Tuusula avaa uuden rahoitushaun asukkaille – joukkorahoitus ja kunnan rahoitus laitetaan yhteen

07.04.2020 klo 08.25

Tuusulassa käynnistyy huhtikuussa uusi tuusulalaisten rahoitushaku. Siinä asukkaat ja yhteisöt haastetaan keksimään pieniä projekteja, jotka luovat yhteisöllisyyttä ja iloa – ja ovat mieluiten kaikkien ihmisryhmien ulottuvilla. Mutta kunta rahoittaa vain osan hankkeista. Loput projektin toteutumiseen vaadittavista resursseista kerätään joukkorahoituksella. Varsinaisen rahan lisäksi mukaan lasketaan myös kaikki rahanarvoinen: talkootyö sekä tavaroiden ja tilojen tarjoaminen projekteille. Hybridirahoitushaku lanseerataan 16.4. klo 18 esittelytilaisuudessa ja työpajassa – tietysti virtuaalisesti.

Rahoituksessa on kyse kokeilusta, jolla halutaan testata uudenlaista ideoiden rahoitusmallia, mutta vastata myös korona-ajan haasteisiin.

 Alun perin ajatuksena oli rajoittaa kokeilun resurssit Tuusulassa jo kolmatta kertaa toteutetussa osallistuvassa budjetoinnissa tulleille ideoille ja ehdotuksille, joita ei äänestetty toteutukseen kunnan rahoittamana. Koronaepidemia laittoi ajatukset uusiksi  myös uudet ideat paikallisen yhteisön iloksi ja vahvistamiseksi ovat tervetulleita, kertoo kehittämispäällikkö Heidi Hagman.

Kokeilulla vahvistetaan yhteisöllisyyttä ja luodaan tulevaisuususkoa korona-ajassa

 Haluamme olla luomassa uutta yhteisöllisyyttä ja tulevaisuususkoa ihmisille näiden poikkeusolojen keskelle. Kokeiluun voi osallistua myös yhdistykset ja yhteisöt erilaisilla etätapahtumaideoilla tai sähköisten osallistumistapojen kehittämishankkeella, jatkaa yhteisömanageri Katja Repo.  

Suurin ero osallistuvan budjetoinnin ja nyt kokeiltavan mallin välillä on rahoituksessa ja toteutusten vetovastuussa. Osallistuvan budjetoinnin toteutuksissa vastuu ja varat ovat kunnan, uudessa mallissa vastuu on yhteisöllä.

Rahoitushaku tehdään Suomen isoimmalla joukkorahoitusalustalla Mesenaatti.me, jonne avataan rahoitusta varten uusia osallistumiseen kannustavia ominaisuuksia.

 Projekteihin voi hakea rahan lisäksi myös rahanarvoisia asioita. Voi pyytää työvoimaa, tai kaikenlaisia tarvikkeita, joita projektiin tarvitaan. Nämä kaikki lasketaan mukaan saatuun rahoitukseen. Idea on, että nyt todella tehdään yhdessä, sanoo yksi Mesenaatti.me:n perustajista, Pauliina Seppälä.

 On myös hienoa että vaikka ei olisi rahaa, voi silti tarjota merkittävän panoksen yhteisiin projekteihin, Seppälä jatkaa.

Tavoitteena helppoa ja yhdenvertaista - kaikille mahdollista - osallistumista

Tuusulan kokeilussa halutaan tehdä osallistumisesta mahdollisimman helppoa ja yhdenvertaista.

 Erityisesti halutaan vahvistaa myös niiden väestöryhmien osallistumista ja osallisuutta, jotka ovat syrjäytyneet tai vaarassa syrjäytyä. Olemme valmiita auttamaan erityisryhmiä kaikin tavoin kampanjoiden läpiviemisessä, Repo kertoo. 

Yksi osallistumisen tavoista on vain osoittaa kannatusta tärkeäksi kokemalleen kampanjalle virtuaalisella peukutuksella. 

Rahoitus on yksi Sitran demokratiakokeilut 2020 –kokeiluista, ja tavoitteena on luoda uusi osallistuvan rahoituksen malli. Kehitystyötä tehdään yhdessä asukkaiden ja sidosryhmien kanssa. 

Kokeilun Kick Off -tilaisuus 16.4. tuo yhteen kehittäjät ja tekijät

Koronapoikkeusolojen takia yli 10 hengen kokoontumisia ei voi järjestää, mutta se ei estä virtuaalista osallistumista eikä ideoiden eteenpäin viemistä.

Asukkaat ja yhteisöt kutsutaan luomaan rahoituskampanjoita omille ideoilleen torstaina 16.4. klo 18-19.30. Tilaisuuteen voi ilmoittautua oheisen linkin kautta. Kaikille osallistujille lähetetään sähköpostitse tai tekstiviestin välityksellä henkilökohtainen kutsu, linkki ja ohjeet, kuinka toimia. Tilaisuudessa voi myös vaikuttaa kokeiltavaan osallistuvan rahoituksen malliin.

– Tämä on nyt uusi mahdollisuus kaikille niille tuusulalaisille, joiden idea ei menestynyt osallistuvan budjetoinnin äänestyksessä. Mutta yhtä lailla tämä on mahdollisuus niille asukkaille ja yhteisöille, joilla on jokin ihan uusi idea, mutta ei tietoa siitä miten sen saisi toteutumaan. Uusi rahoitusmalli saattaa tarjota ratkaisun, ja me haluamme auttaa kampanjantekijöitä eteenpäin, Repo rohkaisee ja toivoo mahdollisimman monen tulevan kuulolle Kick Off –tilaisuuteen.

Ilmoittaudu tilaisuuteen: https://www.lyyti.in/hybridirahoitus

Projekti toteutetaan Tuusulan kunnan, Tampereen kaupungin ja Mesenaatti.me yhteistyönä. 

Lisätiedot:

Kehittämispäällikkö Heidi Hagman, heidi.hagman@tuusula.fi, 040 314 3052

Yhteisömanageri Katja Repo, katja.repo@tuusula.fi, 040 314 3048

Pauliina Seppälä, pauliina@mesenaatti.me, 050 572 7910

 

Lue lisää:

Tuusulan kunta: www.tuusula.fi/hybridirahoitus
Sitran Demokratiakokeilu: https://www.sitra.fi/tapahtumat/demokratiakokeilut-2020/
Tuusulan kunnan tiedote 4.3.2020: Kuntalaisten aktiivisuudelle tukea osallistuvasta rahoituksesta

 

Takaisin