Kuntaliitos Tuusulan, Keravan ja Järvenpään kesken

Aloite tehty:
13.05.2013
Aloitteen tekijä:
Reinikainen Tuija ja Lindberg Arto
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Kuuma-kuntien yhteisen lausunnon tavoitteena on selvittää Keski-Uudenmaan, enintään kahdeksan kunnan, eli Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten, Sipoon ja Tuusulan muodostama yhteinen kuntaselvitysalue, jonka tavoitteena on saada aikaan kyseisten kuntien kunnanjohtajien esittämä Keski-Uudenmaan kaupunki. Mikäli selvityksen kuluessa käy ilmi, että kahdeksan Kuuma-kunnan liitos ei tule onnistumaan, niin esitämme, että Tuusula käynnistää välittömästi kuntajakoselvityksen aikana neuvottelut Keravan ja Järvenpään kanssa kuntaliitoksesta. Tuusula, Kerava ja Järvenpää muodostavat jo nyt Keski-Uudellamaalla kiinteän ydinalueen, niillä on yhteinen pitkä historia ja palveluja voidaan yhdessä kehittää entistä paremmin palvelemaan alueen asukkaita.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 13.5.2013 § 83: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 14.12.2015 § 555 : Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 25.1.2016 § 10: Aloite käsitelty

Vastaus

Valtuusto päätti 21.9.2015, ettei Tuusulan kunta jatka yhdistymissopimusluonnoksen valmistelua ja irtautuu Keski-Uudenmaan kaupunkiyhdistymisselvityksestä. Samalla valtuusto esitti, että alueemme kuntayhteistyötä tulee edelleen tehostaa erityisesti kuntalaisten sujuvan asioinnin mahdollistamiseksi kuntarajojen yli.

Lisäksi valtuusto päätti ehdottaa Järvenpäälle ja Keravalle neuvottelujen käynnistämistä nykyistä tiiviimmästä kuntayhteistyöstä ja -organisaatioista etenkin teknisen toimen tehtävien osalta sekä sivistystoimessa ja Keskisen-Uudenmaan vetovoiman ja tehokkuuden lisäämiseksi myös muiden naapurikuntiemme kanssa. Valtuuston päätöksen mukaisesti yhteistyötä tulee tehostaa myös palveluverkon ja investointien suunnittelussa, ja samalla yrityksiä kannustetaan kuntarajojen ylitse käyvään yhteistyöhön myös kuntien osalta.

Tuusulan kunta kutsui Järvenpään ja Keravan kaupunkien valtuustojen ja kaupunginhallitusten puheenjohtajat ja kaupunginjohtajat neuvotteluun kuntaliitosta koskevasta valtuustoaloitteesta ja kuntayhteistyöstä. Neuvottelu pidettiin 23.11.2015. Neuvottelusta laadittu muistio on liitteenä.

Kuten muistiosta ilmenee, Kerava haluaa jatkaa itsenäisenä kuntana. Järvenpääkään ei näe kuntaliitoksia realistisina ainakaan 5-10 vuoteen, mutta esitti ajatuksen vapaaehtoisista osakuntaliitoksista. Sen sijaan molemmat kaupungit pitivät tärkeänä konkreettista kuntayhteistyötä.

Päätös

Päivitetty: 29.01.2016

« Takaisin