Eroon espanjansiruetanoista – osallistu sinäkin hävitykseen

03.06.2021

Espanjansiruetana on haitallinen vieraslaji, joka voi aiheuttaa suuria tuhoja kotipuutarhoissa ja muilla viheralueilla. Siruetanoita esiintyy myös Tuusulassa, runsaammin muutamilla alueilla eri puolilla kuntaaKutsumme asukkaat mukaan siruetanoiden hävittämiseen – osallistu omatoimisesti hävittämiseen tai yhteisiin hävitystempauksiin! Ensimmäinen tempauksista toteutetaan Mattilassa 8.6. Eroon siruetanoista -kampanja on yksi kuluvan vuoden osallistuvan budjetoinnin projekteista. Asukkaat antoivat kampanjalle 377 ääntä ja nämä hävitystempaukset ovat osa tätä kampanjaa.   

Näin torjut espanjansiruetanoita 

Toimivin torjuntakeino tappajaetanoita vastaan on etanoiden keräys ja puutarhojen siistinä pitäminenTehokkain torjunta-aika on keväällä ennen kuin talvehtineet yksilöt ehtivät munia, mutta näin kesän kynnykselläkin tehty hävitys auttaa tilanteeseen 

Paras aika kerätä etanoita on iltamyöhästä aamuhämärään, jolloin etanat liikkuvat aktiivisimmin. Kostea ja sateinen sää on etanoiden mieleen. Espanjansiruetana tyypillisesti esiintyy joukoittain – yhden löytyessä lähistöllä liikkuu yleensä muitakin.  

Jos alueelta on tavattu espanjansiruetanaa, nurmikko ja piha-alueen kasvillisuus kannattaa pitää matalana ja siistinä. Näin etanat eivät löydä suojaa ja piilopaikkoja kuivumista vastaan ja niiden lisääntyminen ja liikkuminen vaikeutuvat.  

Vaikka etanat voivat liikkua jopa 50 metriä yössä, niiden pääasiallinen levintäkeino on ihmisten mukana. Etanan esiintymisalueilta ei saa kuljettaa muualle maa-ainesta, lehtikasoja, kompostia tai kasveja.  

Näin hävität löytämäsi espanjansiruetanat 

Espanjansiruetanat tapetaan esimerkiksi murskaamalla tai katkaisemalla niiden pää saksilla tai grillipihdeillä tai kaatamalla kiehuvaa vettä niiden päälle. Etanoita voi tappaa myös pakastamalla. Älä heitä kuolleita etanoita maahan tai liiskaa niitä paikalleen, sillä kuolleet etanat houkuttelevat lajitovereita haaskalle ja tarjoavat niille ravintoa. 

Kuolleet etanat hävitetään sekajätteenä joko omiin sekajäteastioihin tai Tuusulan kunnan etanaroskiksiin (katso roskisten sijainnit alta) hyvin pakattuina. Etanaroskiksiin vietäessä pakkaa kuolleet etanat esimerkiksi maitotölkkiin tai muovipakkaukseen. Älä vie etanoitetanaroskiksiin lasipurkeissa. 
 
Kuolleet etanat voidaan myös haudata syvälle maahan.   

Etanaroskisten sijainnit 

Kesäksi 2021 Tuusulan kunta on asentanut seitsemän etanaroskista jokaiseen kuntakeskukseen pahimmille esiintymisalueille: 

  • Hirvenojantie 22, Jokela 
  • Tikuntekijäntien ja Tehtaantien risteys, Jokela 

  • Sollentunanpolun ja Poutapolun risteys, Hyrylä 

  • Suopurontien ja Multatien risteys, Hyrylä 

  • Koulutie 22, Kellokoski 

  • Siilintie 5, lajittelupisteen vieressä, Riihikallio  

  • Sointulantie, lajittelupisteen ja urheilukentän vieressä, Lahela 

Siruetanoiden hävityksen tehopäivä Mattilassa 8.6. 

Mattilan asuinalueella vietetään 8.6. klo 9–13 espanjansiruetanoiden tehohävityspäivää. Mattilan tempaus käynnistää Eroon siruetanoista -kampanjan asukkaiden kanssa tehtävät toteutukset. 
 
Asukkaat voivat kerätä siruetanoita tempauksen aikana ja viedä löydöksensä Suopurontien ja Multatien risteyksessä olevan etanaroskiksen luokse, jossa ne vastaanotetaan ja jälkikäsitellään. Tempauksen aikana jaetaan aiheeseen liittyviä esitteitä alueella liikkuville ja postilaatikoihin.  
 
Tempauksen aikana on myös mahdollista siistiä piha-alueita etanoiden lisääntymisen ehkäisemiseksi.  

Mattilan asukas, tule mukaan keräystempaukseen hävittämään alueella lisääntynyttä espanjansiruetanakantaa! Tarvitsemme sinut mukaan! 

Ilmoita talkoista ja siruetanahavainnoistasi 

Etanoiden torjuntaan tarvitaan meitä kaikkia. Jos järjestät etanatalkoita, muista tehdä myös talkooilmoitus osoitteessa www.tuusula.fi/talkoot 
 
Keski-Uudenmaan ympäristökeskus kerää havaintoja Tuusulan alueilla esiintyvistä vieraslajeista. Ilmoita espanjansiruetanahavainnoistasi tai muista vieraslajeista vieraslajikyselyyn osoitteessa www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi. 
 
Tutustu espanjansiruetanan tunnusmerkkeihin. 

 
Lisätietoja espanjansiruetanoiden torjunnasta: 

 

Lisätietoja etanaroskiksista ja espanjansiruetanoiden torjunnasta Tuusulassa: 
Yhteisöpuutarhuri Laura Turpeinen, laura.turpeinen@tuusula.fi, p. 040 314 4333 
 
 
Lue myös aiheesta julkaistu artikkeli Tuusulan asukaslehden 2/2021 numerosta. 

Takaisin