Vuoden hyvinvoinnin edistäjät on valittu jo viidettä kertaa

20.12.2023

Tuusulan vuoden 2023 hyvinvoinnin edistäjinä on 19.12. palkittu tuusulalaiset talviuintitoimijat Jokelassa, Kellokoskella, Rusutjärvellä ja Hyrylässä, Krapin Paja työstään kulttuurihyvinvoinnin saralla sekä vapaaehtoistoimijat Hannu Huusko Jokelasta ja Aleksanteri Romppanen Hyrylästä. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta on valinnut vuoden hyvinvoinnin edistäjän vuodesta 2019. Tunnustus myönnetään siis jo viidettä kertaa.

Vuoden hyvinvoinnin edistäjiä 2023
Kuvassa palkitsemistilaisuudessa 19.12.2023 mukana olleet palkitut. 

Ehdotuksia tunnustuksen saajista oli mahdollista tehdä marraskuun loppuun saakka kunnan verkkosivuilla, kirjastoissa ja TuusInfon toimipisteissä. Määräaikaan mennessä saapuneita ehdotuksia oli yhteensä 60, joista 44 kohdistui eri toimijoihin. 

– Lämpimät onnittelut valituille vuoden hyvinvoinnin edistäjille sekä kaikille ehdotetuille tahoille heidän tekemästään työstään tuusulalaisten hyvinvoinnin eteen, iloitsee hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan puheenjohtaja Mira Lehtinen.

– Saimme jälleen upean määrän ehdotuksia palkittavista hyvinvoinnin edistäjistä ja haluamme kiittää kaikkia ehdotusten tekijöitä. Ehdotusten ja tunnustuksen avulla teemme näkyväksi tuusulalaista hyvinvointityötä, jatkaa kehittämispäällikkö Heidi Hagman.

Vuoden hyvinvoinnin edistäjä -tunnustus tekee näkyväksi hyvinvointityön moninaisuutta

Valittavan hyvinvoinnin edistäjän tulee olla tuusulalainen tai Tuusulassa vaikuttava toimija, yksityishenkilö, yhdistys, yhteisö, ryhmä tai yritys, joka on pyyteettömällä toiminnalla tai teolla edistänyt tuusulalaisten, pienemmän tai suuremman joukon, hyvinvointia. Kyseessä voi olla kertaluonteinen teko tai jatkuva toiminta. 

– Tänä vuonna palkittavien tahojen toiminnassa korostuu yhteistyön ja yhteisöllisyyden merkitys, kiteyttää Lehtinen. Tuusulan talviuintimahdollisuuksista saamme kiittää paikallisia vapaaehtoistoimijoita, jotka yhdessä Tuusulan kunnan kanssa ovat tehneet talviuinnin mahdolliseksi tuusulalaisille sekä muille lajista syttyville, kiittelee Lehtinen.

– Talviuinti on terveyttä edistävä ja ylläpitävä liikuntalaji, joka sopii niin nuorille kuin iäkkäämmillekin. On upea juttu, että olemme löytäneet järjestökumppanit, joiden kanssa pystymme tarjoamaan talviuintimahdollisuuksia eri puolilla Tuusulaa, iloitsee Hagman.

– Krapin Paja on löytänyt tiensä tuusulalaisten sydämiin, ja kulttuurin hyvinvointivaikutukset ovat tutkimusten mukaan kiistattomat. Krapin Paja on myös yksi Tuusulan Kaikukortti-toimijoista. Kaikukortin avulla kulttuurista voivat nauttia myös he, joille se ei ehkä muuten olisi taloudellisesti mahdollista, jatkaa Lehtinen.

– Palkitsemme myös vapaaehtoistoimijat Hannu Huuskon ja Aleksanteri Romppasen heidän esimerkillisestä työstään paikallisyhteisönsä hyväksi. Vapaaehtoistoiminnan merkitys on kasvussa yleisesti yhteiskunnassa ja myös Tuusulassa. Tuusulassa on myös haluttu panostaa vapaaehtoistoiminnan edellytysten parantamiseen mm. kunnan järjestösuunnitelmassa ja palkkaamalla kuntaan vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, kertoo Hagman.

– Ehdotettujen joukossa oli myös monia toimijoita, joita on ehdotettu tai jotka olemme palkinneet aiempina vuosina. Tämä kertoo minulle jatkuvasta arvostuksesta toimijoiden työtä kohtaan sekä sitoutuneisuudesta tuusulalaisten hyvinvoinnin edistämiseen, pohtii Lehtinen.

Tuusulalaisten hyvinvointi ja hyvä elämä on yksi kunnan strategian päämääristä

Vuoden hyvinvoinnin edistäjien valinnalla halutaan edistää Tuusulan kuntastrategian päämäärää "Tuusulassa on hyvä elää". Tuusulassa kehitetään hyvinvoinnin edellytyksiä ja mahdollisuuksia sekä ehkäistään yksinäisyyttä, eriytymistä ja pahoinvointia kuntastrategian ja kunnan hyvinvointisuunnitelman mukaisesti.

– Kunnan tärkeimpiä tehtäviä on asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen, mutta kunnan lisäksi moni muu toimija luo hyvinvointia ja hyvinvoinnin edellytyksiä vaikutuspiirissään. Vuoden hyvinvoinnin edistäjä -tunnustuksella haluamme korostaa hyvinvoinnin edistämistyön moninaisuutta ja yhteistyön merkitystä. Tuusulalaisten hyvinvointi syntyy yksilön, erilaisten yhteisöjen ja yhteiskunnan yhteispelinä, korostaa Hagman.

Vuoden hyvinvoinnin edistäjät 2023

Vapaaehtoistoimija Hannu Huusko

Hannu Huusko on jo vuosien ajan kerännyt ja hävittänyt Jokelasta haitallista vieraslajia, espanjansiruetanaa luoden samalla paikallista yhteisöllisyyttä. Espanjansiruetana on erittäin haitallinen vieraslaji ja niiden määrä kasvaa vuosittain, jos niitä ei torjuta eli kerätä pois. Taistelua etanoiden leviämistä vastaan ei ole mahdollista voittaa ilman kuntalaisten apua. Yksi espanjansiruetana voi kesän aikana munia jopa 400 munaa. Etanoiden kerääminen käy myös liikunnasta edistäen kerääjien hyvinvointia.. Lähiympäristön asukkaat ovat tuoneet elävät etanat ämpärissä Hannu Huuskolle, joka hallitsee etanoiden asianmukaisen hävityksen.

”Sen lisäksi, että Hannu kerää etanoita itse, on hän järjestänyt puolisonsa kanssa talkootapahtumia kyläläisille ja ryhmittymille, kuten esim. geokätköilijöille. Talkoissa Hannu on sytyttänyt pihaansa nuotion ja tarjoillut mahdollisuuden etanoiden oikeaoppiseen hävittämiseen.”

Vapaaehtoistoimija Aleksanteri Romppanen

Aleksanteri Romppanen, Tuusulan nuorisovaltuuston jäsen, on järjestänyt jo kaksi höntsäfutisturnausta Tuusulan urheilukeskuksessa. Turnausten tavoitteena on ollut luoda matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksia, tarjota nuorille mielekästä tekemistä ja kokoontua yhteen ja vahvistaa yhteisöllisyyttä.

”Loppukesästä 2023 järjestettiin ensimmäinen turnaus, ja toisessa syksyllä järjestetyssä turnauksessa paikalla oli noin 200 nuorta. Romppanen on itse toiminut pääjärjestäjänä ja hän on värvännyt muita nuoria auttamaan järjestelyissä. Aleksanteri aikoo jatkossakin järjestää näitä matalan kynnyksen turnauksia.”

Tuusulalaiset talviuintitoimijat

Talviuinnin suosio kasvaa ja se sopii kaikille, myös lapsille ja nuorille aikuisen ohjauksessa. Talviuinti ei vaadi sen suurempia hankintoja. Uimapuvun ja pyyhkeen lisäksi suositellaan päähineen käyttöä. Käsineet ja avantouintiin tarkoitetut tossut suojaavat kylmyydeltä ja ehkäisevät liukastumista. Uinti kylmässä vedessä virkistää ja rentouttaa. Säännöllinen harrastus parantaa unenlaatua, laskee verenpainetta ja stressitasoa.

Tuusulassa talviuintia on mahdollista harrastaa jo neljässä paikassa Jokelassa, Kellokoskella, Rusutjärvellä ja Hyrylässä. Uimapaikkojen ylläpito on toteutettu eri kumppaneiden kanssa ja pukukonttien käyttöajat ja lukituskäytännöt vaihtelevat paikkakohtaisesti. Talviuintitoteutus on hyvä esimerkki kunnan ja erilaisten yhteisöjen toimivasta yhteistyöstä, joka hyödyttää tuusulalaisia ja laajemminkin talviuinnin ystäviä.

Rusutjärven talviuinti Rusutjärvi-seura

Rusutjärvi-seura ja seuran puheenjohtaja Harri Luostari on toiminut talviuinnin pioneerina Tuusulassa. Rusutjärvellä avantouintia voi harrastaa kuka tahansa. Uiminen on maksutonta eikä edellytä seuran jäsenyyttä. Rusutjärven uimarannalta löytyy talviuimareiden käyttöön lämpimät pukeutumistilat. Pukeutumistilat ovat avoinna joka päivä kello 8–21. Pukeutumistiloista johtaa osittain lämmitetty kävelymatto avannolle. Uimarannalla ei ole käytössä saunaa tai suihkua.

”Talviuinnin mahdollistaminen kaikille lajin harrastajille sai Tuusulassa alkunsa Rusutjärven uimarannan talviuintipaikasta. Harri on tuon talviuintipaikan idean takana, vaikka ei itse lajia harrasta. Talviuintipaikan kehittäminen on Harrille sydämen asia, hän miettii turvallisuustekijöitä kuin myös wau-efektien ja upean elämyksen luomista talviuimareille. Rusutjärven talviuintipaikalla näistä kehitystyön tuloksista saadaan nauttia mm. talviuintipaikan valaisun kautta, laiturin kaiteet ovat kauniisti valaistu ja laiturin päässä veden pohjaan on asennettu valot, unohtamatta liiketunnistimella toimivaa laiturivaloa. Turvallisuutta lisäävät tarkkaan suunnitellut lämpömatot sekä uintipaikkaa vartioivat kamerat, nämäkin toki Harrin suunnittelemat ja toteuttamat. Rakkaudesta lajiin kertoo myös se, että hän päivittäin käy katsomassa Rusutjärven talviuintipaikalla kaiken olevan kunnossa ja mahdollisia epäkohtia huomatessaan tarttuu tuumasta toimeen. Rannalla käydessään Harrilla on aina aikaa jäädä vaihtamaan kuulumisia uimareiden kanssa.”

Jokelan talviuinti Jokelan retkeilijät

Jokelan Retkeilijät yhdessä Tuusulan kunnan kanssa mahdollistavat talviuinnin Jokelassa. Rekisteröityneitä talviuimareita on jo yli 150. Uimapaikalla on uimareille lämmitetty kontti vaatteiden vaihtamista varten. Kontissa ei ole suihkua eikä saunaa. Pukeutumistiloihin saa ovikoodin maksamalla kausimaksun. Erityisesti Jokelan retkeilijöiden Pirkko Nummela on aktiivisesti toiminut talviuimapaikan saamiseksi Jokelaan. Muita Jokelan retkeilijöiden aktiiveja ovat Pirjo Ruusunen ja Johanna Laakso.

Kellokosken talviuinti Kellokosken Alku

Talviuintia ylläpitää Kellokosken Alun talviuintijaosto vapaaehtoisvoimin. Tuusulan kunta huolehtii infrasta (mm. sähköt, kontti, huolto). Uimarannalta löytyy talviuimareiden käyttöön lämpimät pukeutumistilat ilman saunaa tai suihkua. Pukeutumistiloihin saa ovikoodin maksamalla kausimaksun. Kellokoskelaisia aktiiveja ovat etenkin Kyösti Lehtonen, Kati ja Vesa Sokka, Timo Kauranen ja Jenni Rajala.

Urheilukeskuksen talviuinti Tuusulan urheilukeskus oy

Tuusulan urheilukeskus oy luo laajasti monipuolista hyvinvointia kuntalaisille ja kehittävät toimintaa jatkuvasti. Tänä syksynä auennut urheilukeskuksen talviuinti on hyvä esimerkki tästä. Uimapaikalla on lämmitetty kontti vaatteiden vaihtamista varten. Kontissa ei ole suihkua eikä saunaa. Kontti on käytössä maksutta päivisin kello 7–20. Kontin käyttö edellyttää PIN-koodia.

Lisätiedot talviuinnista eri puolilla Tuusulaa: www.tuusula.fi/talviuinti

Tuusulanjärven tapahtumat Oy Krapin Paja

Krapin Paja on tuonut hienoja kulttuurielämyksiä tuusulalaisille ja Tuusulasta ei tarvitse lähteä kauas kokeakseen paljon. Kulttuurin hyvinvointivaikutukset ovat tutkimusten mukaan kiistattomat. Krapin Paja on myös yksi Tuusulan Kaikukortti-toimijoista. Kaikukortin avulla kulttuurista voivat nauttia myös he, joille se ei ehkä muuten olisi taloudellisesti mahdollista. Tuusulanjärven tapahtumat Oy tunnetaan etenkin laadukkaista palveluistaan, ohjelmatarjonnan korkeasta tasostaan sekä ystävällisestä ja ihmisläheisestä otteestaan.”

”Sydämellä tuotettuja tapahtumia jokaiseen makuun, yhteisöllisyyttä ja positiivisuutta. Loistava asiakaspalvelu ja miljöö.”

Krapin paja palkittiin vuonna 2021 Tuusulan ensimmäisellä ”Vuoden kulttuurimyönteinen” -tunnustuksella toimistaan korona-aikana.

Vuosina 20192022 palkitut vuoden hyvinvoinnin edistäjät

Vuoden 2022 hyvinvoinnin edistäjät:

Ukrainan pakolaisten vapaaehtoistoimijat, Tuusulanjärven jään kunnossapidosta vastaavat tahot sekä Kuntosali Takomon yrittäjät

Vuoden 2021 hyvinvoinnin edistäjät:

Jekku ry, Mutterimaja, Myllykylän Mylly ry ja Tuusulan kunnan latujen kunnossapito

Vuoden 2020 hyvinvoinnin edistäjät:

Jokelan liikuntapaikkojen hoitaja Jari Kuusrainen sekä ruoka-aputoimijat Hävikistä hyväkkiä, Eväskassi ry, Siskot ja Simot sekä Lyylin kahvila

Vuoden 2019 hyvinvoinnin edistäjät:

Arto Hanelius, Rusutjärvi-seura ry ja Liikuntaseura Syke

Takaisin