Tuomalan-Pihkaniityn metsästä seudullinen ulkoilualue

Aloite tehty:
09.11.2020
Aloitteen tekijä:
Eeva-Liisa Nieminen / Tuusulan vihreä valtuustoryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Väestömäärän kasvaessa on kuntien huolehdittava riittävistä liikunta- ja virkistysmahdollisuuksista. Keski-Uudenmaan alueella on vielä jäljellä ulkoilukäytössä suosittuja metsiä ja on tärkeää valita niistä keskeisimmät palvelemaan tätä tarvetta jatkossakin.

Tuomalan-Pihkaniityn metsä on yksi tällainen alue Keravan ja Tuusulan rajalla. Metsän läpimitta on vajaat kaksi kilometriä ja se jakautuu yksityisille ja kunnallisille maanomistajille. Alueen keskellä sijaitsevasta Tuomalan suosta osa on luonnonsuojelualuetta.

Tämä aloite jätetään samansisältöisenä molempien kuntien valtuustoissa 9.11.2020.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 9.11.2020 § 123: Kunnanhallitukselle valmisteltavaksi
Johtoryhmä 10.11.2020: Kasvun ja ympäristön toimialueelle valmisteltavaksi
Tekninen lautakunta 29.3.2022 § 46: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 4.4.2022 § 130: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 23.5.2022 § 70: Aloite käsitelty

Vastaus

Tuusulan kunta on aloittanut syksyllä 2021 osallistavan metsäsuunnittelun hankkeen,​ jonka tarkoituksena on sovittaa yhteen metsänomistajien,​ käyttäjien ja muiden sidosryhmien intressejä Tuomalansuon metsän suhteen. Työtä koordinoi kilpailutuksen kautta voittanut konsulttitoimisto Ramboll Oy. Työssä syntyy alueen hoito-​ ja käyttösuunnitelma ja osallistavan suunnittelun malli,​ jota voidaan hyödyntää tulevaisuudessa muiden metsien käyttöä suunniteltaessa.

Tuomalansuon metsänhoitoa suunnitellaan luonnon monimuotoisuuden ja virkistyskäytön lähtökohdista. Keskeisenä teemana on reittisuunnittelu ja virkistyskäytön ohjaaminen. Hankkeessa pyritään tunnistamaan keskeiset tarpeet reiteille sekä Tuomalansuon metsässä,​ että ylikunnallisten reittitarpeiden osalta. Virkistyskäytön ohjaamisella pyritään estämään hallitsemattoman virkistyskäytön aiheuttamaa luontoarvojen heikkenemistä sekä vähentämään jokamiehenoikeudet ylittävää häiriökäyttäytymistä etenkin yksityisten maanomistajien alueilla. Tavoitteena on myös taata tulevaisuudessa hyvät virkistys-​ ja liikuntamahdollisuudet monimuotoiselle käyttäjäkunnalle.

Osallistavan metsäsuunnittelun hankkeen ohjausryhmässä on mukana Tuusulan kunnan lisäksi,​ Keravan kaupunki,​ Metsähallitus,​ Puolustusvoimat sekä yksityisten maanomistajien edustaja. Lisäksi hankkeen aikana kuullaan laajasti luontoyhdistyksiä,​ harrasteyhdistyksiä sekä yksittäisiä käyttäjiä. Työ valmistuu alkukesän 2022 aikana.

Lisätietoa: tuusula.fi/osallistavametsasuunnittelu

Päätös

Päivitetty: 08.06.2022

« Takaisin