Luminaari 2023: Tuusulan 5.-luokkalaiset tärkeiden kysymysten äärellä

Tuusulalaiset 5.-luokkalaiset pääsivät pohtimaan ajankohtaisia ja tärkeitä kysymyksiä Luminaari-oppimiskokonaisuudessa. Luminaari on osa peruskoulun kulttuurikasvatussuunnitelmaa ja se käsittelee ilmastonmuutosta, kestävää kehitystä sekä talven iloja ja kauneutta.  

Luminaarissa oli mukana Hyökkälän 5 B, Pertun, Ruotsinkylän ja Kellokosken koulujen 5-luokat. Projektissa syntyi hienoja postereita eli kannanottoja lumitalvien ja kestävän kehityksen puolesta sekä muutama video. Posterit ovat esillä pääkirjaston lastenosaston ikkunoissa ja Jokelan kirjastossa 5.4. asti. 

Yleisötyön amanuenssi Harri Nyman aloitti tämän hienon projektin jo vuonna 2018 ja se sai Vuoden museopedagogisen teon palkinnon vuonna 2019: Tuusulan Luminaari-hanke opetti koululaisille, että ilmastomuutos voi lopettaa lumileikit - Tuusula | HS.fi. Tänä keväänä Luminaari-projektissa olivat mukana pedagoginen informaatikko Heli Eboru, kulttuurituottaja Riikka Noreila ja pedagoginen ICT-asiantuntija Arttu Tirkkonen.

Nuoret lähettivät myös kuntapäättäjille terveisiä: he halusivat tietää mitä Tuusulassa tehdään kestävän kehityksen hyväksi ja miten suojellaan luontoa ja säilytetään ympäristön monimuotoisuus. Pormestari Kalle Ikkelä vastaa Hyökkälän koulun 5 B:n oppilaille:

"Ei huolta, teknologia ja puhdas energia ratkaisee ilmastohuolet. Liikkuminen (autoilu, mopoilu, jne) sähköistyy aivan valtavan nopeasti tulevina vuosina ja sähköautot tehdään jatkossa luontoa säästäen (niissä ei jatkossa käytetä harvinaisia metalleja). Liikenteen päästöt pystytään poistamaan ja poistetaankin kokonaan. Puhdasta energiaa pystytään tekemään merkittävästi lisää käyttäen aurinko- ja tuulivoimaa, sekä erityisesti Suomessa myös ydinvoimaa ja vesivoimaa. Energiaa pystytään jatkossa varastoimaan akkuihin ja vetyyn. Kun meillä on riittävästi päästötöntä ja lähes ilmaista energiaa tarjolla, pystymme sen avulla esimerkiksi puhdistamaan luontoa (ilmastoa, vesistöjä).

Näistä asioista kiinnostuneille aikuisille suosittelen katsomaan Youtubesta Teslan Investor Day videon jossa käydään läpi miten maapallo on mahdollista saada fossiilivapaaksi vuonna 2050.
https://www.youtube.com/live/Hl1zEzVUV7w?feature=share

Teslan Investor Day asioista voisi yrittää kertoa lapsille siten, että saadaan mahdollisimman moni heistä innostumaan teknologiasta!"

Kulttuurituottaja Riikka Noreila välitti nuorten huolen siitä, että miksi Tuusulassa rakennetaan joka paikka täyteen. Pormestari Ikkelä vastaa:

"Tuusula on vetovoimainen kunta ja monet ihmiset haluavat muuttaa tänne. Rakentaminen jatkuu jatkossakin, mutta ei niin paljoa että joka paikka tulee täyteen. Jos Tuusula olisi yhtä tiheästi rakennettu kuin Kerava niin meillä olisi 280 000 asukasta. Nyt meillä on 40 400 asukasta. Tuusulassa on paljon maata, tämän voisi näyttää kartasta lapsille. 10 vuoden päästä meillä on noin 46 000 - 47 000 asukasta. Noin 6 000 asukkaan lisäyksellä Tuusula on edelleen Tuusula."

Riikka Noreila kertoi myös, että oppilaat ymmärtävät sen, että halutaan verovaroja ja uusia asukkaita kuntaan. Nuoret pohtivat, että Tuusula voisi mieluummin toteuttaa ja olla edelläkävijä luonnon suojelemisessa, monimuotoisuuden, ketojen ja puistojen rakentamisessa ja metsien ja puiden suojelussa. Eikö moni kuntaamme muuttava nimenomaan etsi luonnon mukanaan tuomia arvoja, metsiä ja niiden rauhaa, puhtaampaa ilmaa, tilaa hengittää ym.? Pormestari Ikkelä vastaa pohdintoihin:

"Olemme lisänneet luonnonsuojelualueita ja pidämme luonnonläheisyydestä kiinni. Tuusulan pinta-alasta on noin 41% metsäalueita. Luonnonsuojelualueita on noin 1% pinta-alasta. Teemme parhaamme että Tuusula on jatkossakin miellyttävä paikka asua." 

"Nuo ovat tärkeitä Tuusulan vetovoimatekijöitä. Näitä asioita meiltä löytyy jatkossakin."

Apulaispormestari Tuija Reinikaisen terveiset oppilaille: "Meillä Tuusulassa valmistellaan parastaikaa ilmasto-ohjelmaa, ja siinä me päättäjät joudumme ottamaan kantaa kestäviin ratkaisuihin myös ihan konkreettisesti. Mihin rakennetaan, miten liikutaan, mitä alueita suojellaan, mitkä alueet ovat niin arvokkaita, ettei niitä koskaan rakenneta jne. Teillä kouluissa on opetussuunnitelmissa kestävä kehitys, ja kestävä kehitys löytyy myös koko kunnan kuntastrategiasta, joten yhdessä me teemme hyvää tulevaisuutta Tuusulaan. Me päättäjät olemme myös mielellämme asukkaiden tavoitettavissa ja meitä voi myös kutsua mukaan vaikka koulun oppitunnille kertomaan teitä kiinnostavista kunnan asioista."

Keski-Uusimaa julkaisi jutun 6.3.2023: Viidesluokkalaiset isojen kysymysten äärellä
Tuusulan kulttuurikasvatussuunnitelma eli Kultsu: https://www.tuusulankulttuurikasvatus.fi/kultsu
Luminaari-traileri: https://www.youtube.com/watch?v=EKyL5pRhRQg
Posterit Tuusulan kirjastojen Facebook-sivulla: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.584413990379316&type=3

25.03.2023

Takaisin