Tuusulasta hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä – ilmasto on kaikkien asia 

14.12.2023

Tuusulan kunnassa on laadittu ilmasto-ohjelma, joka sisältää Tuusulalle ilmastotavoitteet ja toimenpiteet niiden saavuttamiseksi. Tuusulan valtuusto hyväksyi 11.12.2023 ohjelman noudatettavaksi ohjeellisena vuosille 2023–2025. Myös yritykset ja asukkaat kutsutaan mukaan ilmastotyöhön. Jaa oma ilmastotekosi tai -vinkkisi! 

Tuusulan kunnan ilmasto-ohjelman sisältää ilmastotavoitteen ja toimenpiteet tavoitteen saavuttamiseksi ja suorien ja epäsuorien päästöjen vähentämiseksi. Kokonaistavoite Tuusulan kuntaorganisaatiolle on saavuttaa hiilineutraalius suorien ja epäsuorien päästöjen osalta viimeistään vuonna 2035. Välillisten päästöjen osalta tavoitteena on vähentää päästöjä 70 % vuoden 2021 tasosta vuoteen 2035 mennessä ja saavuttaa hiilineutraalius niiden osalta vuoteen 2040 mennessä. 
 
Ilmasto-ohjelman rakenne ja toimenpiteet perustuvat kuuteen pääryhmään: ilmastovastuu, energia, rakentaminen, liikenne, sopeutuminen sekä hiilinielut ja -varastot. Ilmastovastuuseen sisältyvät esimerkiksi hankinnat, yritysyhteistyö, viestintä, ilmastokasvatus ja asukasyhteistyö. 
 
Tuusulan alueen merkittävimmät kasvihuonepäästöt syntyvät tieliikenteestä, lämmityksestä ja teollisuudesta.    

Yhteistyön voimaa ilmastotyössä 

Ilmastotyö on yhteistyötä eri toimijoiden, kuten kuntaorganisaation, yritysten ja asukkaiden, kesken. Kunta toteuttaa osaltaan ilmasto-ohjelmassa määriteltyjä ja valtuustokausittain hyväksyttäviä toimenpiteitä tavoitteiden saavuttamiseksi, mutta myös yritykset ja asukkaat ovat olennainen osa ilmastotyötä.  
 
– Haluamme auttaa asukkaita ilmastoviisaaseen asumiseen kertomalla asumisen ja energiankäytön vaikutuksista ilmastoon. Olemme mahdollistaneet myös yrityksille sparrausta, jonka avulla voidaan yhdessä tunnistaa ne toimet, joilla yritykset voivat osaltaan vaikuttaa ilmasto-ohjelman tavoitteiden saavuttamiseen, kertoo kuntakehitysjohtaja Pirjo Sirén.  
 
Tuusulan valtuusto hyväksyi 11.12.2023 kokouksessaan Tuusulan kunnan toimenpiteet tuleville vuosille. Ne on asetettu nykyhetken näkökulmasta ja tiedoilla, ja tavoitteita tarkistetaan tulevien valtuustokausien ilmasto-ohjelmissa.  

Toimenpiteet vuosille 20232025  

Ilmastovastuu: hankinta, viestintä, ilmastokasvatus  
Ilmastovastuun toimenpiteet käsittävät ilmastotyön kannalta merkittävien kunnan palvelu- ja tavarahankintojen lisäksi asumiseen, asukasvuoropuheluun, yritysyhteistyöhön, viestintään ja ilmastokasvatukseen liittyviä toimenpiteitä. Tähän ryhmään kuuluu 16 toimenpidettä.  
 
Rakentaminen  
Rakentaminen ja tilojen elinkaaren aikainen ylläpito ovat nykytilanteessa kuntaorganisaation suurin yksittäinen päästöjen aiheuttaja. Ohjelmoidut toimenpiteet liittyvät uudistuvien lakien ja määräysten täyttämiseen, kaavoituksen periaatteisiin, julkiseen rakentamiseen, kunnallistekniikkaan, työmaihin ja tontinluovutukseen. Tähän ryhmään sisältyy 12 toimenpidettä.  
 
Liikkuminen  
Liikkuminen on keskeinen tekijä sekä kuntaorganisaation että yhdyskuntarakenteen päästöjen vähentämisessä. Kunnan omistaman ajoneuvokannan ja leasing-autojen sekä hankittujen taksimatkojen kehittäminen vähäpäästöisemmiksi on keino vaikuttaa suoriin päästöihin. Tähän ryhmään sisältyy kahdeksan toimenpidettä.  

Energia  
Toimenpiteet energian (sähkö, lämmitys, viilennys) osalta ovat liikenteen ohella keskeisiä kuntaorganisaation päästöjen vähentämiseksi. Kunnan Energiatehokkuussopimus on ilmastotyön peruskivi. Se määrittää tavoitteet energiankulutuksen vähentämiselle. Tavoitteen saavuttamiseksi on tehtävä toimenpiteitä, joiden seurauksena paitsi energian käyttö ja sen aiheuttamat päästöt vähenevät. Tähän ryhmään sisältyy kuusi toimenpidettä.  
 
Hiilinielut ja sopeutuminen  
Ilmastonmuutokseen sopeutumisen toimenpiteet on koottu yhteen hiilinielujen toimenpiteiden kanssa, koska ne liittyvät osin toisiinsa toimenpiteen tavoitteessa. Ilmasto-ohjelma sisältää strategisia toimenpiteitä kuten kunnan tason hulevesiohjelma, maaperän ja kasvualustojen käsittelyn periaatteet rakentamisen tonteilla ja kunnan metsien hoidonperiaatteet. Strategisia toimenpiteitä ovat myös tietopohjan parantaminen luonnon ekologisesta tilasta ja hiilinieluista sekä -varastoista. Toimenpiteisiin kuuluu myös asukasyhteistyön muotoja kuten vieraslajien torjunta. Tähän osioon sisältyy 12 toimenpidettä. 
 
Tutustu toimenpiteisiin valtuuston 11.12.2023 esityslistalla.  

Osallistu ilmastotyöhön jakamalla oma ilmastotekosi tai -vinkkisi 

On aika tarttua yhteisiin ilmastoponnisteluihin – myös sinä voit Tuusulan kunnan asukkaana vaikuttaa!  
 
Keräämme asukkaiden vinkkejä ja ilmastotekoja kyselyn avulla. Saatuja tekoja ja vinkkejä hyödynnetään Tuusulan kunnan verkkosivustolle www.tuusula.fi tulevassa ilmasto-osiossa kevään 2024 aikana.  
 
Kerro oma ilmastotekosi tai -vinkkisi: 
Oma ilmastotekoni (lyyti.fi) 
 
Ilmasto on kaikkien asia – tule rakentamaan tulevaisuutta yhdessä! 
 

Lisätiedot: 
Kuntakehitysjohtaja Pirjo Sirén, pirjo.siren@tuusula.fi, 040 314 3560 
Erityisasiantuntija Terhi Wermundsen, terhi.wermundsen@tuusula.fi, 040 314 3065 

Lapsi kastelemassa kukkia kastelukannulla

Takaisin