Tuusulaan suunnitellaan mittavaa aurinkovoimalaa

11.04.2024 klo 10.00

Neoen Finland suunnittelee Tuusulan Jäniksenlinnan, Nummenalan ja Vanhakylän alueille aurinkovoimalaa, jonka tehoa voi verrata 46 000 omakotitalon vuosittaisen sähkönkulutuksen määrään.

Aurinkovoimalan suunnittelualueen koko on noin 275 hehtaaria. Tämä mahdollistaisi suurimmillaan noin 190 megawatin (MWp) tehoisen aurinkovoimalan, jonka odotettu vuosituotanto olisi noin 230 gigawattituntia (GWh). Määrä vastaa noin 46 000 tavallisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta. Lopullisen hankealueen koko voi vielä muuttua.

Suunnittelussa kiinnitetään huomiota alueen luonnon monimuotoisuuteen sekä lähialueen asukkaiden tarpeisiin. Näin pyritään toteuttamaan kokonaisvaikutuksiltaan mahdollisimman hyvä hanke.

- Aurinkovoimalan sijainti on tarkkaan harkittu. Alue on jo ennestään ollut ihmisten toiminnan muokkaama, ja se on riittävän tasainen ja yhtenäinen. Lisäksi sähköaseman läheisyys mahdollistaa helpon liitettävyyden sähköverkkoon, sanoo hankkeen projektipäällikkö Tuomas Pohjonen Neoen Renewables Finland Oy:stä.

Satojen miljoonien eurojen investointi tuottaisi toteutuessaan Tuusulan kunnalle kiinteistöverotuloja, lisäksi hankkeella olisi työllisyysvaikutuksia sekä rakennusvaiheessa että käytön aikana huolto- ja kunnossapitotöinä. Voimalan elinkaari on suunniteltu 30–35 vuodeksi, jonka jälkeen rakennuttaja vastaa voimaloiden purkamisesta ja alueen ennallistamisesta.

- Hankkeella on positiivinen vaikutus aluetalouteen. Lisäksi aurinkovoimalan rakentaminen tarjoaa merkittävän mahdollisuuden vähentää sähköntuotannon hiilidioksidipäästöjä ja edistää uusiutuvan energian käyttöä siellä, missä sähkönkulutus on Suomen mittakaavassa suurinta, toteaa Pohjonen.

- Tuusulassa on hyväksytty ilmasto-ohjelma vuonna 2023, ja teemme omalta osaltamme viisaita ja vaikuttavia ilmastotekoja kohti hiilineutraalia kuntaa. Suomi tarvitsee lisää puhdasta energiaa, ja on hienoa saada iso aurinkovoimala Tuusulaan, iloitsee pormestari Kalle Ikkelä.

- Ilmastotyö on yhteistyötä useiden toimijoiden, kuten yritysten, asukkaiden ja kuntaorganisaation, kesken. Aurinkovoimalahanke on iso kokonaisinvestointi ja luo mahdollisuuksia lisätä uusiutuvaa energiantuotantoa Uudellamaalla, jossa energiankulutus kasvaa, jatkaa kuntakehitysjohtaja Pirjo Sirén. 

Voimalahankkeen kaavoitusaloite tulee lähipäivinä kunnanhallituksen käsittelyyn. Jos aloite hyväksytään, kunta neuvottelee kaavoitus-/yhteistyösopimuksesta rakennuttajan kanssa. Sopimuksen teon jälkeen alkaa selvitys- ja kaavoitusvaihe. Aurinkovoimalan varsinainen rakentaminen voisi alkaa loppuvuodesta 2026.

Jos kaavatyö käynnistyy, asukkaille järjestetään avoimia tiedotus- ja kuulemistilaisuuksia työn edetessä. Tietoa hankkeesta löytyy silloin myös kunnan verkkosivuilta osoitteesta tuusula.fi/kaavatvireilla.

Lisätiedot:
Tuusulan kunta: pormestari Kalle Ikkelä, kalle.ikkela@tuusula.fi, 040 314 3001 ja kuntakehitysjohtaja Pirjo Sirén, pirjo.siren@tuusula.fi, 040 314 3560
Neoen Finland: projektipäällikkö Tuomas Pohjonen, tuomas.pohjonen@neoen.com, 044 711 1422

Takaisin