Tarinoita Tuusulasta: Nils Stålhanan rohkeus ja nokkeluus kantoivat pitkälle

11.11.2016 klo 14.50

Tarinan mukaan urhea ratsumestari johdatti joukkonsa voittoon nokkeluudella. Yön hiljaisina tunteina hän kävi joukkoineen sabotoimassa vihollisjoukkojen aseiden rataslukot toimintakelvottomiksi. Ratsumestarin rohkea ja päättäväinen toiminta omiensa puolesta huomattiin ja urhoollisuus palkittiin.

Tarinan päähenkilö oli ratsumestari Nils Larsson, joka menestyi ja eteni urallaan 1600-luvulla. Rohkea ja aikaansaava mies sai aatelisarvon ja aatelisnimen Stålhana. Hänestä tuli muun muassa Vanhankylän kartanon isäntä.

Nils Stålhanan päättäväisyyden ansiosta syntyi aikanaan myös Tuusula. Tuusulan kappeliseurakunta perustettiin vuonna 1643. Tuusulan vaakunassa oleva aseenlukko periytyy ratsumestarin aatelisvaakunasta. Muisto pontevan miehen toiminnasta elää Tuusulassa yhä.

Tuusulan perustaja Nils Stålhana sopii esikuvaksi myös nykytuusulalaisille. Tuusulassa on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa ja tehdä työtä yhteisen hyvän eteen. Aina on tarvetta myös pelottomille tekijöille. Mikä on sinun tapasi?

 

Tietoja Tuusulan historiasta osoitteessa www.virtuaalituusula.fi

Nils Stålhanan vaakuna

Takaisin