Tuusulan osallistavan metsäsuunnittelun hanke alkaa Tuomalansuolla – osallistu luontotiedon keräämiseen

14.06.2021 klo 09.55

Tuusulassa alkaa kesäkuussa osallistavan metsäsuunnittelun hake, jonka pilottikohteena on Tuomalansuon alue. Hanke starttaa luontoselvityksellä. Luontoselvityksessä selvitetään alueella esiintyvät arvokkaat luontotyypit. Luontotyyppien tunnistaminen perustuu kasvillisuuteen.

Kuntalaisilla on mahdollisuus osallistua alueen luontoselvitykseen iNaturalist-palvelun avulla (www.iNaturalist.laji.fi). Palvelu ladataan puhelimeen sovelluskaupasta.

Kännysovelluksen avulla halutaan kävijöiden havaintoja Tuomalansuon kasvilajeista. Tietoa kerätään ottamalla sovelluksella kuva kasvista ja tekoäly ehdottaa, mistä kasvista on kyse.

6Q8A8465_small_www

– Sitten valitaan omasta mielestä oikea laji. Havainnon oikeellisuus varmistetaan sitten sovelluksessa vertaisarvioinnin avulla, kertoo hanketta Tuusulan kunnalla koordinoiva Terhi Wermundsen.

Havaintojaan iNaturalist-sovelluksen kautta voi tehdä 31.7.2021 saakka. Havainnot tallentuvat Suomen Lajitietokeskuksen tietokantaan ja ovat tutkijoiden, viranomaisten ja harrastajien käytettävissä.

- Samalla oppii tunnistamaan itselle vieraita kasveja ja tutustuu metsäalueeseen uusin silmin, Wermundsen vinkkaa.

Tuomalansuo on laaja suoalue Etelä-Tuusulan Tuomalassa. Suo on ojitettu ja sen reunoilla kasvavat metsät ovat olleet pääasiassa talousmetsää. Alueella on kaksi luonnonsuojelualuetta.

Tuomalansuon osallistavan metsäsuunnittelun tavoitteena on osallistaa alueen käyttäjät virkistysmetsän suunnitteluun ja ideointiin. Mukaan Tuomalansuon osallistavan metsäsuunnittelun hankkeeseen ovat tulossa myös ainakin Keravan kaupunki, Puolustusvoimat, Suomen luonnonsuojeluliiton Tuusulan yhdistys ry, Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry, Uudenmaan ELY-keskus sekä Keski-Uudenmaan ympäristökeskus.

 

Lisätiedot

kaavasuunnittelija Terhi Wermundsen, 040 314 3065, etunimi.sukunimi@tuusula.fi

 

 

Takaisin