Mammografiaseulonnan laajentaminen 70-79 -vuotiaisiin naisiin

Aloite tehty:
17.05.2010
Aloitteen tekijä:
Tuusulan Sosialidemokraattinen valtuustoryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Naisten yleisin syöpä on rintasyöpä. Rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 4.000 naista. Noin joka 10. nainen sairastuu jossain elämänsä vaiheessa rintasyöpään.

Rintasyövän ilmeneminen alkaa 25. ikävuoden jälkeen ja lisääntyy iän myötä. Suomen Syöpärekisterin tietojen mukaan vuosittaisista rintasyöpätapauksista todetaan noin neljännes ikäryhmissä 25-49 -vuotiaat, toinen neljännes ikäryhmissä 50-59 ja noin puolet yli 60-vuotiaiden naisten ikäryhmissä.

Nykyisin suuri osa rintasyövistä todetaan mammografiatutkimuksessa. Mitä aiemmin syöpä todetaan, sitä parempi on sairauden ennuste ja sitä vähemmän syntyy hoitokustannuksia. Tällä hetkellä noin 88 % potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta.

Taudin varhaisen toteamisen mammografiaseulontojen avulla on useissa tutkimuksissa havaittu vähentävän erityisesti yli 50-vuotiaiden naisten rintasyöpäkuolleisuutta.

Nykyisin kunnan kustannuksella tehtävät mammografiaseulonnat loppuvat 69-vuotiaana. Naisten elinikä on noussut ja rintasyövän riski lisääntyy huomattavasti vanhemmilla ikävuosilla. Siksi on syytä aloittaa ennaltaehkäisevät toimet ja laajentaa mammografiaan kutsuttavien ikäryhmää.

Esitämme, että Tuusulan kunta kutsuisi mammografiaseulontaan 70-79 vuotiaat naiset joka toinen vuosi. Samalla esitämme seulonnat Tuusulassa toteutettavaksi.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 17.5.2010 § 62: kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 24.5.2010 § 270: Sosiaali- ja terveystoimialan valmisteltavaksi
Sosiaali- ja terveyslautakunta 25.8.2010 § 79: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 20.9.2010 § 410: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 11.10.2010 § 107: Aloite käsitelty

Vastaus

Mammografiaseulontoihin liittyy läheisesti kaksi lakia, kansanterveyslaki (66/1972) ja säteilylaki (592/1991). Näihin lakeihin nojautuen toimintaa säätelevät sosiaali- ja terveysministeriön asetus seulonnoista ja valtioneuvoston asetus säteilyn lääketieteellisestä käytöstä.

Lähtökohtana on se, että kaikkiin tutkimuksiin, joissa käytetään ionisoivaa säteilyä, on oltava lääkärin lähete. Poikkeuksena on rintasyöpä-seulontatutkimus, joka kunnan tulee järjestää 50–69-vuotiaille naisille 20―26 kuukauden välein. Nämä sosiaali- ja terveysministeriön asettamat ikärajat pohjautuvat asiantuntijalausuntoihin tutkimusten hyödyistä ja haitoista. Seulonnoista saatava hyöty on oltava suurempi kuin sen aiheuttamat haitat, joita ovat esim. säteilylle altistuminen ja väärät negatiiviset seulontalöydökset, jotka saattavat aiheuttaa väärää turvallisuuden tunnetta ja viivästyttää rintasyövän havaitsemista. Lisäksi jotkut rintasyövät ovat laadultaan hidaskulkuisia, eikä diagnoosin varhentaminen välttämättä tuota terveyshyötyä. Ei ole tieteellistä näyttöä siitä, että seulontojen laajentaminen nuorempiin tai vanhempiin ikäluokkiin olisi vaikuttavaa, joten sosiaali- ja terveysministeriössä ei ole näköpiirissä seulontatutkimusten laajentamista uusiin ikäluokkiin, eikä kunta voi näitä ikärajoja muuttaa.

Päätös

Päivitetty: 31.01.2011

« Takaisin