Vapaaehtoisrekisteri nuorisotoimeen

Aloite tehty:
13.06.2013
Aloitteen tekijä:
Ilona Toivanen
Tyyppi:
Luottamushenkilöaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Nuorisotilatoiminta on osoittautunut hyvin haavoittuvaiseksi työntekijöiden sairaspoissaoloista johtuen. Tilalla on oltava kaksi aikuista ja mikäli toinen sairastuu eikä sijaista saada, on tila kiinni ja nuoret kylillä pyörimässä.

Kuntalaiset ovat jo aiempina vuosina osoittaneet kiinnostusta niin kutsuttuun KATU-toimintaan, jossa vapaaehtoiset aikuiset partioisivat kaduilla tarvittaessa. Tätä ei kuitenkaan ole käynnistetty, koska on todettu ajan ajaneen sen ohi ja ettei sitä enää tarvita. Vastaavasti nyt kuitenkin olisi tarpeellista saada vapaaehtoisreservi, joka pystyisi vastaamaan tarpeeseen työntekijöiden sairaspoissaolojen aikana.

Vapaaehtoisten ei missään tapauksessa tule korvata pätevien työntekijöiden työpanosta: nuorisotyö on Tuusulassa ammattimaista ja laadukasta, eikä sitä pidä millään tapaa murentaa. Vapaaehtoiset voisivat kuitenkin tukea nuorten kasvua ja nuorisotyöntekijöiden työtä satunnaisesti sitä tarvittaessa.

Esitänkin että nuorisotoimessa lähdetään laatimaan mahdollisimman pian vapaaehtoisrekisteriä kaikille nuorisotiloille. Tässä kannattaa hyödyntää esimerkiksi järjestöjä ja vanhempainyhdistyksiä kuten osittain on jo tehtykin. Tämä tulisi kuitenkin laajentaa kaikkia tiloja koskevaksi pysyväksi toimintamalliksi.

Käsittelyvaiheet

14.6.2013 Nuorisopalveluille valmisteltavaksi
30.8.2013 Nuorisopalveluiden vastaus Ilona Toivoselle sähköpostiviestillä
Nuorisolautakunta 3.10.2013 § 48: Aloite käsitelty

Vastaus

Nuorisopalvelut on kiinnostunut kehittämään ja rakentamaan mallia, jolla voitaisiin yhteistyössä eri alueilta tulevien vapaaehtoisten kanssa toimia mm. nuorisotaloilla. Vapaaehtoistoiminta nuorisotalotoiminnoissa voisi olla tärkeä lisäresurssi nuorisotalolle ja alueelle lähinnä nuorisotyöntekijöiden ammatillisen osaamisen täydentäjinä ja mahdollisesti nuorille suunnatun toiminnan monipuolistajana. Nuorisopalvelut ei kuitenkaan lähde ajatuksesta, että vapaaehtoisilla voitaisiin eettisesti kestävällä tavalla ja automaattisesti  korvata henkilöstöä esimerkiksi äkillisissä henkilöstön sairastapauksissa mm. nuorisotyön erityisluonteen  vuoksi.

Tuusulassa on alueellisia eroja nuorisotoiminnoissa jonkin verran ja lähtökohdissa toimipaikoilla on erilaiset valmiudet perehtyä vapaaehtoistoiminnan vahvistamiseen nuorisotaloilla. Jo nyt on mahdollista että vapaaehtoistoiminnasta kiinnostunut aikuinen voi ottaa yhteyttä toimipaikkaan ja tarjota omaa osaamistaan ja vapaa- aikaansa nuorisotalon käyttöön. Neuvottelut yhteistyön aloittamisesta käydään kuitenkin vielä tapauskohtaisesti ja paikallisesti henkilöstön kanssa. Tyypillisesti vapaaehtoistoiminnan motiiveissa näyttäytyykin mm. halu työskennellä juuri tietyllä alueella asuvien nuorten kanssa. Tämä on otettava huomioon mm. silloin kun vapaaehtoisille tarjotaan työtilaisuuksia.

Nuorisopalveluissa vapaaehtoisten kanssa tehtävään työhön ja toiminnan kehittämiseen vaaditaan yhteistyömallin osalta toimintaa tukevat rakenteet (mm. malli vapaaehtoisten toimijoiden perehdyttämisen ja koulutukselliseen tukeen) sekä suunnitelma siitä kuinka vapaaehtoistoiminta mm. paikallisesti organisoituisi käytännössä parhaiten (mm. yhteydenpito ja vapaaehtoisrekisterikäytännöt).  Paikallisia tarpeita vapaaehtoistoiminnan kehittämiseen kartoitetaan Nuorisopalveluissa syksyn 2013 aikana. Tavoitteena on kuitenkin edetä jo syksyn 2013 aikana niin, että nuorisotalon käyttäjistä ne nuoret jotka ovat ylittäneet 18 vuoden ikärajan saisivat mahdollisuuden jäädä nuorisotalojen toimintaan mukaan toimimalla nuorisotaloissa vapaaehtoisina erilaisissa avustavissa tehtävissä ja toisten nuorten kanssa mm. vertaisohjaajina. Tarkoituksena on järjestää mukaan tuleville nuorille syksyn 2013 aikana tarvittava koulutus- ja perehdytys toimintaan. Tämän lisäksi Nuorisopalvelut jatkaa tiivistä oppilaitosyhteistyötä mm. Järvenpään seurakuntaopiston sekä Tuusulan Keudan kanssa. Nuorisopalveluissa on hyviä kokemuksia erilaisista yhteistyömuodoista nuorisotyöalaa opiskelevien opiskelijoiden  kanssa. Tätä yhteistyötä kehitetään Nuorisopalveluissa edelleen.

Päätös

Päivitetty: 21.10.2013

« Takaisin