Blogi

RSS
25. kesäkuuta 2019 16.20

Näkemykseni Tuusulasta kesätyön kautta

Ensinnäkin, Tuusula on paljon muutakin kuin pelkkä kunta. Se on lähes 39 tuhannen ihmisen koti, elämän keskus, paikka kasvaa ja kehittyä lapsesta aikuiseksi, paikka käydä kouluja, tehdä töitä, jäädä eläkkeelle ja seurata omien jälkipolvien kasvua. Monelle itse kunta on myös työpaikka, kuten minullekin nyt tänä kesänä.

Pääsin kunnalle kahdeksi viikoksi kesätöihin, osaksi osallisuustiimiä. Enimmäkseen tein somepäivityksiä Kesätöissä Tuusulassa Facebook-tilille, josta löytyy myös muiden kesätyöntekijöiden postauksia. Myös Instagramista meidät löytää nimellä @kesatoissatuusulassa.

Kaksi viikkoa on lyhyt aika, eikä siinä ehdi aivan perinpohjin kunnan toimintaan tutustua, mutta jo tässä ajassa pääsin kuitenkin näkemään kotikuntaamme täysin uudesta näkökulmasta. Pääsin näkemään kunnan keskeisimpien luottamuselinten toimintaa, pääsin näkemään, mitä kunnantalolla oikeasti tapahtuu, miten kotikuntamme asioita hoidetaan, miten asiat kunnassamme oikeasti tapahtuvat ja edistyvät. Ennenkaikkea sain myös kasvoja kunnassamme tapahtuvien asioiden taakse ja pääsin hieman tutustumaankin näihin henkilöihin.

"Keitä täällä kunnassamme oikein häärää ja touhuaa?"

Pääsin lähemmin näkemään, keitä täällä kunnassamme oikein häärää ja touhuaa meidän kaikkien kunnan asukkaiden asioita hoitamassa. Kenen aikaansaannosta ovat upeat kukkaistutukset julkisilla paikoilla, kuntalaisten ideoiden eteenpäin vienti ja yhteisölliset tapahtumat tai vaikka kunnan nettisivut, joilta aina tarvittaessa löydän tietoa kotikuntamme asioista? Ketkä suunnittelevat ja järjestävät kuntamme tulevia asuntomessuja, entä minkälaisia henkilöitä siellä todella istuu tekemässä kotikuntamme ylimpiä päätöksiä?

Tässä kahden viikon aikana pääsin myös tutustumaan uudella tavalla kotikuntaamme näin asuinympäristönä. Pääsin käymään uusissa paikoissa, mistä en ole ennen, ihme kyllä, tiennytkään! Tällainen paikka on esimerkiksi Fjällbon virkistyspuisto. En edes ollut ajatellut, että täältä, meidän Tuusulastamme, löytyy näinkin kiva järvimaisemalla varustettu paikka. Sain myös kuulla, että sinne on tulossa vielä tänä kesänä vaikka mitä uutta kivaa, joten siellä tulen varmasti joskus vapaa-ajallanikin vierailemaan!

Itse kun en Facebook-tiliä omista, niin en myöskään tiennyt muun muassa sitä, että kunnalla on Facebookissa erinomaisesti toimiva Fiksaa Tuusulaa -palvelu, jonka kautta voi ilmoittaa vaikka rempallaan olevasta puiston roskiksesta, ja se korjataan pikimmiten! Ei siis tarvitse vain katsella vierestä, että ”Nonni, taas on jotkut potkineet ton roskiksen hajalle”, vaan voi oikeasti tehdä asialle jotain. Se on loistava juttu.

"Osallisuustiimi? Mikä se on? Se oli minulle aivan hepreaa ennen sinne menoani"

Tutustuin myös itselleni entuudestaan aivan tuntemattomiin aloihin. Aloihin, joiden olemassaolosta en ennen tiennytkään. Osallisuustiimi, johon minut otettiin kesätöihin, on juurikin tällainen ala. Osallisuustiimi? Mikä se on? Se oli minulle aivan hepreaa ennen sinne menoani. Pikkuhiljaa asian ydin kuitenkin valkeni minulle ja nykyään ymmärrän, mitä varten tämä osallisuustiimikin täällä kunnassamme on. Lyhyesti sanottuna, he kuuntelevat meidän asukkaiden mielipiteitä ja antavat meille mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa kuntamme toimintaan ja kehittämiseen. Tällainen uusiin asioihin tutustuminen ja niiden oivaltaminen oli erittäin mielenkiintoista. 

Tajusin aivan uudella tavalla, miten paljon minulla on mahdollisuuksia vaikuttaa kotikuntani asioihin. Monet ihmiset eivät näistä mahdollisuuksista kuitenkaan tiedä. Esimerkkinä osallistuva budjetointi. Kuntalaisilla oli tänä vuonna mahdollisuus ehdottaa ja äänestää, mihin he haluavat kunnan käyttävän 100 000€! Ymmärrän, ettei ideoita kaikilla ole, mutta ääniäkin valmiille ideoille annettiin yhteensä vain 5011. Lisäksi samoilla henkilöillä oli mahdollisuus äänestää useita eri vaihtoehtoja, eli äänestäjiä ei ollut näinkään paljoa. Älkää ymmärtäkö väärin, tuo on ihan hyvä potti ääniä, mutta kun äänioikeutettuja olisi ollut yli 30 000! Se on sääli, ettei kaikkien ääntä saada kuuluviin. Kuulin itsekin koko jutusta vasta, kun äänestysaika oli jo ohi, eli en valitettavasti itsekään päässyt tällä kertaa vaikuttamaan. Asiasta oli tiedotettu useissa eri paikoissa, kuten kuntamme nettisivuilla sekä asukaslehdessä. Tästä voimmekin ottaa opiksi, ettei haittaisi aina silloin tällöin käydä vähän vilkuilemassa, onko niihin tullut jotakin uutta tärkeää ja ajankohtaista asiaa.

Työjaksoni aikana pääsin kaiken kaikkiaan tekemään ja näkemään hyvin monipuolisia ja erilaisia hommia. Pääsin mukaan erilaisiin kokouksiin ja tapahtumiin, tein kirjoituksia ja haastatteluita, otin valokuvia, seurasin pormestarimme menoja, vierailin erilaisissa paikoissa ja kerran jopa leikitin lapsia puistossa.😄 Toimenkuvani monimuotoisuus piti mielenkiintoni yllä koko työjakson ajan ja myös herätti kosolti uusia ajatuksia ja oivalluksia. Tämä kahden viikon kesätyö oli upea kokemus ja ensimmäisenä kesätyönäni luo varmasti loistavaa pohjaa tuleville työurilleni. Sain täältä paljon eväitä tulevaisuuteeni ja pääsin mukavalla tavalla tutustumaan oikeaan työelämään. Oli hienoa saada nähdä ja kokea kaikenlaista uutta sekä tutustua lähemmin omaan kotikuntaani ja sen toimintaan!

 

-Essi Jumisko

Näytä kuva


7. marraskuuta 2018 16.25

Lähettilästoiminnalla positiivisia uutisia maailmalle

Syys-lokakuussa 2017 etsimme kunnan eri viestintäkanavia käyttäen viittäkymmentä asukas- ja työntekijälähettilästä. Etsimme sosiaalisen median taitavia asukkaita ja työntekijöitä viestimään kanavissaan Tuusulan tapahtumista ja kuntaa koskevista positiivisista uutisista, kunnan kehityksestä, kärkihankkeista ja tuusulalaisesta arjesta.

Haku päättyi lokakuun puolivälissä. Kutsuimme lähettilääksi hakeneet koulutukseen kunnantalolle 25.10.2017. Koulutuksessa kerroimme muun muassa lähettilästoiminnan tueksi hankkimastamme Smarp-verkkotyökalusta ja siitä, miten aiomme pitää yhteyttä jatkossa. Koulutuksessa sovimme myös muun muassa sosiaalisessa mediassa käytettävistä hashtageista #tuusulove #uuttatuusulaa.

Smarp-verkkotyökalun avulla Tuusula vie positiivisia uutisia lähettiläiden tietoon ja nämä voivat valita, mitä niistä he levittävät omille verkostoilleen. Myös lähettiläät voivat ehdottaa uutisia jaettavaksi Smarpissa. Osa lähettiläistä toimii ilman tätä yhteistä verkkotyökalua, esimerkiksi pelkästään Instagramissa tai muutoin omissa verkostoissaan.

Tuosta lokakuisesta koulutuksesta alkaen päästimme lähettiläät töihin. Olemme pitäneet lähettiläisiin yhteyttä matkan varrella muun muassa sähköpostein ja tavanneet heitä muutaman kerran esimerkiksi glögien, lounaan ja taidenäyttelyn merkeissä. Olemme myös palkinneet ahkerimpia lähettiläitä matkan varrella.

Tapaamisia on tarkoitus jatkaa jopa aiempaa tiiviimmin ja toimintaan puhaltaa jälleen uusia virikkeitä vielä loppusyksystä 2018. Laitamme hakuun myös uusia lähettiläitä!

Olemme innoissamme lähettilästoiminnasta ja lähettiläiden kunnasta levittämistä positiivisista uutisista. Jos heidän kauttaan saamamme näkyvyys muutettaisiin mainoseuroiksi, puhuttaisiin tuhansista euroista. Smarp-työkalun avulla olemme pystyneet karkeasti arvioimaan osaa niistä hyödyistä, joita lähettilästoiminnasta on syntynyt. Kaikelle lähettiläiden kautta levinneelle hyvälle mielelle on toki vaikea pistää hintalappua!

Teemme lähettilästoimintaa siksi, että Tuusulan strategian toimintatapana on yhdessä tekeminen: me teemme yhdessä uutta Tuusulaa! Rakennamme uutta ja parempaa Tuusulaa yhdessä kunnan asukkaiden kanssa. Haluamme hyödyntää kuntalaisten potentiaalin myös kunnan viestinnässä. Sitä paitsi tavallisen ihmisen puhe omasta organisaatiostaan on paljon vaikuttavampaa kuin organisaation kasvottomampi viestintä.

 

Lisätiedot:

Paula Kylä-Harakka, vs. viestintäpäällikkö

paula.kyla-harakka@tuusula.fi, 040 314 2004

 

 

 

 

Näytä kuva