Kulttuurilautakunnan kokouspaikat

Aloite tehty:
10.05.2011
Aloitteen tekijä:
Tuusulan puolesta ry:n jäsenet Martti Turtola, Anni Helasvuo ja Markus Meckelborg
Tyyppi:
Luottamushenkilöaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulan puolesta ry:n jäsenet olemme olleet mukana Tuusulan kulttuurilautakunnassa vuodesta 2005 alkaen. Tänä aikana lautakunnan kokoukset on pidetty valtaosaltaan Hyrylän tai Rantatien alueella. Vain kaksi kertaa kuuden ja puolen vuoden aikana lautakunta on ”jalkautunut” muualle Tuusulaan. Yksi kokous on pidetty Jokelatalolla ja yksi Kellokosken Juhlatalolla. Näistäkin kokouksista on aikaa viitisen vuotta.

Tuusulan kunta on kulttuurikunta ja kansallisesti sen tärkeimmät kohteet sijaitsevat Tuusulan Rantatiellä. Mutta kulttuurisesti ja historiallisesti arvokkaita kohteita sijaitsee myös Jokelassa, jossa on ollut rautatie, tiiliteollisuutta ja kartanoelämää jo 1800-luvulta lähtien ja Kellokoskella, jossa on sijainnut Ruukki peräti 1700-luvulta alkaen ja kansallisesti tunnettu lähes sata vuotta sitten perustettu sairaala.

Tuusulan ”hyryläpainotteisuuden” tasapainottamiseksi ja Tuusula-tuntemisen lisäämiseksi näemme tärkeänä, että Kulttuurilautakunta pitää kokouksiaan myös muualla kuin Hyrylän tai Rantatien alueella. Tällöin ei pidä unohtaa Jokelan ja Kellokosken lisäksi muitakaan alueita, kuten Riihikalliota, Ruotsinkylää jne.

Vuosien kuluessa olemme havainneet, etteivät edes kaikki lautakunnan jäsenet tunne oman kunnan muita kyliä tai taajamia, puhumattakaan siellä sijaitsevista kulttuurikohteista. Yleissivistyksen ja tasapainoisen päätöksenteon vuoksi olisi eduksi, että lautakunta tutustuisi eri kohteisiin.

Me Tuusulan puolesta ry:n jäsenet esitämme Kulttuurilautakunnalle, että syksystä 2011 alkaen lautakunnan kokouksia järjestetään eri paikkakunnilla Tuusulan alueella. Tällöin tutustuttaisiin paikkakunnan kulttuurisesti ja historiallisesti kiinnostaviin kohteisiin. Esitämme seuraavassa toteuttamiskelpoisen luettelon:

1. Lautakunnan kokous Jokelassa. Lautakunta voisi pitää kokouksensa Jokelan kartanon päärakennuksessa eli ”Sinisessä talossa”.

Kulttuurisesti merkittävinä kohteina voitaisiin tutustua:

- Niin sanottuun Viklundin kauppiastaloon ja siellä sijaitsevaan Jokelan koti-eutumuseokokoelmaan sekä taiteilija Pirkko Ropposen tuotantoon
- Jokelan Tiilitehtaan alueeseen ja siellä sijaitsevaan tiilenpolttouuniin, jotka ovat koko Suomen teollisuushistorian kannalta merkittäviä historiallisia kohteita

2. Lautakunnan kokous Kellokoskella. Kulttuurilautakunta voisi pitää kokouksensa Järjestötuvalla. Näin lautakunta saisi kuvan siitä, millainen tilanne Kellokoskella kokoontumistilojen osalta tällä hetkellä (Toimelan ja Juhlatalon käyttömahdollisuuksien poistuttua) vallitsee ja miten nykyiset tilat vastaavat lautakunnankin tavoitteissa usein esitettyihin yhteisöllisyyden vahvistamisen haasteisiin.

Kulttuurihistoriallisesti merkittäviä tutustumiskohteita löytyy lukuisia:

- Kävelykierros historiallisesti ja arkkitehtonisesti huomattavalla kartanon/sairaalan alueella

- Tutustumiskäynti Prinsessa-elokuvaankin liittyvässä sairaalamuseossa sekä Rauni Liukon suunnittelemalla Prinsessan muistomerkillä

- Kävelykierros ruukkimiljöössä (tehdas ja työläisasuntoalue)

Perustellun kuvan luomiseksi kunnan kirjastotoimesta ja -tiloista olisi oleellista, että lautakunta seuraavan puolentoista toimintavuoden aikana kiertäisi myös kaikki kunnan kirjastot.

Käsittelyvaiheet

10.5.2011 kulttuuripalveluiden valmisteltavaksi
31.1.2012 kulttuurilautakunta, keskusteluasiat
20.3.2012 kulttuurilautakunta § 12: Aloite käsitelty

Vastaus

                                            Kulttuurilautakunnan kokouksessa 31.1.2011, keskusteluasiat, saapuvilla olevat lautakunnan jäsenet suhtautuivat myönteisesti  Martti Turtolan, Anni Helasvuon ja Markus Meckelborgin  aloitteeseen, että kulttuurilautakunnan
kokouksia pidetään myös muualla kuin Hyrylän tai Rantatien alueella.

Kulttuurilautakunta päätti kokouksessaan 20.3.2012 § 12 että lautakunnan kokouksia aletaan pitää eri puolella Tuusulaa. Lisäksi lautakunta päätti katsoa Martti Turtolan, Anni Helasvuon ja Markus Meckelborgin 10.5.2011 tekemän aloitteen tulleen käsitellyksi.

 

Päätös

Päivitetty: 11.04.2012

« Takaisin