Tuusulan Ruokapalveluissa kehitetään uusia vastuullisuuden toimintamalleja

05.03.2021 klo 12.10

Tuusulan kunnan Ruokapalvelut on valittu mukaan kolmivuotiseen kehitysohjelmaan yhdeksän muun ruokapalvelun kanssa. Maaliskuussa 2021 käynnistyvässä kehitysohjelmassa luodaan uusia toimintamalleja kestävän ruokajärjestelmän edistämiseksi ja ammattikeittiöiden kulutuksen päästöjen vähentämiseksi.

Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma osa kansallista ilmastoruokaohjelmaa Tuusulan Ruokapalvelut yksi toimijoista

Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelma on kansallisen ilmastoruokaohjelman suurin hanke. Sen tavoitteena on jalkauttaa uusia, konkreettisia ja vastuullisuutta edistäviä toimintamalleja ammattikeittiöiden käyttöön. Kehitysohjelma käynnistyy maaliskuussa 2021. Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelman toteutuksesta vastaa Savon koulutuskuntayhtymä/EkoCentria yhteistyössä Ammattikeittiöosaajat ry:n, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy:n, Jyväskylän yliopiston, Motiva Oy:n ja Ruokatieto Yhdistys ry:n kanssa. Ohjelmaa rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Kehitysohjelmaan on valittu mukaan kymmenen toimijaa: Arkea Oy, HY/Tvärminnen eläintieteellinen asema, Lempäälän kunnan ruokapalvelut, Kymijoen Ravintopalvelut Oy, Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelut, Kaarea Oy, Kajaanin Mamselli -liikelaitos, Palmia Oy, Salon kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelut ja Tuusulan kunnan ruokapalvelut.

Tuusulan tavoitteena kehittää viestintää ruokatuotannon vastuullisuudesta

Kehitysohjelma käynnistyy maaliskuussa Motiva Oy:n kanssa yhteistyönä toteuttavina kokeiluina, jossa mukaan valitut ruokapalvelut testaavat hankeideoitaan. 

Tuusulan kunnan Ruokapalveluiden kokeilun tavoitteena on kehittää opiskelijaravintoloissa kiertävä pop-up -ravintolakonsepti. Konsepti koostuu normaalista koululounaasta selkeästi erottuvasta ruokateemasta, joka voisi kestää kullakin koululla joitakin päiviä. Tuolloin kouluilla tarjottaisiin lounaaksi tuotteita, joiden vastuullisuutta olisi tarkasteltu monelta taholta, ja esitetty tiedot asiakkaalle helposti lähestyttävällä tavalla. Konseptin tueksi tuotetaan videomuotoista viestintämateriaalia vastuullisuusteemaan liittyen.

Kehittämisohjelman aikana Tuusulan Ruokapalvelut osallistuu muiden osallistujatahojen kanssa työpajoihin ja laatii toimintaansa eri vastuullisuuden teemoja käsittelevän suunnitelman.

– Koko ruokapalveluiden alalla tuntuu olevan edelleen tyhjiö tutkitun ja selkeästi ymmärrettävän tiedon viestimiseksi vastuullisuuden suhteen. Vastuullisuus mielletään hyvin usein pelkkinä ilmastotekoina, vaikka se on paljon muutakin. Koemme, että keskustelu vastuullisuudesta on erittäin kapea-alaista ja suppeaa. Tahdomme olla kokeilun kautta mukana tuottamassa tiedotusmateriaalia, jolle selvästi on kova kysyntä, ja haluamme auttaa koko ruokapalvelualaa kehittämään vastuullisuusasioista tiedottamista, kertoo Tuusulan Ruokapalveluiden alue-esimies Heli Hakulinen.


Lisätiedot:
Alue-esimies Heli Hakulinen, p. 040 314 4385, heli.hakulinen@tuusula.fi

Takaisin