Tulevaisuustyön käynnistäminen Tuusulassa

Aloite tehty:
13.11.2023
Aloitteen tekijä:
Reinikainen Tuija, Tuusulan Puolesta valtuustoryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Vireillä

Tulevaisuuteen voidaan vaikuttaa teoillamme ja valinnoillamme. Minkälaista Tuusulaa me luottamushenkilöt olemme tekemässä päätöksillämme? Osaammeko arvioida päätösten vaikutuksia tulevaisuuteen? Kuinka hyvin tunnistamme arkiset ja eettiset arvomme, jotka ohjaavat päätöksentekoamme?

Tuusulan puolesta valtuustoryhmä esittää, että Tuusulassa käynnistetään tällä valtuustokaudella asiantuntijoiden ohjauksessa keskustelua kunnan tulevaisuudesta. On tärkeää, että me luottamushenkilöt saamme valmiuksia arvioida päätöstemme vaikutuksia ja kykyä pohtia mahdollisia vaihtoehtoja laajemmin ja myös tulevaisuuden näkökulmasta.

Kuntien vastuulla on löytää kestäviä ratkaisuja kunnan tulevaisuuteen mm: väestönmuutokseen, talouden kestävyyteen, ilmaston ja hiilineutraliteetin tavoitteisiin, maankäyttöön, kaavoitukseen, asumiseen, asukkaiden henkiseen ja fyysiseen terveyteen, rakentamisen ohjaamiseen, energiatehokkuuteen, jätehuoltoon, liikennejärjestelmiin, joukkoliikenteeseen.

Esitämme, että seuraavan valtuustokauden, v. 2025 alussa, Tuusulaan perustetaan tulevaisuuslautakunta, jonka tehtävänä on kuulla laajasti asiantuntijoita ja muita sidosryhmiä yhteiskunnan eri osa-alueilta ja hyödyntää saatua tulevaisuustietoa kunnan päätöksissä.
Tulevaisuusajattelu on kunnan veto- ja pitovoimaa ja myös esimerkki muille kunnille siitä, miten tuoda tulevaisuus kiinteämmin päätöksentekoon.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 13.11.2023 §162: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 14.11.2023: Kunnan johdon valmisteltavaksi

Päivitetty: 15.11.2023

« Takaisin