Arkeologiapäivä Tuusulassa – Muinaisuuden kumu 22.2

13.02.2020 klo 08.20

Tänä vuonna Tuusulan museo haluaa löytää arkeologian, tule mukaan matkalle tutkimaan minkälaisia arkeologisia kohteita löytyy Tuusulasta ja Keski-Uudeltamaalta. Ensimmäinen tapahtuma järjestetään talvilomaviikon torstaina 20.2. sanomalehti Keski-Uusimaan auditoriossa. Arkeologisten löytöjen arviointi- ja esittelypiste sekä lasten kalliomaalaus-toimintapiste aloittavat päivän tapahtuman. Lisäksi kuullaan arkeologisten projektien esittelyä ja käydään arkeologinen battle Keski-Uusimaa vs. Vantaa. Iltapäivällä pistäydytään kävelyllä Tuusulanvuonon muinaisrannoilla sijainneilla kivikautisilla asuinpaikoilla. Tieteellisessä iltamakasiinissa esitellään arkeologiaa mielenkiintoisin luennoin ja keskusteluin.

Päivällä klo 12.30 alkaen Keski-Uusimaan auditoriossa on tarjolla ohjelmaa koko perheelle. Arkeologisten löytöjen esittelypisteessä on esillä kivikautisia löytöjä Tuusulasta ja Keravalta sekä muun muassa Hyrylän tietöiden alta löytyneen armeijan hevossairaalan löytöjä. Yleisö voi tuoda omia maalöytöjään tai arkeologisia aarteitaan näytille ja ammattilaisten arvioitavaksi. Lapset voivat tehdä kalliomaalauksia sormiväreillä toimintapisteessä. Tarjolla myös mehua ja kahvia.

Varuskunnan hevossairaalan perustuksia tutkimassa Harri Nyman Tuusulan museoltaAuditoriossa klo 13.15 alkaen on tarjolla välähdyksiä lähialueen arkeologisia aktiviteeteista. Museonjohtaja Julia Donner kertoo Ainolan tulevasta Mullankaivajat-projektista. Amanuenssi Harri Nyman esittelee Varuskunnan hevossairaalan tutkimustuloksia. Leikkimielisessä arkeologisessa battlessa Keski-Uusimaa vs. Vantaa kisailevat Tuusulan museon Harri Nyman ja Vantaan kaupungin museon arkeologi Andreas Koivisto villeimmistä teorioista ja cooleimmista löydöistään. Yleisö pääsee äänestämään voittajan!

Opastettu arkeologiakävely Hyrylässä

Käydään kävellen tutkimassa noin 9000 vuoden takaisia Tuusulanvuonon muinaisrannoilla sijainneita Sahanmäen ja Hyrylän Torpan kivikautisia asuinpaikkoja sekä Hyrylän Knuuttilan vasarakirveen löytöpaikkaa. Noin tunnin kävelykierros starttaa klo 15 Keski-Uusimaan lehtitalon pihalta, vetäjänä Tuusulan museon yleisötyön amanuenssi Harri Nyman.

Arkeologiaa tieteellisessä iltamakasiinissa

Illalla jatketaan Keski-Uusimaan auditoriossa klo 18 alkaen, jolloin pureudutaan arkeologiaan Tuusulassa ja Uudellamaalla lyhyin luennoin ja keskusteluin. Kohtaamispaikkahaastattelussa arkeologi FM Matti Nieminen Keravalta tarinoi todellisista ja mahdollisista muinaisuuksista. Harri Nyman jatkaa ja syventää otsikolla Kivikautinen uhri ja pronssinen rannerengas – muinoin Keski-Uudellamaalla. Illan päättää Museoviraston tutkija ja arkeologi John Lagerstedtin esitelmä Koulupäivä juoksuhaudassa. Esitelmä johdattelee pohtimaan yleisöarkeologian mahdollisuuksia Keski-Uudellamaalla.

Tapahtumapäivän järjestää Tuusulan museo yhteistyössä Keravan museon ja sanomalehti Keski-Uusimaan kanssa. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Arkeologiapäivä Tuusulassa – Muinaisuuden kumu
to 20.2. klo 12.30

Keski-Uusimaan auditorio, Klaavolantie 5, Tuusula. Vapaa pääsy
Tapahtumapäivän järjestää Tuusulan museo. Mukana myös Keravan museo, Vantaan kaupungin museo ja sanomalehti Keski-Uusimaa.

Tapahtumapäivän tarkempi ohjelma >

Arkeologiapäivän tavoitteena on avata uusia näkymiä ja kurkistusaukkoja syvälle Keski-Uudenmaan menneisyyteen. Elämme mielenkiintoisella historiallisella maaperällä. Löytöretki arkeologian pariin tarjoaa sekä ihmettelynaiheita myös tietopohjaa ympäristö- ja kotiseutusuhteemme rakennusaineiksi. Keväällä 9.5. on luvassa metallinpaljastinpäivä ja heinäkuussa 21.7. Keski-Uudenmaan muinaisjäännösretki. Lokakuussa kokeillaan kyläarkeologisia peltopoimintoja.

Takaisin