Valtuustoseminaari aloitti pormestarin talousarvion käsittelyn – uudet tutkimustulokset tukevat kasvun näkymiä

01.11.2019 klo 12.45

Tuusulan valtuutetut kokoontuivat perinteiseen valtuustoseminaariin Hämeenlinnaan 31.10.–1.11.2019. Valtuutetut aloittivat seminaarissa pormestarin talousarvion käsittelyn.

Pormestarin talousarvio lähtee siitä, että Tuusulan kunnalla on edessään kasvun ja vahvistuvan elinvoiman näkymät. Vuodelle 2020 laaditussa talousarviossa kasvuinvestointien määrä pysyy korkealla ja on 33,1 miljoonaa euroa. Tulevien vuosien investointimäärät nousevat huomattavan korkeiksi vuosina 2021–2025, kun koulu- ja päiväkotiverkkoa uusitaan sisäilma-ongelmien vuoksi. Samalla kunta rakentaa uusia työpaikka- ja asuinalueita. Uusien työpaikka-alueiden avaaminen edellyttää suurehkojen infra-investointien tekemistä. Myös käyttötaloudessa näkyvät panostukset kuntalaisten hyvinvointiin ja kasvuun.

– Valtuustoseminaarissa kuulimme muuttoliiketutkija Timo Aron esityksen. Hänen tekemänsä tutkimuksen tulokset tukevat näkemystämme kunnan tulevaisuuden kasvunäkymistä. Elinvoimainvestointimme ovat tätä taustaa vasten paikallaan, pormestari Arto Lindberg toteaa.

VTT, asiantuntija Timo Aro puhui seminaarissa teemalla Tuusulan kasvun edellytyksen – väestönkehitys uusien väestöennusteiden valossa ja alueiden profilointi. Hänen esittelemänsä aluekehitysindeksin tulosten mukaan Tuusula sijoittui elinvoimaltaan ja vetovoimaltaan neljänneksi kaikkien manner-Suomen kuntien joukossa.

Parhaan kuntaryhmän kunnat sijaitsevat Helsingin ja Tampereen välisellä kasvukäytävällä, Turun, Jyväskylän, Oulun ja Seinäjoen ydinkaupunkiseuduilla, Pohjanmaalla ja pistemäisesti muualla Suomessa. Parhaasta kuntaryhmästä parhaimmat TOP 10 -kunnat olivat indeksin mukaisessa järjestyksessä Sipoo, Kauniainen, Helsinki, Tuusula, Kirkkonummi, Lieto, Pirkkala, Nurmijärvi, Espoo ja Järvenpää.

Valtuusto aloitti talousarvion käsittelyn valtuustoseminaarissa 31.10.–1.11. Kunnanhallitus alkaa käsitellä talousarviota 4.11. ja tekee esityksensä valtuustolle marraskuun aikana. Valtuusto päättää ensi vuoden veroprosenteista 11.11. ja talousarviosta 9.12.

Valtuustoseminaari käsitteli torstaina myös muun muassa kunnan tavoitteita vuodelle 2020, kasvun ja talouden hallintaohjelmaa ja henkilöstösuunnitelmaa. Perjantaina ohjelmassa olivat asunto-ohjelma ja kaavoitussuunnitelma ja kehittämissalkun käyttöönotto.

Kasvun ja talouden hallintaohjelmassa on tehty pitkän aikavälin skenaariotarkastelua kunnan talouden kehityksestä. Skenaarioiden rakentamisessa on arvioitu merkittävien yritys- ja asuinalueiden vaatimia investointeja sekä myyntivoittojen ja sopimuskorvausten kehitystä, vajaakäytössä olevien kiinteistöjen myyntejä, palveluverkon uudistamisen talousvaikutuksia (ml. väistötilojen kustannukset), henkilöstökulujen ja Keusoten maksuosuuden kehitystä, prosessien kehittämisen säästöpotentiaalia sekä kunnan taloudellisen aseman ja velkaantumisen kehitystä. Valtuuston arvioitavana oli talouden perusskenaario 2020–2029 sekä kaksi vaihtoehtoista skenaariota.

– Skenaarioiden pohjalta työstettävät linjaukset ja toimenpiteet tuodaan kunnanhallituksen käsittelyyn 18.11.2019.  Kasvun ja talouden hallintaohjelma tuodaan kokonaisuutena valtuuston päätettäväksi 9.12.2019, pormestari Lindberg sanoo.

 

Lisätiedot:

www.tuusula.fi/talousarvio

Pormestari Arto Lindberg, 040 314 3101, arto.lindberg@tuusula.fi

Talousjohtaja Markku Vehmas, 040 314 3060, markku.vehmas@tuusula.fi

Takaisin