Keski-Uudenmaan uimavesien mikrobiologinen laatu oli hyvä ja uimavesi lämmintä

30.06.2020 klo 11.10

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus haki 24.-25.6.2020 uimarantavesien seurantanäytteitä Järvenpään, Mäntsälän, Nurmijärven ja Tuusulan yleisiltä uimarannoilta. Näytteistä tutkittiin Escherichia coli -bakteeri sekä suolistoperäiset enterokokit. Uimarantojen vesien mikrobiologinen laatu täytti uimavedelle asetetut laatuvaatimukset.

Uimarantavedet olivat hellejakson ansioista todella lämpimiä. Lämpötilat vaihtelivat pääosin 23 - 25 °C välillä. Lämpimintä vesi oli Mäntsälän Levannon ja Sälinkään uimarannoilla, joissa lämpötilaksi mitattiin 27,0 °C. Viileintä vesi oli puolestaan Nummisten joenrannassa, missä veden lämpötila oli 21,9 °C.

Sinilevien (syanobakteerien) määrää arvioidaan näytteenottohetkellä asteikolla 0 (ei havaittu), 1 (havaittu vähän), 2 (havaittu runsaasti) tai 3 (havaittu erittäin runsaasti). Sinilevää havaittiin näytteenottohetkellä vähän Tuusulan Rusutjärven rannalla sekä Tuusulanjärvessä Tervanokan ja Vanhankylänniemen rannoilla.

Nurmijärven Sääksjärvessä on yleisöhavaintojen perusteella ollut järvisyyhyä.

Uimavesinäytteet otettiin 24. - 25.6. seuraavilta rannoilta:

Järvenpää: Tuusulanjärvi Tervanokan ja Vanhankylänniemen rannat
Mäntsälä: Keravanjärven uimaranta, Sahajärvi virkistysalueen ja Hautjärven rannat, Hunttijärvi Saaren ja Levannon rannat, Mustijoki Nummisten joenranta, Kilpijärvi Sälinkään ranta ja Isojärvi Onkimaan ranta
Nurmijärvi: Sääksjärvi Röykän ja Sääksin rannat, Valkjärvi Tiiran ja Lähtelän rannat, Herustenjärvi Herusen ranta ja Vaaksinjärvi Vaaksin ranta
Tuusula: Häklin ja Urheilupuiston lammet, Jokelan pohjavesilampi, Keravanjoki Kellokosken joenranta ja Rusutjärvi Hiekkarannankujan ranta

Uimaveden laadusta tiedottaminen

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sivuilta www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi löytyy uimarantojen PDF-muotoinen tulostaulukko, johon uimakauden aikana otettavien vesinäytteiden tulokset päivitetään. Näytetulokset löytyvät myös uimarantojen ilmoitustauluilta.

Sinilevähavaintoja voi seurata Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järviwikissä (www.jarviwiki.fi), jonne jokainen voi merkitä myös omat sinilevähavaintonsa.

Lisätietoja:

Terveystarkastaja Pia Gummerus, puh. 040 314 4722, etunimi.sukunimi@tuusula.fi

Takaisin