikkoa. Leikkiminen on kivempaa porukalla, minkä vuoksi kunnan Maptionnaire-karttapalveluun on avattu teemapäivän ajaksi Leikkitreffit-sovellus. Kaikki leikkimisestä kiinnostuneet yhteisöt voivat järjestää kaikille avoimen leikkitapahtuman ja ilmoittaa siitä karttasovelluksessa. Myös perheet voivat etsiä sovelluksen avulla leikki- ja ulkoiluseuraa tai kutsua kavereita leikkitreffeille kunnan puistoihin ja liikuntapaikoille.  

– Leikkitreffit järjestetään julkisissa leikkipuistoissa tai lähiliikuntapaikoilla aikuisten läsnä ollessa. Niitä voivat järjestää tai niihin voivat osallistua kaikki halukkaat, kertoo yhteisömanageri Katja Repo. Kartalta voi samalla tarkastaa myös leikkipaikkojen nimet ja sijainnit.

Leikkitreffejä järjestävät perheet ja yhteisöt ilmoittavat leikkitreffien kellonajan, paikan ja teeman Maptionnaire-karttapalveluun. Karttapalvelun käyttö leikkitreffit teemapäivänä on yksi valtionvarainministeriön rahoittaman Open Agenda -hankkeen digikokeiluista.   

Ilmoita omat leikkitreffit ja katso muut leikkitreffit osoitteessa https://mpt.link/leikkitreffit

Kunnan järjestämät leikkitreffit Tuuliviirinpuistossa 17.11.

Hyrylässä sijaitsevassa Tuuliviirinpuistossa leikitään kello 16–17.30. Vapaata leikkiä siivittämässä on paikalla liikuntavaunun kattavat välineet ja liikunnanohjaaja. Mukana leikkimässä on myös apulaispormestari Tuija Reinikainen.

Tuuliviirinpuiston leikkitreffeillä myös kuullaan lapsia ja laaditaan yhdessä leikkimökille käyttösäännöt. Lapsen oikeuksien viikon turvallisuus-teema näkyy treffien päätteeksi heijastinsuunnistuksessa. Ota oma taskulamppu mukaan.  

Pop up -nuorisotilalla keskustellaan nuorten turvallisuudesta 18.11. 

Lapsen oikeuksien viikon tavoitteena on edistää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta erityisesti lasten ja nuorten parissa. Vuoden 2022 Lapsen oikeuksien viikon teemana on lapsen oikeus turvallisuuteen.

Perjantaina 18. marraskuuta apulaispormestari Tuija Reinikainen ja kansliapäällikkö Virpi Sailas vierailevat kello 15 Pop up -nuorisotilalla torin laidalla Hyrylässä ja keskustelevat nuorten kanssa.  

Lasten lauantai valtaa pääkirjaston 19.11. 

Lapsen oikeuksien viikon aikana lapsen oikeutta leikkiin juhlistetaan myös Lasten lauantai -tapahtumassa 19.11. Tuusulan pääkirjastolla. Lapsiperheille on tarjolla kivaa tekemistä kello 10–14.  Taikuri Aaro Sorva esiintyy kello 11 ja lukukoira Hilma on tavattavissa kello 12–14 tuoden hauskuutta ja ihmetyksen aiheita päivään. 

Tuusula hakenut mukaan Lapsiystävällinen kunta -toimintamalliin 

Tuusulan kunta on hakenut mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -toimintamalliin.UNICEFin luoma toimintamalli auttaa kuntia tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja arjen palveluissa ja edistämään erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeuksia. Malli perustuu YK:n lasten oikeuksien sopimukseen ja edellyttää sitoutumista kunnan kaikilta toimialueilta sekä luottamustoimielimiltä.   

Lisätiedot:  
Ilmoita ja katso leikkitreffit: https://mpt.link/leikkitreffit 
Katso lisätiedot tapahtumista Lapsen oikeuksien viikko (tuusula.fi) 

osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori Sara Tallsten, p. 040 314 3035, sara.tallsten@tuusula.fi 
yhteisömanageri Katja Repo, p. 040 314 3048, katja.repo@tuusula.fi 
oppimisen asiantuntija Laura Aalto, p. 040 314 3485, laura.aalto@tuusula.fi 
alueellisen nuorisotyön päällikkö Piia Helin, p. 040 314 2212, piia.helin@tuusula.fi
pedagoginen informaatikko Heli Eboru, p. 040 314 3443, heli.eboru@tuusula.fi 

Takaisin