Valotapahtuma tuo piristystä ja taidetta loka-marraskuun Tuusulaan

13.10.2020 klo 12.10

Valoa, enemmän valoa! -tapahtuma järjestetään 24.10.-8.11. Sen aikana nähdään valaistuja kohteita ja valotaidetta pimenevissä illoissa eri puolilla Tuusulaa. Taidekasarmi koristellaan syksyisellä valoinstallaatiolla ja Tuuskodon rantaan tulee Alexander Reichsteinin Metamorphoses-teos. Kulttuurisen vanhustyön puolesta valaistaan vanhuspalveluiden lähellä olevia puita.

Valotapahtuma starttaa kuntalaisille tutulla Tuikkivalla Tuusulalla, joka kutsuu tänäkin vuonna kaikki kuntalaiset, yritykset ja yhteisöt valaisemaan ja tuikuttamaan omaa ympäristöään lauantaina 24.10. Tuikkiva Tuusula asettuu Valoa, enemmän valoa! -valotaideviikkojen alkuun ja on hieno lähtö 8.11. asti jatkuvalle valotapahtumalle. Tuikkiva Tuusula tarjoaa myös Pop Up -esityksiä eri paikoissa. Tuikkivan Tuusulan järjestää Tuusulan Taiteiden Yö ja Valotapahtuman Tuusulan Kulttuuripalvelut.

– Halusimme ilahduttaa kuntalaisia ulkoilmassa ihailtavalla valotaiteella. Näitä teoksia voi käydä ihailemassa iltalenkin lomassa ja turvavälit on helppo säilyttää, kertoo kulttuurituottaja Jaana Hopeakoski.

Kolan ja Reichsteinin teosten lisäksi Klaavolan talon kattokruunuun sytytetään valot ja takapiha valaistaan. Pekka Halosen Akatemian opiskelijat valaisevat teoksensa Fjällbon puistossa. Tuuskodon rannassa olevasta heijastinpuusta voi käydä ottamassa heijastimen käyttöönsä tai ripustaa ylimääräiset heijastimet niitä tarvitseville. Nukketeatteritaiteilija Anne Lihavaisen kolmemetsinen liikkuva nukkehahmo Rouva Marraskuu on ihasteltavissa keskiviikkona 4.11. klo 18-18.45 Taidekasarmin (Jääkärinpolku 2) ja Tuusulan pääkirjaston (Autoasemankatu 2) tienoilla.

Tiedot valotaideteoksista ja valaistavista kohteista löytyvät Tuusulan tapahtumakalenterista.

Taidekasarmin ikkunoista kuultaa syksyn värit

Valotaiteilija Kari Kola toteuttaa Taidekasarmirakennukseen (Jääkärinpolku 2) valoteoksen nimeltä Syksy. Lämpimät ruskan sävyt valaisevat rakennuksen ikkunoita ja piippuja rauhallisesti. Teosta katsellaan rakennuksen ulkopuolelta.

– Jokainen tarvitsee tällaisina aikoina valonpilkahduksia arkeensa ja mielestäni onkin erittäin tärkeää, että ulkotiloihin luodaan matalan kynnyksen taidetta jokaisen koettavaksi ja tuodaan valoa pimeneviin iltoihin, Kola sanoo.

Suomi 100 -juhlavuonna Saana-tunturin valaissut joensuulainen Kola on erikoistunut suuriin ulkoinstallaatioihin. Kola on toiminut maailmalla suurien ulkoilmateosten pioneerina ja suomalaisen valotaiteen edelläkävijänä. Hän suunnitellut ja tehnyt valaistusta moniin oopperoihin, musikaaleihin, konsertteihin, ympäristö- ja maisemakohteisiin, tapahtumiin ja tanssiteoksiin. 

Tuusulanjärven rantaan rakentuu sympaattinen teos

Alexander Reichsteinin Metamorphoses-valotaideteos nähdään Tuuskodon rannassa (Kotorannankuja 10). Fluoresoivalla maalilla ruiskutetut, teräslangasta taivutetut hahmot heräävät eloon uv-valossa. Läpikuultavat hahmot esittävät muodonmuutoksen lapsesta aikuiseksi, toukasta perhoseksi. Veistosinstallaatio täydentyy Petri Laakson tuottamilla ääniefekteillä, kun hahmot nauravat, itkevät ja mumisevat omalla kielellään.

– Tuusulan seutu on valohahmojeni asuinpaikka, sillä varastoni sijaitsee Tuusulan Ruotsinkylässä. Nyt hahmoni pääsevät esille Tuusulassa ensimmäistä kertaa, Reichstein kertoo.

Alexander Reichstein on moskovalaissyntyinen taiteilija, joka on asunut ja työskennellyt Helsingissä vuodesta 1990 lähtien. Reichstein tekee taidetta usein lapsille ja lasten kanssa. Taiteilijan tuotantoon kuuluu mm. lastenkirjoja, veistoksia ja installaatioita – lisäksi Reichstein on suunnitellut isoja interaktiivisia näyttelyitä museoihin. Taiteilijan töitä on esitelty laajasti ulkomailla mm. Islantia ja Japania myöten. Rohkeus, rakkaus, vapaus! Muumit 75 -näyttely on esillä juuri nyt Kansallismuseossa. Reichstein sai Finlandia Junior -palkinnon vuonna 1997. Vuonna 2008 taiteilijalle myönnettiin lastenkulttuurin valtionpalkinto.

 Alexander Reichsteinin Muodonmuutokset-installaatio

Valaistuja puita ikäihmisten iloksi

Tuusulan kunnan kulttuurinen vanhustyö haluaa ilahduttaa myös kunnan ikäihmisiä koristamalla vanhuspalveluiden läheisyydessä olevia puita. Valot ripustetaan Riihikallion palvelukeskuksen sisäpihan puuhun, Kellokosken Ruukinpuiston isoon haapaan lähelle Kustaa Aadolf -senioritaloa sekä Jokelan Notkopuistoon valaisemaan, niin senioripuiston käyttäjiä, kuin muidenkin puiston ohikulkijoita.

Tervetuloa kokemaan taidetta omaan tahtiin ja nauttimaan valosta ja ulkoilmasta!

Takaisin