Suojatien ja tien turvallisuuden ja käytettävyyden parantaminen (Ampujantien ja Patruunakujan risteys)

Aloite tehty:
23.10.2018
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Ampujantien ja Patruunakujan risteyksessä on suojatie ilman hidastetta tai töyssyä. Ampujantie ja Nummimetsäntie ovat ainoat tiet Vanhalle Valtatielle (tie 1456), joka on aamusta iltaan minä vuoden aikana tahansa hyvin vilkasliikenteinen. Vanha Valtatie on tärkeä tie taajaman yksityisautoilijoille, julkiselle ja raskaalle liikenteelle.

Ehdotus: Ampujantien ja Patruunakujan risteykseen tulisi rakentaa korotettu suojatie, jonka viisteen olisi oltava riittävän jyrkkä vähentääkseen suojatiellä tilannenopeuden: 10-15 km/h.

Perustelut: nykyisen suojatien (Ampujantie-Patruunakuja) ja risteykseen tultaessa ajosuunnassa länteen Ampujantien turvallisuuden ja käytettävyyden parantaminen. Tietä käyttävät yksityisautoilijat: henkilö-, paketti- ja kuorma-autot sekä muut moottorikäyttöiset ajoneuvot: mopot ja mönkijät.

Tie on tärkeä väylä mm. vammaisten palvelukodeille (Eteva: Kangasrousku 1, 8, 12 ja 20.). Päivittäinen taksiliikenne, ateriapalvelut ja ruoka- sekä jätehuolto muodostavat kadulle säännöllistä ja vilkasta liikennettä.

Ampujantien ja Patruunakujan risteys on lisäksi alueen koillispuolella olevan metsä-alueen puolelta katveessa. Risteys on myös Torpparintien päiväkodin ja Koulutien ala-asteen oppilaiden päivittäisen koulumatkan varrella.

Huom: risteykseen tultaessa ajosuunnassa länteen Ampujantiellä on pieni ja kulunut asfaltista tehty hidastetöyssy, jonka läpi ajetaan poikkeuksetta 50-60 km/h. Alueella on 30 km/h nopeusrajoitus. Hidastetöyssyn parantaminen ei ole riittävä vaihtoehto suojatien turvallisuuden parantamiseen. Se on liian kaukana suojatiestä, jolloin parannettunakin nopeus ehtii uudelleen kasvaa liian korkeaksi.

Risteyksen läpi ajetaan itään päin ajettaessa jopa 60-70 km/h, sillä suojatielle tullaan mutkasta ja siitä avautuu suora aina Torpparintien risteykseen/koululle asti.

Käsittelyvaiheet

24.10.2018: Kuntakehityksen ja tekniikan toimialalle valmisteltavaksi
9.11.2018: Liikennesuunnittelija Jouni Rintanen vastannut sähköpostitse aloitteen tekijälle.

Vastaus

Viikolla 44/2018 tehdyn liikennelaskennan mukaan keskinopeus Ampujantiellä Patruunakujan liittymän kohdalla on 34 km/h ja maksiminopeus oli 58 km/h. Noin tuhannesta havainnoidusta ajoneuvosta vain 12 kpl (n 1 %) ajoi yli 50 km/h kyseisen risteyksen ohi. Liikennemäärä oli 334 ajon/vrk eli tyypillinen määrä tällaiselle asuntokadulle. Raskasta liikennettä on hyvin vähän eli 1,62 % ajoneuvoista. Koska tunnusluvut osoittavat, että Ampujantiellä noudatetaan keskimääräistä paremmin 30 km/h nopeusrajoitusta, ei kunta katso tarpeelliseksi tehdä toimenpiteitä kyseisessä kohdassa. Lisäksi korostetaan, että Ampujantiellä on jo kyseisen kohdan lähistöllä pienet asvaltista tehdyt hidasteet, jotka osaltaan selittänevät suhteellisen alhaisia ajonopeuksia.

 

 

Päivitetty: 09.11.2018

« Takaisin