Tilinpäätöksen 2023 ennakkotiedot: kunnan tulos ennen tilinpäätössiirtoja noin 13,8 M€

21.02.2024 klo 15.20

Juuri valmistuneiden tilinpäätöksen ennakkotietojen mukaan Tuusulan kunnan tulos oli vuonna 2023 ennen tilinpäätössiirtoja noin 13,8 miljoonaa euroa. Tulosta rasitti kertaluonteinen 3,0 miljoonan euron arvonalennus lähitulevaisuudessa purettavaan Tuuskodon kiinteistöön. Tiedot ovat alustavia ja ne tarkentuvat vielä, kun tilinpäätöksen valmistelu etenee.

− Tuusulan elinvoima ja kasvu ovat Suomen kärkipäätä. Vuonna 2023 kunnan asukasmäärä kasvoi 951:llä, ja meitä oli vuoden lopussa jo 41 334. Meille muutetaan etenkin Helsinki-Vantaa -akselilta ja muista Uudenmaan kunnista, pormestari Kalle Ikkelä sanoo.

- Verotulot toteutuivat ennusteita vahvempina jokaisessa verolajissa, ja Tuusulan talous kehittyi kokonaisuutena ennakoidusti. Tuusulan talouskehitys mahdollistaa mittavan investointiohjelman toteuttamisen ja luo edellytykset elinvoiman kasvattamiselle pitkälle tulevaisuuteen, Ikkelä jatkaa.

Omakoti- ja yritystontit kävivät kaupaksi

Tontit kävivät kaupaksi heikosta yleisestä taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Esimerkiksi syksyllä myyntiin tulleista 100 omakotitontista Tuusula sai myytyä lähes puolet.

Kunta sai tonttien luovutusvoittoja 7,6 miljoonaa euroa (talousarviossa 10,2 miljoonaa euroa). Maankäyttösopimuskorvauksia kunta sai budjetoitua enemmän, yhteensä noin 8 miljoonaa euroa (talousarviossa 3,5 miljoonaa euroa).

– Varmistamme elinvoiman jatkossakin kaavoittamalla riittävästi tontteja ja rakentamalla yritys- ja työpaikkatonttien syntymiseen tarvittavaa infrastruktuuria. Kun korot ennen pitkää laskevat, patoutunut kysyntä pääsee purkautumaan. Kaavoituksesta löytyy runsaasti varantoa, joten 2020-luvun loppupuoli näyttää rakentamisen ja kasvun näkökulmasta valoisalta, Ikkelä kertoo.

Verotulot säilyivät hyvällä tasolla

Hyvä väestönkasvu, väestön työllisyys ja ansiotulokehitys pitivät kunnan verotulot hyvällä tasolla. Verotuloja kertyi vuonna 2023 yhteensä 115 miljoonaa euroa. Alkuvuoden verokertymää kartuttivat vielä vuodelta 2022 kertyneet tilitykset; sote-uudistuksen vuoksi kunnat saivat kertaluonteisesti verotuloja vanhoilta verovuosilta korkeammilla kunnallisveroprosenteilla ja korkeammilla yhteisöveron jako-osuuksilla.

Valtionosuudet toteutuivat budjetoitua parempina. Vuonna 2023 Tuusula sai yli 27 miljoonaa euroa valtionosuuksia.

Toimintamenoja kasvattivat yleiskorotukset ja lasten määrän kasvu

Väestönkasvu näkyi toimintamenojen kasvuna; varhaiskasvatuksen lapsimäärän kasvu edellytti uusien ryhmien perustamista, mikä lisäsi henkilöstökuluja. Menoja kasvattivat myös odotettua suuremmat kunta-alan palkankorotukset kertaerineen.

Investoinnit palveluverkkoon ja palveluihin jatkuivat

Investoinnit palveluverkkoon jatkuivat. Yhteensä kunta investoi 82,6 miljoonalla eurolla eli lähes muutetun talousarvion mukaisesti (muutetussa talousarviossa 82,8 miljoonaa euroa, talousarviossa 88,1 miljoonaa euroa).

− Olemme jo saaneet nauttia palveluverkkoinvestointiemme hedelmistä. Syksyllä 2023 valmistunut lukio ja kulttuuritalo Monio on virkistänyt paikallista kulttuuri-, harrastus- ja opiskelutarjontaa. Monio on antanut suuntaa suomalaiselle puurakentamiselle, ja se palkittiin Vuoden Puupalkinnolla 2023. Syksyllä 2022 toimintansa aloittanut päiväkoti Martta Wendelin sai puolestaan Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon vuonna 2023, pormestari iloitsee.

Lainamäärä odotettua pienempi

Kunnan lainamäärä oli vuoden 2023 lopussa yhteensä 198,2 miljoonaa euroa (muutetussa talousarviossa 200 miljoonaa euroa, talousarviossa 233 miljoonaa euroa).

Lainakanta kasvoi 36,7 miljoonalla eurolla.

Tuusula kehittyy monin tavoin

Strategiassa 2021−2025 määritellyt päämäärät ja niistä johdetut vuositavoitteet näkyvät käytännössä kunnan voimakkaana kehittymisenä sekä suurina ja pieninä onnistumisina.

− Palveluverkkokohteiden lisäksi onnistumisiin kuuluvat esimerkiksi yhdessä Nurmijärven kanssa saatu palkinto Minä elän! -merkkivuodesta, Tekojen torin Agenda 2030 -palkinto, kuntalaisia ja vierailijoita ilahduttavat talviuintipaikat ja Tuusulanjärven matkaluistelurata sekä elämyksiä ja kokemuksia lapsille ja nuorille tarjoavat kulttuurikasvatussuunnitelmat, pormestari luettelee.

− Myös Hyrylän keskusta kehittyy voimakkaasti paranevien kaupallisten palveluiden ja sote-keskuksen myötä tulevina vuosina.

 

Lisätiedot:

Pormestari Kalle Ikkelä, 040 314 3001, kalle.ikkela@tuusula.fi
Vt. kansliapäällikkö Markku Vehmas, 040 314 3060, markku.vehmas@tuusula.fi
Vs. talousjohtaja Heli Hippeläinen, 040-314 3061, heli.hippelainen@tuusula.fi

Takaisin