Kouluihin kohdistuvat säästötoimenpiteet, kouluverkon säilyttäminen

Aloite tehty:
13.05.2013
Aloitteen tekijä:
Tuusulalaiset vanhempainyhdistykset
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Me tuusulalaisten koulujen vanhempainyhdistykset olemme huolissamme Tuusulan kouluverkkoon kohdistuvista säästösuunnitelmista. Merkittävä osa säästötavoitteista näyttäisi kohdistuvan kyläkouluihin. Viimeaikaiset lehtiuutisoinnit ovat omalta osaltaan yrittäneet vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen siten, että kyläkoulut olisivat kalliita Tuusulan kuntalaisille ylläpitää, niissä saisi epäpätevää opetusta ja opetusvälineet olisivat vanhentuneita. Kyläkoulut Tuusulassa eivät mielestämme ole vertailukouluja kalliimpia yksiköitä. Kyläkoulujen sulkemisen perusteluina on käytetty koulun pienentyneitä oppilasmääriä. Samalla kerrotaan, kuinka paljon uusia oppilaita on menossa kunnan suurempiin kouluihin mikä johtaa taas tilanahtauteen ja laajennustarpeisiin. Mielestämme parempi vaihtoehto olisi ohjata pieniin kouluihin uusia oppilaita muualta Tuusulasta (nykyisen kyläkouluja lakkauttavan politiikan aikana).

Jos kyläkoulut lakkautetaan, myös kylän toiminta ja yhteisöllisyys näivettyy. Koulualue kerää kylän lapset yhteen myös koulupäivän jälkeen ja toimii monille lapsille ainoana paikkana liikkua, harrastaa ja pelata. Eri- ikäiset lapset oppivat samalla toimimaan yhdessä sekä pitämään huolta toisistaan. Kuljetusoppilaiden odotusajat matkoineen kasvavat kun yhä suurempi määrä lapsia kuljetetaan kouluihin. Lasten istuttaminen taksissa tai bussissa pitkiä aikoja päivästä ei ole mielekästä. Myös vanhempien huoli koulumatkojen su-juvuudesta kasvaa niiden lasten kohdalla, jotka eivät ole oikeutettuja koulukyyteihin. Haja-asutusalueilla ei ole joka puolella valaistuja teitä, kevyenliikenteenväyliä ja suojateitä, joita pitkin lasten olisi turvallista kulkea.

Mielestämme suunnitelmat isojen kouluyksiköiden muodostamisesta eivät ole mikään ratkaisu nykyongelmiin. Isojen yksiköiden perustelemisen tueksi on mielestämme luotu nykyinen opetusresurssin tuntikerroin malli. Se suosii nimenomaan isoja ryhmiä, syrjii pieniä ryhmiä eikä huomioi pienen koulun yhdysluokkia ollenkaan. Mielestämme myös Tuusulan edellinen valtuusto jätti perinnöksi nykyiselle valtuustolle ja siten virkamiesjohdolle epätoivoisen tehtävän, yrittää saada säästöjä aikaiseksi opetustoimesta, mistä muutoinkin on varoja karsittu vuosi vuoden perään. Onko myöskään kestävää kehitystä, että vaikka lasten määrä lisääntyy, suljetaan kouluja ja kuljetetaan lapset keskuksiin jonne rakennetaan lainarahalla uusia tiloja? Vastikään kun-nostettujen kyläkoulujen remontteihin investoidut rahat valuvat hukkaan ja toisaalla kunnan pääomavuokramenot kasvavat.

Pienessä koulussa kaikki oppilaat tuntevat toisensa ja heidän vanhempansa, mistä johtuen yhteisöllisyys korostuu ja kiusaamista esiintyy harvemmin. Ongelmatilanteisiin on myös helppo puuttua nopeasti. Opettajien ja vanhempien yhteistyö on tiivistä, mikä lisää lasten turvallisuudentunnetta. Vanhem-painyhdistystoiminta on kyläkouluissa aktiivista ja yhdessä kerätyillä varoilla oppilaat pääsevät teatteri- ym. retkille. Pienet koulut ovat pärjänneet hyvin myös Tuusulan kunnan viihtyvyyskyselyissä. Eräässä on luotu valtakunnallisestikin merkittävää uutta pedagogiikkaa.

Me Tuusulalaisten koulujen vanhempainyhdistykset vaadimme, että Tuusulan maine lapsimyönteisenä ja maaseutumaisena kuntana tulee säilyttää ja perheille tulee jatkossakin antaa mahdollisuus valita erilaisten asumismuotojen ja koulujen välillä. Kylät tulee säilyttää elinvoimaisina ja palveluja ei pidä heikentää, juurtuminen kotiseutuun tuo myös paluumuuttajia jos kylän palvelut ovat turvattuja. Mielestämme ei tule tehdä mitään hätiköityjä ratkaisuja kouluverkon suhteen nykyisessä tilanteessa, jossa kuntaliitosselvitykset ovat käynnissä. Nyt Tuusulan takamailla sijaitseva koulu voi olla tulevaisuuden ison kunnan keskeisellä alueella oleva vetovoimainen koulu.

Pyydämme valtuustoa takaavan työ- ja koulunkäyntirauhan kaikille Tuusulan koulujen oppilaille, opettajille ja rehtoreille, kunnes kuntajakoselvitykset ovat valmiit ja kunnan tulevat rajat selvillä”

Tuusulan lapsi- ja perheasiainneuvoston kannanotto aloitteeseen:

”Lapsi- ja perheasianneuvoston tietoon on saatettu tuusulalaisten vanhempien huoli kunnan kouluverkkoon kohdistuvista säästöpaineista, myös alueen lehdistössä asia on ollut useasti esillä. Suurimpana pelkona vanhempien viestissä on, että kouluverkkoa supistetaan erityisesti kunnan kyläkoulujen osalta, perusteena on ilmoitettu oppilasmäärien pienentyminen, ylläpidon korkeat kustannukset ja opetuksen laatu.

Lapsi- ja perheasiainneuvosto näkee, että kyläkoulut ovat tärkeä osa tuusulalaista kouluverkkoa. Tuusulan visiossa 2020 sanotaan, että "Tuusula on hallitusti kasvava, viihtyisä, perheitä tukeva ja turvallinen kunta Helsingin seudulla. Tuusulan kuntamaisema vesistöineen perustuu kehittyvien keskusten ja vireän maaseudun vuorovaikutukseen ".

Koulu rakennuksineen ovat keskeinen voimavara alueen lasten ja nuorten kasvatuksellista, ja kuntalaisten virkistyksellistä ja yhteisöllistä ajankäyttöä ajatellen. Ko. toiminnan suunnittelu ja kehittäminen rinta rinnan kuntakeskusten suurempien kouluyksiköiden kanssa luo tasavertaisuutta kuntalaisten kesken riippumatta siitä, mihin alueeseen he ovat kotiutuneet.

Lapsi- ja perheasiainneuvosto puoltaa vanhempainyhdistysten valtuustoaloitetta ja pyytää kuntapäättäjiä selkeästi ilmaisemaan kantansa kyläkoulujen lopettamisen suhteen, jotta sekä oppilaiden että opettajien työskentelyrauha saadaan jälleen taattua.”

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 13.5.2013 § 82: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 14.5.2013: Kasvatus- ja sivistystoimen valmisteltavaksi
17.5.2013: opetuspäällikkö Markus Torviselle valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 12.8.2013 § 297: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 2.9.2013 § 107: Aloite käsitelty

Vastaus

Kasvatus- ja sivistystoimeen on tullut aloitteita koskien kouluihin kohdistuvista säästötoimia. Aloitteen ovat jättäneet Me Kellokoskelaiset ry, MLL Kellokosken, Jokelan ja Hyrylän paikallisyhdistykset sekä tuusulalaiset vanhempainyhdistykset. Tuusulalaisten vanhempainyhdistysten tekemässä aloitteessa ei tuoda esiin minkä koulujen vanhempainyhdistykset ovat aloitteen jättäneet, jonka vuoksi siinä mukana olevien yhdistysten määrää ei voida arvioida. Koska kaikilla aloitteen jättäneillä oli sama huoli, annetaan heille yhteinen vastaus.

Vastauksena aloitteisiin voidaan todeta seuraavaa:

-  Tuusulan kunnassa valmistellaan tällä hetkellä palveluverkkoselvitystä. Palveluverkkoselvityksen perusteella voidaan tehdä johtopäätöksiä siitä, onko Tuusulan kunnan tarkoituksenmukaista vähentää tilakustannuksia ja pyrkiä sitä kautta vapauttamaan resurssia toimintaan sekä olemassa olevien tilojen kunnossapitoon.

- Kasvatus- ja sivistystoimessa nähdään, että olemassa oleva resurssi olisi hyvä ohjata rakennusten säilyttämisen sijaan toiminnan kehittämiseen.

- Kasvatus- ja sivistystoimessa ei ole ollut suunnitteilla säästötoimenpiteitä, joiden tavoitteena olisi yksiköiden lakkauttaminen. Koska lisähenkilöstöä ei ole saatu, opetuksen tulosyksikössä on siirretty resurssia koulusta toiseen.

Päätös

Päivitetty: 16.09.2013

« Takaisin