Tammikuussa käynnistyneet ikäihmisten olohuoneet tavoittavat 80 tuusulalaista viikoittain

01.03.2024

Ikäihmisten kohtaamispaikkatoiminta laajeni Tuusulassa tammikuussa 2024 ja uusien olohuoneiden toiminta on käynnistynyt vilkkaana. Ikäihmisten olohuoneet ovat kaikille avoimia, rentoja ja maksuttomia ikäihmisten kohtaamispaikkoja. 

Ikäihmisten olohuoneita on Hyrylän keskustassa Mäntymäellä ja Kalliopohjassa, Riihikalliossa sekä Jokelassa ja Kellokoskella. Olohuoneet ovat avoinna kerran viikossa kahden tunnin ajan kussakin paikassa.

– Kutsun olohuoneille mukaan kaikki, jotka tuntevat tarvitsevansa seuraa. Olohuoneilla keskustellaan, pelaillaan erilaisia pelejä, askarrellaan ja puuhataan muuta mukavaa yhdessä. Kävijä voi osallistua toimintaan oman kiinnostuksensa mukaan, tai olla paikalla vain sivustaseuraajana. Kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan ja asennoitua niin, että voi saada itselleen jotain todella tärkeää, kannustaa olohuonetoiminnan ohjaaja Sari Vendelin.

Yksinäisyys pois ja mukavaa yhdessäoloa tilalle

Tuusulassa ovat aiemmin toimineet Kalliopohjan olohuone ja Tuusulan seurakunnan ja kunnan yhteistyössä järjestämät Hyvän Tuulen Tuvat. Lisäksi eläkeläisjärjestöillä ja muilla paikallisilla yhdistyksillä on monipuolista toimintaa ikääntyneille. Kohtaamispaikkatoiminnan laajenemiselle on kuitenkin ollut tarvetta ikäihmisten määrän kasvaessa.

– Koronapandemian aikana ikäihmisten yksinäisyys lisääntyi ja Tuusulassa onkin haluttu tarttua aktiivisesti ikääntyneiden hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden vahvistamiseen, kertoo kehittämispäällikkö Heidi Hagman.

Olohuonetoiminnan tarpeesta kertoo se, että olohuoneille on joka viikko löytänyt tiensä keskimäärin 80 kävijää. Alkuvuoden olohuoneohjelmassa on ollut leppoisan yhdessäolon ja porinahetkien lisäksi esimerkiksi bingoa, tietovisoja ja muuta mukavaa toimintaa. Lisäksi olohuoneilla on vieraillut eri aiheiden asiantuntijoita kertomassa ajankohtaisista asioista.

Ikäihmiset voivat itse vaikuttaa olohuoneiden ohjelmaan, ja he ovat jo antaneet runsaasti ideoita ja ohjelmatoiveita kunnalle. Ohjelma muotoutuu pikkuhiljaa kävijöiden toiveiden mukaiseksi.

– Kävijät ovat hyvin erilaisia eri olohuoneilla. Suunnittelemme toimintaa ryhmän ja kävijöiden mukaan, jotta kaikki pääsevät osalliseksi. Kukaan ei saa jäädä ulkopuolelle, painottaa Vendelin.

Ikäihmisten olohuoneet tarjoavat myös mahdollisuuden ikäihmisten parissa tehtävään vapaaehtoistoimintaan.

–  Olohuoneen vapaaehtoinen voi vaikkapa seurustella ikäihmisten kanssa tai auttaa pienissä tehtävissä, kuten kahvin esille laitossa, kertoo vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Minna Mielonen.

–  Vapaaehtoistehtävä räätälöidään vapaaehtoisen omien kiinnostuksen kohteiden mukaiseksi ja jokainen vapaaehtoinen perehdytetään tehtäväänsä ennen vapaaehtoistoiminnan aloittamista, jatkaa Mielonen.

Kävijöiden palautetta olohuonetoiminnasta:

  • ”Tosi kivaa, teidän järjestämät bingot ovat olleet kivoja.”
  • ”Tietokilpailut ovat olleet kivoja. Kiva, että järjestetään tällaista.”
  • ”Minä en ymmärrä, miten olette pystyneet tekemään tämän ohjelman.”
  • ”Minä tykkään, tämä on ihanaa.”
  • ”Aivoille saa töitä.”
  • ”Kiitos kunnalle.”

Kommentit julkaistu kävijöiden luvalla.

Olohuoneiden aukioloajat

  • Maanantaisin Mäntymäellä klo 13–15, Luurikuja 1, Tuusula.
  • Tiistaisin Kustaa Aadolf -kodissa klo 13–15, Koulutie 12, Kellokoski.
  • Keskiviikkoisin Ester Matilda -kodissa klo 13–15, Konduktöörinkuja 2, Jokela.
  • Torstaisin Kalliopohjan kerhohuoneella klo 13–15, Kalliopohjantie 5, Hyrylä.
  • Perjantaisin Riihikalliossa klo 13–15, Riihikallion palvelukeskuksen tiloissa, Pellavamäentie 5–7.

Lisätietoja olohuonetoiminnasta

Lisätiedot:
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Minna Mielonen, minna.mielonen@tuusula.fi,  040 314 3018
Kehittämispäällikkö Heidi Hagman, heidi.hagman@tuusula.fi, 040 314 3052

Takaisin