Ensimmäiset maan äidit - Ester Ståhlberg, Signe Relander, Ellen Svinhufvud ja Kaisa Kallio

08.05.2017 klo 09.00

Kirsti Manninen. Kuva Jouni Harala/OtavaTuusulan 100 vuotta - taidetta ja tarinoita -luentosarjan kevään viimeisessä osassa kuullaan kirjailija, FT Kirsti Mannisen luento ensimmäisistä maan äideistä: Ester Ståhlbergista, Signe Relanderista, Ellen Svinhufvudista ja Kaisa Kalliosta. Tilaisuus on torstaina 11.5. klo 18.30 Hyökkälän koulun auditoriossa. Taideosuudessa saadaan esimakua Keski-Uudenmaan teatteri KUT:n ensi syksyn näytelmästä Mechelin.

Ester Ståhlberg, Signe Relander, Ellen Svinhufvud ja Kaisa Kallio: yksi on leskirouva ja yksinhuoltaja; toinen lihakauppiaan tytär, joka oli kihlattu 15-vuotiaana; kolmas hammashoitaja ja täyshoitolan emäntä; neljäs kuuliainen kotiminiä, joka viihtyy kangaspuiden ääressä. Kirsti Manninen pohtii luennossaan, millaisin eväin vastaitsenäistyneen Suomen ensimmäisten presidenttien puolisot ryhtyivät hoitamaan tehtäväänsä maan äiteinä. Hän on tutkinut myös, miten nämä puolisot sopeutuivat edustustehtäviinsä ja säilyttivät oman erikoislaatunsa sekä millaisia jälkiä he ovat jättäneet itsenäisen Suomen historiaan.

Luennon taideosuudessa nähdään otteita Heikki Lundin kirjoittamasta näytelmästä Mechelin. Keski-Uudenmaan teatteri KUT:n ohjelmistossa syksyllä 8.9. kantaesityksen saava näytelmä kertoo hieman tuntemattomaksi jääneestä, mutta kuitenkin itsenäisyytemme merkittävimmästä takuumiehestä. Hän esimerkiksi kirjoitti suomalaisille ensimmäisen valtiosäännön.

"Tuusulan 100 vuotta - taidetta ja tarinoita" -juhlavuoden luennoille on vapaa pääsy. Luennot järjestetään Hyökkälän koulun auditoriossa, joka sijaitsee osoitteessa Kirkkotie 11, Tuusula. Järjestäjänä on Tuusula-Seura yhteistyössä Tuusulan museon ja kulttuurin kanssa. Syksyllä luentosarja jatkuu 21.9., jolloin professori Juha Siltala valottaa Suomen historian solmukohtia 1900-luvulla.

Ensimmäiset maan äidit - Ester Ståhlberg, Signe Relander, Ellen Svinhufvud ja Kaisa Kallio
to 11.5. klo 18.30
Kirjailija, FT Kirsti Manninen
Taideohjelman teemana teatteri
Hyökkälän koulun auditorio, Kirkkotie 11, Tuusula

Takaisin