HSL:n opiskelijaliput tuusulalaisille.

Aloite tehty:
09.11.2011
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Ehdotan, että kunta sopii Helsigin seudun liikenne-kuntayhtymän kanssa siitä, että Tuusulassa asuvat pääkaupunkiseudulla opiskelevat saisivat HSL:n joukkoliikenteen kausiliput opiskelijahintaan, nyt kaikki opiskelijat maksavat täydet hinnat. Ei varmasti olisi kovin iso taloudellinen menetys, sillä tuusulalaisopiskelijoita käy HSL-alueella opiskelemassa verrattaen vähän.

Käsittelyvaiheet

10.11.2011: Tekniseen toimeen valmisteltavaksi
10.11.2011: J-M. Laaksolle valmisteltavaksi
22.1.2013: liikenneinsinööri J-M Laakso vastannut kirjeellä

Vastaus


Kunta lähti vuoden 2011 alusta mukaan lippuyhteistyöhön HSL:n kanssa. Yhteistyö perustuu HSL:n ja kunnan väliseen sopimukseen. HSL on tehnyt samanlaisen sopimuksen muidenkin kehyskuntien kanssa. Sopimuksen mukaan kehyskunnan asukkaalle annetaan oikeus ostaa HSL -alueen joukkoliikenteen kausilippuja samaan hintaan kuin HSL -kuntien asukas voi lipun ostaa. Sopimuksen piiriin kuuluvat aikuisten kausiliput kattaen Helsingin, Espoon ja Vantaan sisäiset liput sekä HSL -seutulipun. Sopimuksen mukaan Tuusulan kunta maksaa lippujen asiakashinnan ja ns. yleiskausilipun hinnan (tuotantohinta) välisen erotuksen, eli subventoi lippujen käyttöä.

Sopimusneuvottelujen yhteydessä käsiteltiin myös alennuslippuryhmien roolia yhteistyössä, mutta alennuslippuryhmiä ei kuitenkaan otettu sopimuksen piiriin. Kunnan joukkoliikenneyksikön käsityksen mukaan HSL:llä ei myöskään halua laajentaa lippuyhteistyötä alennuslipputuotteisiin. Jo tästä syystä aloitteessa esitetty opiskelijahintojen käyttöönotto ei ole toteutettavissa. Seuraavassa on kuitenkin esitetty karkea laskennallinen arvio opiskelijalippujen subvention vaikutuksista vuoden 2012 tilanteessa.

Sopimuksen mukaisesti Tuusulan kunta tukee tuusulalaisten matkustusta HSL -kausilipuilla. Vuonna 2012 kunnalle tuli noin 85 000 euron (alv 0) kokonaiskustannukset tästä lippusubventiosta.

HSL-alueella opiskelevista ei ole täsmällistä tietoa. Ei ole myöskään täs-mällistä tietoa siitä, miten HSL -alueella opiskelevat käyttäisivät joukkoliiken-nettä. Keski-Uudenmaa joukkoliikenteen palvelutasoselvityksessä on kuitenkin esitetty opiskelijavirroista matriisi, jonka perusteella voi karkeasti arvioida teoreettista HSL -lippujen opiskelija-alennuksen euromääräistä merkitystä kunnalle. Kunnan subventio voisi olla 55 000 -100 000 euroa riippuen siitä olisiko Keravan HSL -liput mukana järjestelmässä vai ei. Kustannus olisi näin ollen kohtuullisen merkittävä suhteessa nykyiseen HSL -lipputukeen.

Päivitetty: 22.01.2013

« Takaisin