Sula III:n työpaikka-alueen kunnallistekniikan rakentamisesta aiheutuu lisäkustannuksia

08.11.2023 klo 14.50

Tuusulan kunta laajentaa Sulan työpaikka-aluetta. Käynnissä on niin kutsutun Sulan työpaikka-alue III:n katujen ja muun kunnallistekniikan esirakennustyöt ja rakentaminen.

Keväällä 2023 käydyn kilpailutuksen perusteella urakoitsijana toimii Louhintahiekka Oy, ja urakan kokonaishinta on 9 104 000 euroa (alv 0 %). Urakkasopimus allekirjoitettiin 11.8.2023, ja urakka aloitettiin 17.8.2023.  

Urakan esirakennustöiden aikana on vast’ikään ilmennyt, että kaavan mukaisten katualueiden maaperässä on huomattavia määriä jätettä. Alueelle on sen käyttöhistorian aikana saanut ympäristöluvan/luvan perusteella sijoittaa purkuasfalttia, purkutiiltä, purkulaastia ja purkubetonia. Ennen urakan alkua tutkittiin maaperän laatua. Alueella todettiin tuolloin pieni määrä lievästi pilaantunutta maata ja ympäristöluvan mukaista jätettä. Jätettä on ilmennyt olevan enemmän kuin ennalta arvioitiin. Asiasta on kerrottu Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle. 

Maanomistajat ovat luovuttaneet kaavassa katualueiksi suunnitellut alueet kunnan käyttöön. Kunnalle luovutettujen maiden luovutusasiakirjoissa on määrätty alueelta löytyneen pilaantuneen maaperän, pilaantuneen pohjaveden tai maaperästä löytyvän purkujätteen käsittelystä. Purkamiskustannuksista ja/tai puhdistamiskustannuksista vastaa luovuttaja.  

Kunta selvittää tilannetta tarkemmin. Tavoitteena on ensisijaisesti löytää neuvotteluratkaisu maanomistajan ja urakoitsijan kanssa. Kunta pidättää itsellään oikeuden vaatia maanomistajalta vaihto- ja luovutuskirjojen mukaiset korvaukset jätteiden poiskaivusta ja käsittelystä aiheutuneista kustannuksista. Kunta vastaisi ympäristöluvan/-lupien mukaisten jätteiden käsittelystä. 

Jätteen kaivu, erottelu ja kuljetus eivät sisälly alkuperäiseen urakkaan Louhintahiekka Oy:n kanssa, vaan urakoitsija on jättänyt niistä lisätyötarjoukset. Kunnanhallituksen päätettävänä on nyt 1 215 630 euron (alv 0 %) edestä lisätöitä. Tällä hetkellä lisätöistä on kertynyt kuluja jo 401 920,00 euroa. Summa sisältyy edellä mainittuihin tarjouksiin. Alueesta on kaivettu nyt noin 50 %. On mahdollista, että jätettä löytyy vielä lisääkin. Muista lisä- ja muutostyöesityksistä kunnanhallitus päättää erikseen. Niiden suuruus tarkentuu vielä. 

Tuusulan kunta jatkaa urakkaa. Urakan keskeyttäminen ei ole tarkoituksenmukaista, sillä se johtaisi siihen, että asemakaava-aluetta ei toteuteta ollenkaan. Lisäksi urakoitsijalla olisi tällöin oikeus korvauksiin urakan keskeyttämisestä. 

 

Lisätiedot: 

Vt. kansliapäällikkö Markku Vehmas, 040 314 3060, markku.vehmas@tuusula.fi  

Kuntakehitysjohtaja Pirjo Siren, 040 314 3560, pirjo.siren@tuusula.fi 

 

Takaisin