Sivistyksen toimialueen koronavirusviesti 28.4.2020

29.04.2020 klo 07.05

Tiedote on jaettu Daisyn ja Wilman kautta huoltajille.

Elämää poikkeusajan Suomessa

Järjestimme tänään Tuusulassa Erätauko -dialogin poikkeusajan elämästä Suomessa. Keskustelu on osa valtakunnallisia Poikkeusajan dialogeja, jolloin samana päivänä järjestetään ympäri Suomen suuri määrä keskusteluja elämästä poikkeusajan Suomessa.  Keskustelujen tavoitteena on saada ymmärrystä siitä, millaista on elämämme tässä ajassa. Ensimmäiseen keskusteluun Tuusulassa osallistui Sivistyksen esimiehiä ja pohdimme, miten poikkeusaika on muuttanut toimintojamme, työtä ja sen johtamista. Toteutettujen keskustelujen yhteenveto kootaan kaikkien hyödynnettäväksi osoitteeseen www.eratauko.fi, lisäksi Valtionvarainministeriö välittää yhteenvedon valtion ja kuntien hallinnolle. Seuraavat poikkeusajan Erätauko-keskustelut järjestetään 12.5.2020 ja 26.5.2020 Kutsumme tuolloin Tuusulassa keskusteluun mukaan vanhempia, lapsia ja nuoria sekä muita kuntalaisia. Tiedotamme näistä myöhemmin lisää. 

Lasten tiedotustilaisuus

Viime perjantaina 24. huhtikuuta järjestetty hallituksen tiedotustilaisuus oli historian ensimmäinen lapsille suunnattu info. Lasten hyvät kysymykset käsittelivät koulunkäyntiä ja arkea korona-aikana. Kysymyksissä muun muassa mietittiin, milloin pääsee takaisin kouluun ja miten kevätjuhlan käy, mikä on Suomen tautitilanne ja mitä voi tehdä kesälomalla.

Koronatilanteesta kertoivat pääministeri Sanna Marin, opetusministeri Li Andersson sekä tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

Kysymyksiä tekivät yhteistyötahojen kautta valitut 7–12-vuotiaat lapset videokokousyhteyden kautta.

Kuvia tiedotustilaisuudesta

Tiedotustilaisuuden tallenne

Perusopetus ja lukio

Koulujen lukuvuoden loppuminen on herättänyt kyselyitä kouluun tutustumispäivän sekä kevätjuhlien osalta. Tulevien ensimmäisen ja seitsemännen luokan oppilaiden ja heidän huoltajiensa tutustumispäivät järjestetään tänä vuonna eri tavoin kuin ennen.

Toukokuun aikana koulu tarjoaa oppilaille ja heidän huoltajilleen mahdollisuuden saada vastauksia ajankohtaisiin kysymyksiin jonkin sähköisen välineen avulla. Koulu tiedottaa tästä tarkemmin juuri niitä oppilaita ja heidän huoltajiaan, joita tämä koskee.

Varsinainen tutustuminen kouluun ja koulun tiloihin sekä koulun henkilökuntaan siirtyvät kaikki elokuulle. Mahdollisuuksien mukaan oppilaille järjestetään tutustumispäivä ja huoltajille vanhempainilta jo ennen koulun alkua tai viimeistään heti koulun alettua.

Kesäkuussa perinteisesti pidetyt koululaisten päiväleirit muuttavat tänä kesänä muotoaan. Isojen koko päivän pituisten leirien sijaan, toteutetaan kello 9-14 välisenä aikana kesäkerhoja, jotka suunnataan 1.-3. -luokkalaisille. Niissä ryhmäkoko rajataan 10 henkeen ja ruokailu järjestetään eväsruokailuna. Kerhoja tarjotaan mahdollisimman monella koululla kesäkuun kolmen ensimmäisen viikon ajan. Kerhomaksu on 40 euroa viikossa, ja kesäkerhoon voi ilmoittautua kullekin viikolle erikseen. Tarkempi info ja ilmoittautuminen kesäkerhoihin avautuu maanantaina 3.5. Wilman kautta annettavin ohjein.

Puistoruokailua emme voi kesäkuussa 2020 valitettavasti toteuttaa.

Etäopetuksessa olevan oppilaan koululounaan tuen tarpeesta viikoille 19 ja 20 ehtii ilmoittamaan vielä keskiviikkoon 29.4. kello 12:een asti tällä linkillä:
https://www.lyyti.fi/reg/Tarve_oppilaan_lounaan_tukemiseen_viikoille_1920_1950

Haluamme muistuttaa, että varatut koululounaat tulee hakea, jotta vältämme ruokahävikkiä.

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksessa lapsia on ollut päiväkodeissa paikalla 367 ja perhepäivähoidossa 45 lasta. Palveluita käyttävien lasten määrä on 28% normaalista. Poikkeustilanteen alussa maaliskuussa määrä oli alle 20%.

Huoltajille on eilen lähetetty kysely kesäajan varhaiskasvatukseen liittyen. Tiedämme, että kesän palvelun tarpeen arvioiminen voi olla haasteellista tässä tilanteessa ja päätökseenne vaikuttavat myös hallituksen päätökset. Kesän toiminnan järjestämiseksi tarvitsemme kuitenkin parhaan arvionne, joka teillä nyt on saatavissa.

Kela on tehnyt päätöksen väliaikaisen epidemia-tuen myöntämisestä poikkeusolojen aikana. Väliaikaista epidemiatukea voi saada vanhempi, joka hoitaa lastaan kotona koronaepidemian takia ja on joutunut ottamaan palkatonta vapaata työstään. Asiasta tarkemmin Kelan sivuilta https://www.kela.fi/valiaikainen-epidemiatuki

Kulttuuri, museot ja kirjastot

Palautusluukut auki kirjastoissa

Aluehallintovirasto on antanut kirjastoille luvan aloittaa aineistojen vastaanottamisen palautusluukkujen kautta. Aineistoa voi palauttaa Tuusulan kirjastoihin 29.4. alkaen. Palautusluukut ovat auki arkisin. Vappuaattona 30.4. luukut suljetaan klo 15.

Lainoja ei välttämättä tarvitse vielä palauttaa, mutta nyt se on taas mahdollista. Sulkuaikana erääntyvien lainojen eräpäivät on siirretty automaattisesti eteenpäin. Maksuja ei kerry sulkuajalta. Jos eräpäiväsi on ollut ennen 18.3., uusi lainasi verkkokirjastossa kirkes.finna.fi. Ongelmatapauksissa ole yhteydessä kirjastoon.

Kirjastoista ei voi sulkuaikana noutaa varauksia eikä poistokirjoja.

 

Yhteistyöterveisin,
Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja

Takaisin