Lasten oikeudet esillä luottamushenkilöiden iltakoulussa

24.11.2023 klo 13.00

Käynnissä olevan Lapsen oikeuksien viikon viettoon on liittynyt paljon tapahtumia. Keskiviikkoiltana 22.11. toteutui tilaisuus, jossa tuusulalaiset luottamushenkilöt kokoontuivat lasten oikeuksien ja UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -työn äärelle.

Luottamushenkilöiden iltakoulun tavoitteena oli lisätä tietoisuutta lasten ja nuorten oikeuksista ja kertoa Tuusulan Lapsiystävällinen kunta -työssä toteutetusta lasten ja nuorten kuulemisen tuloksista.

– Jokaisen kunnan tehtävä on varmistaa, että sen jokaisen lapsen ja nuoren oikeudet toteutuvat. Lapsen oikeuksien tunteminen ja niiden aktiivinen edistäminen ovat meidän yhteinen tehtävämme, pohtii tilaisuuden merkitystä kansliapäällikkö Markku Vehmas.

Luottamustoimeen valittujen kuntalaisten tärkeänä tehtävänä on sitoutua edistämään osaltaan lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksia ja huomioimaan päätöksenteossa lapset ja nuoret.

– On tärkeää, että kunnan luottamushenkilöt ovat tietoisia Lapsiystävällinen kunta -mallissa mukana olosta. Lapsen oikeudet ovat keskeinen osaamisalue niin kunnassa työskenteleville kuin kunnan luottamushenkilöille, ajattelee pormestari Kalle Ikkelä.

Lasten ja nuorten kuulemisia heille tärkeistä asioista on tehty loppukeväästä lähtien, ensin kuullen toukokuussa oppilaskuntien hallituksia yhteiskokouksessa ja syys-marraskuussa yksiköissä, kuten päiväkodeissa, kouluissa ja nuorisotiloilla.

– Harrastusmahdollisuudet, huolehtivat aikuiset ja turvallinen arki tulivat hyvin esille heidän toiveissaan ja tarpeissaan. Niihin meidän kaikkien on mahdollista vaikuttaa, miettii kasvatus- ja sivistyslautakunnan puheenjohtaja ja apulaispormestari Anna Yltävä.

– Tuusulassa olemme panostaneet nuorten vaikuttamismahdollisuuksiin jo pitkään. Nuorisovaltuustolla on edustajat lautakunnissa ja haluamme kuulla heidän ajatuksiaan ja kokemuksiaan tarkasti, kertoo kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Kari Kinnunen.

Kohti Lapsiystävällinen kunta -työtä luotsaavia yhteisiä tavoitteita

Iltakoulussa käytiin läpi myös Tuusulan tulevia vaiheita. Keväällä 2024 laaditaan Lapsiystävällinen kunta -toimintasuunnitelma, joka tulee antamaan yhteiset suuntaviivat seuraaville vuosille. Toimintasuunnitelmaan asetetaan alkukartoituksessa esiin nousseiden asioiden pohjalta tavoitteita, joiden valintaan osallistuvat lapset ja nuoret, henkilöstö, luottamushenkilöt, sidosryhmät ja kuntalaiset.

Muistathan myös, että alkukartoitukseen liittyvä Lapsiystävällinen Tuusula -kysely on käynnissä vielä viikon ajan. Haluamme kuulla kyselyn avulla, miten hyvin lapsen oikeudet tunnetaan Tuusulassa aikuisten keskuudessa, ja millä eväin lapsille ja nuorille voitaisiin tarjota hyvä elämä.  

Vastaa Lapsiystävällinen Tuusula -kyselyyn 30.11. mennessä:
https://www.lyyti.fi/questions/c0c694e325

Lisätiedot:
Lapsiystävällinen kunta -koordinaattori, sivistyksen kehittämispäällikkö Katja Elo, 040 314 4028, katja.elo@tuusula.fi

 

Tuusula kunta on valittu mukaan YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen pohjautuvaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin, joka auttaa kuntia tekemään lasten ja nuorten oikeuksien ja hyvinvoinnin kannalta oikeita ja pysyviä ratkaisuja sekä palveluissaan että päätöksenteossaan. Lisätietoja mallista löytyy UNICEFin verkkosivuilta osoitteesta www.lapsiystavallinenkunta.fi/. Seuraa Tuusulan matkaa kohti lapsiystävällisempää kuntaa osoitteessa www.tuusula.fi/lapsiystavallinenkuntamalli.

Takaisin