Koronatartuntojen määrä jatkanut kasvuaan myös Tuusulassa – huolehdi rokotesuojasta ja noudata THL:n ohjeistusta sairastuttuasi tai ollessasi altistunut

14.1.2022 klo 15.00

Koronavirustilanne on tällä hetkellä huono myös Tuusulan alueella. Tartuntojen määrä on jatkanut kasvuaan viime viikkoina omikronmuunnoksen levitessä. Tartuntatapausten huippua ei ole vielä saavutettu.

Tuusulan kunta suosittaa asukkaidensa huolehtivan täydestä koronarokotesuojasta ja noudattavan terveysturvallisuusohjeita sekä käyttävän kasvomaskia suositelluissa tilanteissa:

  • Rokotuksista huolehtivalla Keusotella on käynnissä massarokotusviikot 23.1.2022 saakka. Eri pisteissä tarjotaan runsaasti ajanvarauksettomia walk in -rokotusmahdollisuuksia. Lisätietoja rokotuspisteistä Keusoten koronarokotukset Keusoten alueella -sivulla.
  • Voimassa olevat suositukset kasvomaskin käytöstä rokottamattomille ja rokotetuille löytyvät Keusoten koronasuositukset ja -rajoitukset -sivulta.
  • Kasvomaskeja haavoittuvammassa heikoimmassa asemassa oleville kuntalaisille jaetaan Tuusulan kunnan yleisistä jakelupisteistä niiden aukioloaikoina.

THL päivittänyt ohjeistusta koronatesteistä ja karanteeneista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt 13.1.2022 kansalaisten ohjeistusta koronatesteistä ja karanteeneista alueilla, joissa tartunnanjäljitys ei ole mahdollista tehdä kattavasti. Keusoten, ja siihen kuuluva Tuusula, alue kuuluu mainittuihin. Ohjeistus koskee sekä rokottamattomia että rokotettuja.

THL ohjeistaa toimimaan lievissä oireissa seuraavasti: Jos olet perusterve ja sinulla on lieviä hengitystieoireita ja yleisvointisi on hyvä, ei yleensä ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua terveydenhuollon koronavirustestiin. THL kuitenkin suosittelee, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.

Voit hyödyntää myös kotona tehtäviä koronatestejä, jos oireesi ovat lievät ja et kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään. Vaikka kotitestin tulos olisi negatiivinen, tulee oireisena välttää kontakteja ainakin viiden (5) vuorokauden ajan THL:n ohjeistuksen mukaisesti. Mikäli oireet jatkuvat pidempään kuin edellä mainitun ajan, suositellaan vältettävän kontakteja, kunnes on ollut oireeton vähintään kaksi (2) vuorokautta. Kotitestin negatiivinen tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2–3 päivän välein.

Jos kotona tehtävä testi on positiivinen, ei tulosta yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä koronatestillä. Katso Keusoten milloin koronatestiin -sivulta, missä tilanteissa sairastuneen on syytä hakeutua terveydenhuollon tekemään koronatestaukseen.

Jos asut samassa taloudessa positiivisen kotitestin tehneen kanssa tai asut tai olet muutoin ollut läheisesti tekemisissä terveydenhuollossa tehdyssä testissä positiivisen tuloksen saaneen kanssa:

  • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
  • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia. 
  • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin kasvomaskia käyttäen ja kontakteja välttäen. 
  • Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta.

Kerro sairastumisestasi myös henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti. Pyydä tartunnalle altistuneita välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte, käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa. Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.

Katso THL:n 13.1.2022 julkaisema ohjeistus kokonaisuudessaan: Koronatestit ja kontaktien välttäminen alueilla, joilla testaus ja jäljitys on ruuhkautunut

Muutoksia Tuusulan kunnan palvelutoiminnassa

Tuusulan opiston kevätkauden opetus alkaa opetus- ja kulttuuriministeriön suosituksen mukaan etäopetuksena 17.1.2022 lähtien ja jatkuu ainakin 31.1.2022 asti. Joillakin kursseilla etäopetus ei ole mahdollista. Tällöin opetuksen alku siirtyy tällä tietoa helmikuun alkuun. Tuusulan opistossa siirrytään lähiopetukseen sitten, kun se koronarajoitusten salliessa on mahdollista. Kursseille ilmoittautuneille lähetetään asiasta yksityiskohtaisempaa tietoa sekä linkki etäopetukseen osallistumiseksi.

Tuusulan lukion toimipisteiden vanhojen tanssit siirtyvät vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi perjantaille 29.4.2022. Penkkarit pidetään alkuperäisenä päivänä eli torstaina 10.2.2022. Terveysturvallisesti ulkotilaisuutena järjestettävissä penkkareissa pyritään toteuttamaan myös perinteiset rekka-ajelut.

Tuusulan kunta seuraa jokaisessa varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja lukion yksikössä poissaolijoiden määriä päivittäin. Viestimme tarvittaessa erikseen palveluissamme tapahtuvista koronavirustilanteen aiheuttamista muutoksista. 

Lisätiedot:
kansliapäällikkö Virpi Lehmusvaara, 040 314 3401, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

 

Takaisin