Päiväkoti Martta Wendelin katto puhdistaa ilmaa ja tuottaa sähköä

26.11.2021 klo 15.00

Päiväkoti Martta Wendelin rakentaminen on edistynyt hyvin. Uuden rakennuksen tavoitteena on tarjota moderni, terve ja turvallinen toimintaympäristö lapsille ja työntekijöille sekä mahdollistaa asukkaiden kohtaamiset asuinalueellaan.

Yksi osa terveellistä toimintaympäristöä muodostuu rakennuksessa käytettävistä materiaaleista. CLT-elementeistä rakennettu puurunko pienentää rakennuksen hiilijalanjälkeä. Sisätilojen pintamateriaalit ja rakentamisessa käytettävät tarvikkeet täyttävät tiukimmat vaatimukset. Päiväkotirakennuksen 2 200 neliöisen katon vesikatemateriaali on ilmaa puhdistava. Katolle asennetussa kermi- eli bitumikatteessa oleva titaanioksidi neutraloi typen oksideja eli ilmansaasteita yhdessä auringon ja sadeveden kanssa. Katon vaalea väri puolestaan auttaa pitämään päiväkodin tilat viileänä auringon paahtaessa.

Katemateriaalin asennuksesta vastasi tuusulalainen Broofing Oy. Kaksinkertainen bitumikate asennettiin puulevyrakenteisen aluskatteen päälle.

– Monikermikatto asennettiin sääsuojassa, kuivalle, hengittävälle puualustalle maksimaalisen laadun takaamiseksi. Katon profiili ja sen detaljiikka tekee siitä vaikuttavan kokonaisuuden sisäpuolisine vedenpoistoineen ja ulkonevine porraskuiluineen. Käytännössä koko katto on rakennuksen viides julkisivu, koska se on useaan suuntaan kallistuvana koko ajan ympäristön nähtävillä, kertoo kohteessa työnjohtajana toimiva Teemu Turpeinen Broofing Oy:stä. 

 – Kohde on ollut erityisen lähellä sydäntä koska itsekin tuusulalaisena omakin jälkikasvu on päiväkotiin aikanaan siirtymässä, joten tätä rakennusta on tullut tehtyä ikään kuin itselle, Turpeinen jatkaa.

Aurinkovoimalaitos katolla

Päiväkoti Martta Wendelin kattorakenne soveltuu hyvin aurinkopaneeleille. Niitä asennetaan katolle 60 neliömetriä ja ne tuottavat vuodessa 10 700 kWh, joka kattaa noin 10-15 prosenttia rakennuksessa käytettävästä sähköstä. Broofing asentaa katolle aurinkopaneelijalustat ja sähköliitännät. Aurinkopaneeliasennukset toteuttaa Solarvoima Oy.

Tuusulalaisen Broofingin urakkaan kuuluu lisäksi katon, julkisivun ja ikkunoiden pellitykset. Erikoista päiväkoti Martta Wendelin pellityksissä on niiden väritys. Ne on valittu sopimaan rakennuksen julkisivun lehtikuusirimoituksen ja katon väreihin. Leikkipihan puoleisen julkisivun ikkunavesipelteihin arkkitehti määritteli sävyksi kullan. Materiaali on pinnoitettu pelti. Muut rakennuksen pellitykset, kuten räystäät ja listoitukset toteutetaan muilla efektiväreillä kuten vaaleanhopealla.

Päiväkoti Martta Wendelin on suunniteltu 10-ryhmäiseksi päiväkodiksi, joka sijaitsee Hyrylässä Mikkolan koulun läheisyydessä hyvien kulkuyhteyksien päässä.

Päiväkoti on yksi keskeisistä Tuusulan kunnan palveluverkkouudistuksen projekteista. Rakentaminen alkoi marraskuussa 2020 ja rakennuksen harjannostajaisia vietettiin 25.11.2021. Päiväkodin toiminta alkaa elokuussa 2022.

Lisätiedot

Riitta Laurila, suunnitteluarkkitehti, Tuusulan kunta, 040 314 3025, etunimi.sukunimi@tuusula.fi

Mikko Kahelin, toimitusjohtaja, Broofing Oy, 040 529 2280, etunimi.sukunimi@broofing.fi

Takaisin