Hymy kantaa, historia yhdistää – museopuiston ideointia

05.11.2018 klo 08.45

1930-luvun Hyrylää, Shellin huoltoasema. Kuva Tuusulan museoTuusulan museo ja Ilmatorjuntamuseo saivat keväällä museomaailmassa korkealle arvostetun Museovisio-suunnitteluapurahan. Tavoitteena on rakentaa historian ja muistin silta uuteen Hyrylään. Asuntomessut ja Rykmentinpuisto tulevat ryminällä. Museot haluaisivat  Klaavolantien kainaloon muistinpaikan – museopuiston, historiapalvelun –, joka tarjoaa juurtumisen langanpäitä uusille hyryläläisille ja ripauksen nostalgiaa paikallisille.

– Kaiken keskelle jää vihreä helmi, vanhan Hyökkälän kylän keskus ja sen kaksi museotilaa. Haluamme kehittää Klaavolan talon ja Ilmatorjuntamuseon alueelle viihtyisän asukastilan, pohtii museoamanuenssi Jaana Koskenranta.

Ilmatorjuntamuseon museonjohtaja Esa Kelloniemen mukaan tahdotaan hoitaa alueen maisemaa niin, että vanha kylämiljöö todella pääsee esiin ja oikeuksiinsa. – Sitä voidaan toteuttaa muun muassa rauhoittamalla ja museoimalla osan nykyisestä Klaavolantiestä, Kelloniemi pohtii.

Hymyn ja Historian ilta keskiviikkona 14.11.

Millaiseen museopuistoon Sinä tulisit? Millainen olisi tuo Klaavolan ja Ilmatorjuntamuseon tienmutkaan rauhoittuva asukaskampus? Tule mukaan ideoimaan! Estradilla on dollarihymyjä ja autoradiossa soi rockabilly. Tarjolla pullakahvit, pormestari Arto Lindberillä on myös puheenvuoro. Paneelikeskustelun aikana voi rastia nostalgiabingokuponkeja, yllätysvoittoja!

Harri Nyman Tuusulan museolta kertoo, että nostalgiabingon voittorivi voi muodostua esim. sanoista Amer, kellohame, kasarmin kakarat, Skavaböle – illan aikana kuultuja sanoja. – Hyrylähän on hauskalla tavalla vähän raffi. Sen ylpeydenaiheet ovat tupakkatehdas, sotilastukikohta ja bensiininnälkäiset amerikanraudat ja sorarekat, hän jatkaa.

Illan tavoitteena on tunnistaa Hyrylän ja hyryläläisten historian tunnusmerkkejä. Paikan muistia on tärkeä tallentaa ja välittää eteenpäin, ettei tarina katkea. Tulevaisuus ei voi rakentua tyhjän päälle! Olipa Hyrylä vuosimallia 2025 sitten millainen pilvilinna tahansa, niin historiaa emme maton alle lakaise. Hyrylän karisma kouraisee!

– Paneelikeskustelussa ja yleisön kanssa etsimme Hyrylän henkeä ja pohdimme onko Etelä-Tuusulassa kotiseututunnetta ja tarvitaanko sellaista ylipäätään, Jaana Koskenranta kertoo, ja jatkaa, – Samalla ideoimme museoille tallennus- ja näyttelykohteita ja keräämme konkreettisia ideoita museopuiston luomiseen.

Panelisteiksi ovat lupautuneet Tuula Lumivirta, Sari Rinne, Markus Meckelborg, Sauvo Jylhä sekä nuorten äänenä Sini Riihimäki. Tapahtuman juontavat Jaana Koskenranta ja Harri Nyman Tuusulan museosta. Museonjohtajat Esa Kelloniemi ja Ulla Kinnunen kertovat mikä on museovisio.

Olisi hienoa, jos yleisöllä olisi tuomisinaan jokin pieni tarina, Hyrylä-muisto. Mutta ilman sitäkin: olette kaikki mitä lämpimimmin tervetulleita!

Hymyn ja Historian ilta Hyrylässä
ke 14.11. klo 18–20

Ilmatorjuntamuseo, Klaavolantie 2, Tuusula
Ilmatorjuntamuseo ja Klaavolan talo ovat auki klo 17 alkaen. Vapaa pääsy.

Huom! esillä myös Rykmentinpuiston uusimmat kaavapiirrokset (palvelut, yhtenäiskoulu ym.).

Takaisin