Kävelytie Ristikiventielle

Aloite tehty:
22.04.2018
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Hei.

Lahela on lapsiperheiden suosiossa ja alue on jatkuvasti kasvamassa.
Häklin monttu on mukavan lähellä ja lapset varmasti haluaisivat ja voisivat itsenäisesti lähteä uintiretkelle, mutta Lahelantien suunnasta matka on vaarallinen. Ristikiventiellä ei ole koko matkalle kevyenliikenteenväylää ja tästä syystä ala-asteikäiset lapset ainakaan eivät voi käyttää tietä ja tuskin vanhempienkaan seurassa uskaltaudutaan sitä kulkemaan ainakaan lasten ollessa pieniä.

Ehdottaisin kevyenliikenteenväylän rakentamista myös Nahkelantielle vievään päätyyn.

Käsittelyvaiheet

24.4.2018: Kuntakehityksen ja tekniikan toimialalle valmisteltavaksi
22.11.2023 vastaus aloitteeseen lähetetty sähköpostitse

Vastaus

Ristikiventie on vanha yksityistie,​ joka on vuoden 1991 rakennuskaavassa kaavoitettu yhdystieksi (rakennuskaavatie) Nahkelantien ja Lahelantien välille. Kaavan hyväksymisvaiheessa Ristikiventie ulottui Nahkelantieltä (Nurmijärventie) noin nykyisen Ojakärsämöntien kohdalle. Ristikiventielle koko sen pituudelle oli vuonna 1991 laadittu rakentamissuunnitelma,​ jossa kaavatien alueelle rakennetaan 7,​5 m leveä ajorata ja 3 m leveä kevyen liikenteen väylä ajoradan etelä-​länsi -​puolelle. Suunnitelmasta on käytännössä toteutettu osuus Lahelantie-​Ojakärsämöntie. Tämä osuus on rakennettu noin vuoden 1996 tienoilla. Tältä osuudelta myös rakennuskaavan mukainen kaavatiealue on otettu kunnan haltuun lähes kokonaan. Lisäksi kunnan haltuun on otettu osia ajoradasta välillä Ojakärsämöntie -​ Leskenlehdentie. Leskenlehdentiestä Nahkalantielle koko rakennuskaavan mukainen kaavatiealue on edelleen yksityisessä omistuksessa.

Nahkelantie on Uudenmaan ely-​keskuksen hallinnoima maantie 139. Nahkelantien varressa kulkee kevyen liikenteen väylä maantien molemmin puolin kuitenkin siten,​ että tien etelänpuolella Hyrylästä johtava kevyen liikenteen väylä päättyy Ristikiventien liittymään. Maantien pohjoispuolella on lähteen johtava kevyen liikenteen väylä,​ joka alkaa Ohdaketien liittymän kohdalta,​ jossa on myöskin lähin järjestetty maantien ylityskohta (alikulku) kevyelle liikenteelle Riskiventiehen nähden. Alikulku sijaitseen noin 570 m Ristikiventiestä itään.

Yhdyskuntatekniikan palvelualue on ottanut kevyen liikenteen väylän jatkeen suunnittelun työohjelmaansa siten,​ että Ristikiventielle saadaan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti yhtenäinen kevytväylä välille Lahelantie -​ Nahkelantie. Toimenpide edellyttää katusuunnitelmien laatimista rakennuskaavan mukaiselta kaavatieosuudelta,​ suunnitteluluvan hankkimista Uudenmaan ely-​keskukselta niiltä osin,​ kun suunnitelma ulottuu maantiealueelle,​ rakennuskaavan mukaisten kaavatiealueiden lunastamista niiltä osin kuin ne eivät ole kunnan hallinnassa,​ rakentamissuunnitelmien laatimista ja toteutusluvan saantia ely-​keskuksesta maantiealueiden osalta.

Suunnittelu ja hallinnolliset toimenpiteet tapahtuvat vuoden 2024 aikana. Rakentaminen tapahtuu vuonna 2025.

Tarve järjestää Nahkelantielle ylitys kevyelle liikenteelle tarkastellaan suunnittelun aikana. Kustannuksiltaan edullisin olisi suojatiejärjestely. Liikenneturvallisuuden kannalta paras vaihtoehto on alikulku,​ joka tilansa puolesta ehkä olisi järjestettävissä noin 100 m Ristikiven liittymästä itään vieden tosin tällöin tilaa Häklin uimapaikan pysäköintialueesta. Alikulku ja muut maantiehen kohdistuvat investoinnit vaatinevat erillishyväksynnän Tuusulan kunnanvaltuustolta vuoden 2025 talousarvioesittelyn yhteydessä.

Päivitetty: 22.11.2023

« Takaisin